Regiunea Svaneti, Georgia

Turnuri medievale, Ushguli, Georgia. Foto: Alamy

Regiunea Svaneti, Georgia – Un ținut izolat, dar ospitalier

De: Martyna Szczepanik, redactor coordonator, Traveler Polonia

Aflată în umbra piscurilor de 4.500 m, regiunea Svaneti din Munții Caucaz, din nord-vestul Georgiei, poate părea descurajant de inaccesibilă. În peisajul aspru se ridică turnuri de piatră medievale, folosite și ca locuințe, și ca posturi de apărare. Fortărețele stau mărturie a unor vremuri când familiile din Svaneti luptau cu înverșunare pentru pământurile lor, în sate mici și așezări de mare altitudine ca Ushguli. Protejată ca sit din Patrimoniul Mondial, sub numele de Svaneti Superior, Ushguli este una dintre cele mai înalte comunități locuite din Europa.

Localnică din Ushguli, Georgia, foto: Alamy

Izolarea a făcut ca, de-a lungul secolelor, cultura din Svaneti să evolueze separat de restul regiunilor georgiene, dezvoltând o limbă unică, strict orală, și tradiții precum tăierea rituală a bărbilor sau vendetele între familii. Odinioară cunoscută ca ținut al fărădelegii, acum este celebră pentru spiritul ei ospitalier.

„Georgia este renumită pentru ospitalitate, dar Svaneti înmulțește cu 10 ospitalitatea georgiană. Petrecerile, toasturile și băutura sunt la ordinea zilei”, spune Michał Głombiowski, autor de texte despre călătorii și fotograf polonez care vizitează frecvent Georgia.

Deși rămâne departe de drumurile frecventate, Svaneti este accesibilă aventurierilor hotărâți prin segmentul Svaneti Superior al Traseului Transcaucazian, o rețea ambițioasă de trasee de lungă distanță, cu scopul final de a uni Georgia, Armenia și Azerbaidjanul prin rute de drumeție.

Călătorii cu capacitatea pulmonară necesară pentru un drum de patru zile la mare altitudine de la Mestia, capitala regională, la Ushguli sunt răsplătiți cu priveliștea răcoroasă a vârfurilor zimțuite ziua și cu primiri călduroase în casele de oaspeți din Svaneti.

Clopot de biserică, biserica Lamaria din Ushguli, regiunea Svaneti, nord-vestul Georgiei.

Citește și

Națiunile Pueblo, New Mexico, SUA

Orașul universitar german, exemplu mondial de bune practici ecologice

Copenhaga: soluții sustenabile eficiente

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*