O saptamana in lumea subterana

Turismul in pesterile romanesti nu e prea incurajat, si asta si din cauza speologilor egoisti, cum sunt eu. Pe cat de mult imi placea sa merg in ture cu coechipieri ce voiau sa guste fiorul cavernelor, pe atat de putin ma tenta sa conduc un grup de betetisti cu chef, cu buzunarele doldora de beri si seminte.

Am fost autor si colaborator la ghiduri turistice pentru pesteri si m-am straduit sa fac treaba cat mai prost.

Cu ghidul meu in mana, respectivul turist va gasi poate intrarea dupa o indelungata bajbaiala prin zbeguri tepoase.Va patrunde apoi in galerii putin atragatoare, pline de argila si guano. Va da cu capul de tavan. Ma va blestema. Si daca se va lecui de speoturism, este exact ceea ce mi-am dorit. Motivul pentru care am acceptat propunerea de a colabora la astfel de ghiduri a fost teama ca nu cumva sa fie incredintate altora, care sa le faca bine.

Pentru ca, dragii mei, pestera nu e pentru orice ciumete. E un loc magic. Aici se intalnesc elementele primordiale: piatra, apa, intunericul. Mituri si legende. Spaimele ancestrale de labirint, de abis, de claustrare. Daca exista vaduri prin care raul timpului curge altfel, unul dintre ele este cel subpamantean si nu avem nevoie de demonstratii relativiste pentru asta.

O ora in pestera este perceputa cat doua la suprafata. Faptul a fost studiat si confirmat de numeroasele experimente de tip „in afara timpului“. Traiti sub pamant si veti trai dublu. Vietuitoarele de aici sunt fosile vii sau creaturi fantastice, la propriu. Liliecii, de pilda, sunt fiinte extraordinare: singurele mamifere zburatoare, vad cu urechile, zboara cu palmele, au inventat cel mai perfectionat radar, detin si alte brevete unice. Lasati paltonarii sa creada ca se napustesc in parul blondelor. Din pacate nu-i adevarat. Asadar, pestera nu e numai o experienta geografica, ci mai ales culturala. Nu se potriveste cu semintele de dovleac.

__________________________________________________________________

Citeste tot reportajul in numarul 2 al revistei Traveler.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*