Programul unei zile perfecte în Covasna

Turnul Ciunt de la Cetatea Ika, aflat în apropiere de Cernatu de Sus. Foto: János Kocsis-Boldizsár

Ținutul conacelor. Tărâmul apelor minerale. Paradis de wellness. Prâslea județelor din România și-a câștigat multe porecle de poveste și mulți fani fideli. Pentru cei deja familiarizați cu superlativele Covasnei, foarte căutată anul acesta și grație campaniei Safe Place, iată o listă de obiective alternative, mai puțin cunoscute. Porniți cronometrul unei zile perfecte!

08.00 – Trezeşte-te în buza pădurii, în Panorama Boutique, un hotel șic din apropierea stațiunii Vâlcele, unde stai ca un conte secui la preţuri de hotel obişnuit; și dacă tot e bal, să înceapă de la matinal: recomand jacuzzi în loc de duş, apoi mic dejun copios.

10.00 – Condu relaxat cei opt kilometri până în Sf. Gheorghe, parchează cu tupeu lângă parcul central și descinde în trombă la expoziția „Așezarea preistorică Păuleni-Ciuc, Dâmbul Cetății”, de la sediul central al Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni. Pentru mine a fost o surpriză în toată puterea cuvântului. Am intrat de două ori! Poate și din cauza doamnei muzeografe Cristina Fela-Baubec. Expozițiile MNCR valorifică și promovează rezultatele cercetărilor muzeului, într-un spațiu atractiv care ațâță imaginația. Fiecare punct muzeal are un alt specific: arheologie, memorialistică, etnografie și istorie locală.  

12.00 – Pentru o nouă doză de cultură, oprește-te la Prima Şcoală Românească din Sfântu Gheorghe. Eu am prins la final chiar un atelier de scris cu pană de curcă și asta, pentru un scrib ca mine, chiar a fost o experiență care mi-a făcut pielea de… găină. Punctul muzeal cuprinde patru încăperi: sala de clasă, vestibulul, biblioteca și locuința învățătorului. În ele au fost adunate și expuse piese și documente reprezentative pentru istoricul învățământului confesional românesc ortodox din zonă. Vizitarea se face doar cu programare la 0267314139 sau la [email protected]

13.00-14.30 – Când ți se face foame, prânzește la Erika Home restaurant din str. Konsza Samu nr. 3. Recomand un aperitiv din produse locale, supă de ceapă cu crutoane de brânză, mușchi de vită Stroganoff à la Erika. La final, neapărat, trufe Erika Choco. Până la urmă, ești acasă la o maestră ciocolatieră!

14.20 – Nu pleca din Sf. Gheoghe fără să „împuști” Expoziția Cinegetică a Ținutului Secuiesc. Directorul Janos Demeter este și vânător, și fotograf, și de un optimism molipsitor. TransNatura, prima competiţie internaţională de artă fotografică din Covasna, se desfășoară sub bagheta sa. Muzeul Cinegetic din Sf. Gheorghe, probabil a doua cea mai bună instituție de profil din țară, după cea de la Posada, se laudă cu 300 de trofee, din care multe au participat la expoziții mondiale și care ocupă locuri remarcabile ale clasamentului mondial.

15.00 – Ce zici de o partidă de călărie? Fă un popas la Centrul Ecvestru Vadon, Câmpul Benedek. Prețuri bune, locuri faine, oameni primitori. În funcție de cât de avansat ești, decizi la fața locului ce ți s-ar potrivi mai bine – cu evadare din țarc au ba.

16.30 – Dă o fugă și până la Arcuș. Muzeul satului din str. Mikes Kelemen nr. 24 a prins viață datorită unei pasiuni de peste 20 de ani a lui Bálinth Zoltán (în imagine, mai jos) care a strâns, ca într-o peșteră de Aladin secui, diverse obiecte care defineau viața înaintașilor. Aşa a ajuns la peste 7.000 de piese. Colecția lui se mândrește cu peste 366 de fiare de călcat cu cărbuni, fiecare cu model și mărime diferite. Înainte de a te porni la drum, sună la 0040757106545, să fii sigur că îl găsești acasă pe Zoltán. Omul e un personaj. O vizită fără el e o experiență doar pe jumătate. Peste drum de muzeu, Zoltán a construit cu mâinile lui o pensiune de neratat!

Foto: Sabina Pelinescu

17.30 – Tot în Arcuș poți să îți încerci mâna la decorațiuni dulci. Dar programează-te din timp, la 0726 322 854. Atelierul de turtă dulce familiei Gedő  prepară turtă dulce tradițională, dar și turtă dulce la modă, cum ar fi personajele desenelor animate sau cadouri pentru diferite ocazii.

20.00 – Să nu te prindă căderea nopții fără un portbagaj de suvenire! Culinare, dacă e să te iei după bunul meu gust. Kürtőskalács cu zmeură, gușă de porc fiartă cu boia, pâine deasă de Covasna, bere Csíki Sőr, și tot ce ți-o mai pofti sufletul. Neapărat, fă-ți o provizie de palincă Sanct Georgius. Scumpă foc, bună foc!  

21.00 – Cină de ținut minte la margine de șosea, în Restaurantul Castel din Sf. Gheorghe. Comandă: supă de cocoș cu ou de prepeliță afumat și julien din mazăre verde, falcă aburită de vită servită cu clătite cu cimbrișor și sos vânătoresc, găluște de casă din brânză de vaci învelite în cruste de migdale prăjite și praf de roșcove cu miere caldă.

22.00 – Înapoi la hotel pentru o porție zdravănă de relaxare în spa-ul de la subsol. Da-da! Sesiune de alternat ciubăr cu apă rece cu ciubăr cu apă caldă sărată. Și saunele! Nu lăsa pe mâine ce poți face azi.

Text: Cătălin Gruia

Citatul incitant

„Vino în județul Covasna să-ți reîncarci bateriile sufletului descărcate de agitația verii. Poți să faci drumeții lejere printre dealurile domoale unde frunzele copacilor abia încep să prindă culorile toamnei. Poți să uiți de grijile cotidiene învățând tainele olăritului, a cioplitului și pictatului de lemn, a preparării unui Kürtőskalács sau a turtei-dulci a cărei mireasmă de miere și  scorțișoară te duce cu gândul la Crăciun. Poți să deguști sucul de mere proaspăt stors sau o palincă de coacăze negre la umbra unui copac ce a fost martor al trezirii la viață a conacelor și castelelor seculare. Dar dacă te liniștești cu adevărat, poți să auzi sunetele tainice ale naturii: picăturile apei carstice la Peștera Orbán Balázs din Cheile Vârghișului, șuieratul vântului între ruinele Cetății Bálványos, bolborosirea apelor tămăduitoare de la băile Fetele Apor sau boncănitul cerbilor din Munții Bodoc. Vino în județul Covasna ca să regăsești natura din tine!” – István Demeter, visitcovasna.com 

* Dacă ți-a plăcut acest articol, s-ar putea să îți placă și:

Conace și castele secuiești

La volan, în Ținutul Conacelor

1 Comment

  1. Mulțumim frumos pentru vizita la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sf.Gheorghe. Ne bucurăm că ați petrecut momente frumoase descoperind expozițiile și atelierele pregătite și vă mai așteptăm oricând cu drag pe meleaguri covăsnene!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*