Băile Borsec

„Borsecul va străluci din nou pe firmamentul balnear național și internațional”, spune ghidul local Farkas Aladár. Foto Móga Attila

Băile Borsec – O investiție de 9 milioane de euro e pe cale să readucă această stațiune în topul celor mai căutate destinații balneo din România.

Text: Cătălin Gruia

„Regina Apelor Minerale” a atras atenția, laudele și paharul împăratului Franz Josef la un târg internațional organizat în 1873 în capitala Imperiului Habzburgic. Tot doi vienezi, Balint Günther și Anton Zimmethausen, au construit aici în 1804, prima fabrică de îmbuteliere a apei minerale. Izvoarele locale, cu premii obținute la diverse târguri internaţionale expuse la Muzeul Apelor Minerale din oraș, au fost și rămân cea mai mare bogăție a Borsecului. Microclimatul aparte de la întâlnirea Munților Giurgeu-Hășmaș, Bistriței, Gurghiului și Călimani, cu aer ozonat, floră și faună subalpină variată, au contribuit și ele la renumele stațiunii din depresiunea din nord-estul județului Harghita, în mod tradițional una dintre cele mai căutate destinații din România. Vom fi iarăși ce am fost, și chiar mai mult decât atât e sloganul asumat al autorităților locale. „Avem toate cele necesare de la natură, precum și ambiția pentru a reinventa turismul balnear din zonă”, spune primarul Mik József. Anul viitor, când se va deschide Centrul de Tratament Multifuncțional Spa-Wellness în care s-au investit 9 milioane de euro, o stea în fruntea instituțiilor de profil din țară, sunt toate șansele ca dorința primarului să se împlinească.

Pista de bob de vară

„Hai din nou”, a pufnit Csibi Ingrid Krisztina pe Pista de bob de vară din Complexul de schi „Speranța” cu care venisem să batem recordul de viteză de 40 km/h. Dar la prima tură ne-am târât frângându-ne înciudați mâinile și manetele de frână în spatele unei doamne care țipa la curbe, oprindu-și bobul la fiecare minut… Accesul către vârful pistei se face cu teleschiul prevăzut deja pentru pârtia de schi funcțională pe timpul sezonului rece. Pista e demontată la finalul toamnei, cedând schiorilor ștafeta fiorului goanei pe pantă. Pârtia principală din Borsec are 680 m, cu grad de dificultate mediu. Celelalte două pârtii au un grad de dificultate ușor, având 726 m și 814 m.

Centrul de Tratament Multifuncțional Spa-Wellness e noua vedetă a Borsecului, gata să intre în prima ligă a greilor din industria de profil.

Baia Ó-SároS

„Uită-te, doar lemn, sticlă, și piatră”, mi-a spus Lăbonţ Gavril de la Baia Ó-Sáros, arătându-mi clădirea reconstruită după planurile originale din secolul al XIX-lea. Înăuntru – două bazine mici cu apă minerală carbogazoasă, încălzită și rece, saună, cameră de sare, masaj. Piscina de afară nu am încercat-o. Ploua. Pentru tratarea unor afecțiuni reumatice, cardiovasculare, endo-crine, ginecologice, ateroscleroză sistemică şi dereglări ale glandei tiroide e recomandat un tratament de minimum 10 zile.

Plimbări cu trăsura

Kolbert Zoltán oferă plimbări cu trăsura de agrement, călărie pentru începători și pentru avansați, excursii călare pe trasee montane pe distanţe între 25 şi 30 km. Pentru mine, plimbarea călare de trei ore prin pădurile și pășunile de pe Masivul Făget a fost una dintre cele mai memorabile experiențe de anul acesta. Totul grație lui Zoltán, cowboy-ul secui de la Curtea cu Cai (curteacucai.ro) care a avut curajul să scoată un cvasi-începător direct pe munte. Lucru super-rar. De aici, o aventură unică.

Izvorul Străvechi

Izvorul Străvechi, secat, funcționează azi ca mofetă, indicată pentru boli cardiovasculare, sechele după accidente vasculare cerebrale, hipertensiune arterială, reumatisme articulare, cu scop profilactic la persoanele cu risc cardiovascular, cu efecte benefice în impotenţa sexuală.

Baia Populară din Poiana Zânelor

Izvoarele minerale de la Baia Populară din Poiana Zânelor au fost amenajate în 2009, când Fundaţia Ars Topia a organizat aici o acțiune cu voluntari. Tineri din Ungaria împreună cu localnicii au pus la punct acest ansamblu cu mici bazine cu apă rece în aer liber, șezlonguri pentru băi de soare și alte locuri de odihnă. Izvoarele cu apă rece, cu efect stimulator asupra circulației sangvine, sunt recomandate pentru arteriopatie, varice, contuzii. Fără taxă de intrare.

Rezervația Naturală Scaunul Rotund

Fost profesor de sport timp de cinci decenii în Borsec, actualmente ghid local, scriitor și muzeograf în Muzeul Apelor Minerale, Farkas Aladár știe totul despre localitatea unde și-a trăit toată viața. Pe noi ne-a condus pe îndelete într-un traseu de patru ore, cu obiective, peisaje și povești în zona Rezervației Naturale Scaunul Rotund. Ne-a arătat Peștera de Gheață, Grota Urșilor, amfiteatrele structurilor de travertin cu puncte de belvedere, Cetatea Bufnițelor cu cazemate din al Doilea Război Mondial. Cei mai îndrăzneți au la dispoziție și un traseu de tip via ferrata prin labirintul de piatră sub și suprateran al Grotei Urșilor.

Bikkla Borsec

Centrul de închirieri de biciclete electrice Bikkla Borsec e cea mai bună idee pentru cei care vor să exploreze împrejurimile lejer, confortail și pe îndelete. Traseele cicloturistice marcate însumează 50 km.

Baia Ó-Sáros a fost reconstruită după planurile originale ale clădirii din secolul al XIX-lea. Foto: Vladimir Gruia

Centrul de Tratament Multifuncțional Spa-Wellness

Centrul de Tratament Multifuncțional Spa-Wellness, o investiție de 9 milioane de euro, e în faza de finalizare, iar viceprimarul Albui István e decis să-l dea în folosință anul viitor. Centrul balnear cuprinde o bază de tratament şi un centru wellness pe aproape 3.000 mp care va oferi cele mai variate forme de tratament balneo, de la cele cu nămol şi parafină până la masaj și terapie cu apă minerală caldă şi rece. Zona de wellness include piscine interioare şi exterioare, saună finlandeză, infra-saună, saună cu aburi, mofetă, electroterapie, hidroterapie şi băi cu plante medicinale.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*