Ponturi de la localnici: Corfu

Cultura antică a insulei Corfu înflorește alături de industria modernă a ospitalității. Foto: Jesse Kraft/www.123rf

Corfu este pentru poeți și pictori. Cu dealuri luxuriante și golfuri de smarald, fiecare mișcare sugerează un sonet sau o acuarelă. 

„Oamenii se îndrăgostesc de Corfu”, spune Hilary Paipeti, redactor la revista The Corfiot. „La unii este un proces treptat, la alții se întâmplă într-o clipă.” De la un cătun unde există un singur măgar la buticuri șic, de la cetăți pe coama dealului la baruri de karaoke, Corfu le are pe toate. Cultura antică a insulei înflorește alături de industria modernă a ospitalității. „Localnicii încă nu și-au vândut sufletul turismului”, spune Elias Barbikas, care scrie un ghid al Insulei Corfu. „Ei sunt mândri de trecutul lor și își conservă modul tradițional de viață, departe de
stațiunile litorale.”

Una dintre marile tradiții e muzica. Pe lângă prima Operă din Grecia, Corfu are 15 orchestre filarmonice și fanfare care defilează pe străzi la festivaluri și în zilele de sărbătoare. „Rivalitatea dintre formații e mai puternică decât cea dintre echipele de fotbal”, spune Barbikas.

Atracții

Pentru socializare, Barbikas se amestecă printre clienții cafenelei de la elegantul Pasaj Liston, punctul de observație al celor din Kerkyra, cu clădiri datând din secolul al XIX-lea. „După aceea, plimbați-vă prin Spianada, marea piață care a fost cândva un poligon de trageri venețian, pentru a viziona un meci de cricket sau un concert de muzică de cameră în aer liber.”

Redactorul Paipeti vine cu o variantă mai energică: o excursie pe Ruta Corfu, un traseu de 220 de km din punctul cel mai sudic, Arkoudillas, până la Capul Agia Ekaterini.

„Excursioniști vor vizita Lacul Korission, cu dunele sale acoperite de cedri, adăpostul pentru animale sălbatice din Valea Ropa și castelul bizantin din Angelokastro”, spune ea. Excursia durează zece zile. (Pentru a afla cum puteți comanda ghidul Rutei Corfu, vizitați site-ul www.travelling.gr/corfutrail)

Plimbarea e prea dificilă? Atunci conduceți pe serpentinele în ac de păr ale „atotputernicului” Munte Pantokrator până la Palia Perithia, un alt preferat al lui Paipeti. „Acest sat bizantin ascuns într-o vale de munte este unul dintre monumentele cele mai frumoase din Corfu. Vizitați-l înainte să ajungă cunoscut.”

Cazare

Producătoarea de film Susie Pugh-Tasios, responsabilă cu amplasamentele, care a străbătut întreaga insulă pentru filmul Mandolina Căpitanului Corelli, descrie Casa Lucia ca pe „o oază de calm”. Cele zece cabane, fiecare unică în felul ei, sunt pitite în grădinile din jurul unei piscine (lângă Paleokastritsa, cabane cu 2-5 paturi).

Pentru o vacanță într-o stațiune, Pugh-Tasios recomandă Golful Grecotel Dafnila ([email protected], aprilie – noiembrie), pentru „neabătuta atenție la detalii”. Acest complex-stațiune cu un golf propriu oferă un centru de talasoterapie și aromaterapie. „Pentru cei care doresc o viață simplă”, Paipeti recomandă o casă-fermă funcțională ce poate adăposti șase persoane, Katikia (Arillas; www.welcometocorfu.com, [email protected];  pe toată durata anului, faceți rezervări din timp). „Oaspeții pot fi serviți cu un mic dejun organic”, spune ea, „și există o mulțime de taverne bune în stațiunile nepretențioase din apropiere, Arillas și Aghios Stefanos”.

Mâncare

Gustați istoria colonială a Insulei Corfu prin bucatele sale. Cel mai bun restaurant italian din Corfu este Etrusco (aprilie – octombrie). „Fostul prim-ministru Costas Simitis cina aici ori de câte ori e în oraș”, spune Pugh-Tasios. Încercați timpano parpadellas (paste proaspete cu rață și trufe).

Greu de găsit, dar meritând cu siguranță un ocol, Agni, un golfuleț de pe coasta de nord-est a Insulei Corfu, are două superbe taverne cu fructe de mare: Nicolas  este cunoscută pentru peștele la grătar, și Toula pentru pilaful cu creveți. „Puteți ajunge la Agni cu mașina, cu barca sau de-a lungul cărării litorale dintre Kaminaki și Kalami”, spune Paipeti. „Cu mașina, părăsiți drumul principal imediat după Nissaki Beach Hotel.”
Paipeti este un client obișnuit și la Rex (Strada Kapodistrias 66, Kerkyra; pe tot parcursul anului;), un estiatorio (restaurant) de modă veche, care servește specialități din Corfu precum peștele-spadă bourdetto (tocană picantă) și pastitsada (macaroane cu mânzat în sos roșu). Puiul în kumquat „ridică ștacheta mâncărurilor realizate cu ingrediente locale în moduri neașteptate, reprezentând noua bucătărie din Corfu”, spune ea.

Plaje
„Fiecare metru de litoral e aglomerat în timpul verii”, spune Barbikas, adăugând că multor vizitatori le place asta. „Plajele Dassia, Glyfada, Cavos și Benitses au pub-uri irlandeze și concursuri de tricouri ude; golfurile mai liniștite sunt în nord-est. Agios Stefanos ton Pagon e minunat când nu bate vântul de nord.”

Paipeti adaugă: „Romancierul Lawrence Durrell spunea că plaja Myrtiotissa din Corfu este, «probabil, una dintre cele mai frumoase plaje din lume», dar el nu vizitase Arkoudillas.” La o oră de mers pe jos spre sud de Kavos, „inaccesibilitatea face ca ea să rămână un teritoriu neaglomerat pentru ceva vreme de acum înainte”. Urmați semnul maro spre Mănăstirea Fecioarei, Arkoudillas. 

Suvenire

Delicata dantelă kopanelli și foarte puternicul rachiu din kumquat, despre care unii localnici insistă că este afrodisiac.

Date esențiale

Populație: 108.000; Capitală: Kerkyra; Principale orașe: Sidari, Skripero, Kassiopi, Paleokastritsa, Suprafață: 635 km2, litoral: 350 km; Vizitatori anual: 1.100.000; Hoteluri: 400; Zile speciale: Timp de trei săptămâni, în februarie și martie: Carnavalul, inclusiv ritualul satiric al Petegoletsa („bârfă”), în joia din săptămîna de mijloc. Când să mergi: Primăvara, când se coc fragii sălbatici. Cum ajungi: Trei zboruri zilnice din Atena (40 de minute); trei zboruri săptămânale din Salonic. Feribot zilnic din Patrai (șapte ore). Autobuz de la Atena la Igoumenitsa și apoi 1-2 ore cu feribotul sau 30 de minute cu o navă cu aripi portante în sezonul de vârf.

Text: Rachel Howard

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*