Amsterdam

Mai putin inseamna mai frumos. Amsterdamul iti lasa impresia unui sat supradimensionat.

Amsterdam e un oras mic (726.000 de locuitori) cu ambitii mari. Daca alte metropole vor sa se laude cu inca un un muzeu acoperit cu panouri de titan, plasmuit de vreo celebritate a arhitecturii, n-au decat. Cea mai recenta piesa de rezistenta a Amsterdamului – zona renovata a docurilor estice – dovedeste o sensibilitate mai rafinata, de secol XXI, la scara mare.

Proiectul integreaza in mod organic zone de locuit, spatii de birouri si cumparaturi, servind drept model pentru urmatorul val de planifi care urbana. Era de asteptat ca acest tur de forta arhitectural sa vina din partea capitalei progresiste a Olandei. Poate si mai surprinzator e ca, in ciuda reputatiei de avanpost al designului si bucatariei inovatoare si in ciuda notoriei sale vieti trepidante, in care totul e posibil, Amsterdamul se incapataneaza sa ramana primitor, chiar pitoresc.

„Toti locuitorii Amsterdamului locuiesc de fapt intr-o serie de satucuri“, spune Bram Ouwehand, proprietarul unei brutarii din zona. Am mai auzit fraza asta si in cazul altor orase, dar aici peregrinarile noastre pe uscat si pe apa o confirma.

Atmosfera rurala se regaseste in cafenelele traditionale maronii acoperite cu tigla de Delft (in realitate, carciumi) si in inelul format din cele patru canale – Singel, Herengracht, Keizergracht si Prinsengracht – care inconjoara orasul. Cand se insenineaza, cartiere intregi se imbulzesc spre aceste canale linistite pentru a manca homari pe puntile goeletelor, pentru a dansa pe muzica tehno si a se bronza natural pe barcile cu motor.

__________________________________________________________
Citeste tot reportajul in numarul 2 al revistei Traveler.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*