Sovata: trei tratamente cu nămol

Foto: PR

Sovata, una dintre cele mai iubite stațiuni de la noi, te întâmpină cu aer curat, lacuri sărate și tratamente cu nămol din Lacul Ursu.

Vara sau iarna, la Sovata ai mereu ceva bun de făcut pentru sănătatea ta. E adevărat, pe timpul iernii nu poți pluti în apele sărate ale Lacului Ursu, dar le găsești în piscinele hotelurilor din apropierea lui. Și nu doar apele sărate, dar și nămolul.

Pentru efect asupra circulației și imunității, încearcă terapia cu nămol rece.

Băile cu nămol sunt utile pentru bolile aparatului locomotor, afecțiuni neurologice periferice sau ginecologice. În ce constau? Pentru 15 – 30 de minute, te vei relaxa într-o cadă umplută cu apă sărată și nămol (10 kg nămol la 100 litri apă), la temperatură de 36-40 ºC.

Împachetările calde cu nămol au aceleași indicații ca băile cu nămol, diferența este că zona de acțiune se poate delimita. Nămolul se aplică în strat triplu pentru a încetini pierderea căldurii, la temperatura de 40-45 ºC. O ședință durează 15 – 30 de minute.

Dar Sovata este recunoscută și pentru tratarea infertilității, tot cu ajutorul nămolului. Cum așa? În nămol se găsește auxin, hormonul natural secretat de crustaceul de apă sărată Artemia salina , care străiește în Lacul Ursu. Acest hormon este foarte asemănător hormonilor feminini, așa se explică cum acest nămol este benefic pentru problemele inflamatorii ale aparatului genital feminin, infertilitatea primară și secundară, disfuncțiile menstruale sau ovariene.

„Atât sarea, cât și auxinul sunt absorbite, în decursul tratamentului, prin piele și prin mucoasă și se integrează în organism. Așa se explică efectul benefic, prelungit, al tratamentelor în cazul diverselor afecțiuni cronice: locomotorii, ginecologice, respiratorii, neurologice şi dermatologice”, spune Suzana Pretorian, medic specialist balneolog la Ensana Health Spa Resort Sovata.

Toate aceste proceduri sunt disponibile la în orice anotimp la Ensana Health Spa Resorts Sovata.

Sovata și împrejurimile. Ce ai de văzut.

Canionul de sare de la Praid

Muntele de Sare de la Praid este una dintre cele mai spectaculoase zone din Transilvania. Suprafața de 66 hectare a rezervației naturale se află la sud-vest de stațiunea turistică Praid și se suprapune peste domul de sare Muntele de Sare (576 m).

Muntele de Sare a ajuns să fie un dom separat datorită pârâului Corund și a activității umane. Aici puteți găsi doline în sare, chei în sare, spălări de versant în sare, izvoare de apă sărată, etc. Defileul de sare se află în partea de sud-vest a rezervației, format de pârâul Corund, care a retezat muntele de sare, treptat adâncindu-se, lăsând în urmă pereți abrupți de sare, stânci de sare albe, spectaculoase. De demult, în chei, se făcea exploatare la suprafață.

Mocăniţa „Sovata”

Circulă pe o linie feroviară îngustă și străbate aproximativ 14 km între stațiunea Sovata și localitatea Câmpul Cetății. Face parte din lotul de 10 locomotive construite în anul 1949, la fabrica Chrzanow Polonia, din care două au ajuns în România, fiind conservate până în anul 2011, în depoul Sibiu. Mocăniţa funcţionează cu cărbune și lemn de esenţă tare. Viteza maximă a mocăniţei este de 35km/h, iar autonomia este de 30 km.

Plimbări în jurul Lacului Ursu

Este cel mai mare lac sărat helioterm din Europa, cu o suprafață de 40.000 de metri pătrați, o adâncime de 18 metri și salinitate medie de 300 de grame/litru. Lacul Ursu este o adevărată sursă de sănătate. De altfel, lacul este supranumit și „Marea Moartă a Transilvaniei”, salinitatea de aici fiind întâlnită la Marea Moartă din Israel spre suprafață. Privit de la înălțime, Lacul Ursu are forma unei blăni de urs desfășurate, de unde și numele. Lacul este cel mai valoros element din cadrul zonei naturale protejate, și punctul de atracţie turistică numărul unu din Sovata. Aleea amenajată din jurul lui are lungimea de 1.085 m. Pentru a crea facilităţi pentru turiștii care o parcurg, s-au propus o serie de amenajări și construcţii care să confere confort și noi locuri de atracţie. Un capăt al acestei alei se găsește la sud-est de lac, în vecinătatea parcului din centrul staţiunii. Celălalt se află la punctul belvedere estic spre lac și la accesul la ștrand.

Aleea Lacurilor Roșu și Verde

Aleea pornește de pe malul Lacului Ursu, urmărește linia malului amenajat al celor două lacuri și se sfârșește la locul de odihnă amenajat la poalele Muntelui de Sare. Împrejurul lacurilor nu este circulabil, iar accesul direct al turiștilor la muntele de sare este împiedicat. Nămolul terapeutic al acestor lacuri a fost exploatat în perioada 1981-1986, de atunci lacurile au intrat în stare de “conservare pentru regenerare”.

Citește și

Salinele turistice ale României

Băi de pădure la Govora

Băile Borsec

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*