Slovenia

Imagine articol

Decoruri demne de calendare – precum Lacul Bled, cuibirit intre munti – apar pretutindeni in Slovenia.

SLOVENIA ESTE cea mai buna dovada ca exista zone din Europa trecute cu vederea. O tara in plina dezvoltare, care  combina atmosfera moderna cu respectarea traditiilor, arta culinara a palatelor pretentioase cu bucatele de la ferma, peisajele pastorale cu satele care par sa nu se fi schimbat mai deloc in ultima suta de ani. Candva parte din Iugoslavia, dar independenta din 1991, aceasta tara din centrul Europei dezvaluie o remarcabila diversitate, chiar si pe durata unei calatorii de doua ore cu elicopterul: un sir mototolit de varfuri alpine, vai molatice si verzi, o aschie de coasta a Adriaticii. Poti sa mergi in zigzag de-a lungul granitelor Sloveniei cu Austria, Ungaria, Croatia si Italia; sa vezi Muntele Triglav, inalt de 2.863 m, pe care cei mai multi sloveni urca macar o data, ca o chestiune de mandrie nationala; sa vizitezi un grup de castele medievale si sa cobori intr-una dintre cele mai mari mine de mercur din lume.

Poti admira Lacul Bled, unde – pe singura insula a tarii – vei gasi o biserica baroca si un „clopot al dorintelor” vechi de cateva secole. Poti calari pe cai lipitani, o rasa celebra, care isi are originile pe teritoriul de astazi al Sloveniei; poti explora siraguri intregi de pesteri; si poti sa cauti manastiri izolate, cum ar fi Manastirea Carthusian din Evul Mediu, ridicata la Pleterje. Pentru cei cuprinsi de disperare la gandul ca orasele vechi ale Europei cedeaza in fata zgarie-norilor, exista partea cu stradute pietruite din Liubliana, unde, daca mergi dimineata la piata, poti gusta branzeturi si carnuri care rivalizeaza cu cele mai bune mancaruri din marile restaurante. Este o tara care isi cinsteste trecutul si face loc viitorului. Aceste pagini te ajuta sa-ti faci o idee asupra locului. Dar du-te sa vezi si tu!

_________________________________________________________________________

Citeste tot articolul in numarul 3 al revistei Traveler. 


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*