Fethiye, Turcia

Imagine articol

Fosta „ascunzatoare“ la Mediterana a bogatilor a devenit accesibila.

Ne-am intors agale in oras dupa o repriza mai lunga de inot in golful Fethiye, cu impresia ca n-am fi in Mediterana, ci intr-un lac de munte, cu ape azurii; de jur-imprejur strajuiesc, trufasi, Muntii Taurus. Se lasa seara peste multimea de iahturi care colcaie in port, ca niste mormoloci cu nasul pe sus.

De pe unele se aud rasete si clinchet de pahare, altele se odihnesc, asteptandu-si turistii de a doua zi. Ici-colo pluteste cate o barcuta pescareasca. Un cuplu de turisi in varsta se plimba tinandu-se de mana, pe promenada acestui Fethiye naucitor prin amestecul de turcesc si occidental.

Prin anii ’90 aici era o zona foarte scumpa, „pentru oameni cu bani, care vor sa fi e in lumea lor si sa nu descopere ca s-au cazat la acelasi hotel cu fostul lor sofer“, spune ghidul Mertkan Vatansever. Patru hoteluri-club de clasa A au fost gandite ca oaze de all-inclusive, tentative de recreare a paradisului originar pentru  cine si-l putea permite. 

Hotelul Lykia World, spre exemplu, se intinde pe 36 ha, din care mai mult de jumatate e spa- tiu verde. Mini-busuri in forma de delfi ni te duc dintr-o parte in alta. „Preturile au inceput sa scada cand au venit englezii: au cumparat proprietati si si-au facut pensiuni“, spune Emin Celenk, proprietarul mai multor magazine din Fethiye. Din cei 68.000 de locuitori cat are azi orasul, aproximativ 10% sunt straini (in special englezi).

Pretul la apartamente si case obisnuite variaza intre 50.000 si 100.000 de euro, iar proprietati cu teren si mai multe imobile pot depasi 200.000-300.000 de euro. Insa dupa ce Fethiye a fost declarata arie protejata, construirea de noi hoteluri si cladiri peste patru etaje a fost interzisa. „Hotelurile din deceniul trecut nu se pot compara cu cele care se ridica acum in Antalia, cu bugete uriase; un motiv in plus pentru ca cei din Fethiye sa fi e nevoiti sa scada preturile“, spune Güray Avci, manager regional Tez Tour, care vinde aceasta destinatie exclusivista in Romania.

Citeste tot reportajul in National Geographic Traveler iunie 2009

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*