Salinele turistice ale României

La 120 m sub pământ, Salina Praid are temperatură constantă de 16 grade Celsius și își așteaptă vizitatorii atât pentru cure balneare, cât și pentru relaxare la cinematograful 3D, la capela subterană, la cafenea și la activitățile pe care le pune la dispoziție – trasee de cățărare, mese de ping-pong, terenuri de joacă, leagăne.

Salinele turistice ale României văzute prin ochii fotografului Călin Andrei Stan.

Text: Carmina Nițescu
Foto: Călin Andrei Stan

După ce a făcut o schimbare de perspectivă și a redat peisajul României din văzduh alături de drona sa, fotograful Călin Andrei Stan a spus că e momentul pentru o nouă abordare. Așa că s-a întors 180 de grade și a intrat în subteran.

Călin a fost întotdeauna fotograful acela curios care a dorit să facă lucrurile diferit. Mereu a căutat subiecte inedite, cu povești în spate, mai puțin abordate în fotografie, dar care se aflau în proximitate și, cumva, în văzul tuturor.

Salina Ocnele Mari de lângă Râmnicu Vâlcea deține una dintre cele mai apreciate baze de agrement subteran din țară.

Cum minele nu i-au fost atât de la îndemână, aventura în subteran a început-o într-una dintre salinele turistice din România, ajungând să le viziteze până la urmă pe toate șase. A plecat în căutarea „aurului pământului” odată cu prima vizită la Salina Turda, singura salină exclusiv turistică de la noi din țară, și nu s-a oprit până nu a aflat povestea tuturor salinelor de pe teritoriul țării noastre.

Turul salinelor i-a permis astfel să descopere și să pună pe hartă locuri turistice extraordinare atât ca frumusețe, cât și pentru sănătate, aerosolii din saline având efecte terapeutice recunoscute internațional.

Salina Turda oferă vizitatorilor numeroase activități, printre care și plimbări cu barca pe lacul interior aflat la 112 m în adâncul muntelui de sare.
Salina Slănic Prahova este rezultatul excavării a 2,9 milioane de metri cubi de zăcământ de sare care a creat 14 camere gigantice.

Celelalte cinci saline pe care le-a imortalizat în fotografii, Praid, Târgu Ocna, Ocnele Mari, Slănic Prahova și Cacica aparțin Societății Naționale a Sării S.A. (SALROM) societate cu capital majoritar de stat, iar astăzi au galerii distincte pentru exploatarea sării și pentru turism.

În drumul său, Călin a aflat că România, fiind una dintre cele mai vechi regiuni producătoare de sare ale lumii, se află în primele 18 țări din lume și pe locul 4 în Europa Centrală și de Est la acest capitol, așa că s-a gândit să prezinte lumii întregi povestea salinelor românești prin fotografii.

Salina Cacica are două atracții principale: Sala de Bal și micul lac subteran pe care se plimbau cu pluta oaspeții ce participau la petreceri.

Citește și

Transilvania văzută de sus

Jurnal de fotograf: Herbarium

Silviu Matei, fotograf: „ O mai bună gestionare a habitatelor ar fi mult mai utilă.”

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*