Bavaria la halba

Imagine articol

O calatorie cu masina prin Germania si Austria, spre paradisul berii, il face pe jurnalistul nostru si descopere traditiile propriei familii – si bogatiile Europei artizanale.

In orasul bavarez Freising, chiar langa München, urc o poteca pietruita ce trece pe langa ruinele zidurilor unor manastiri pentru a ajunge sus pe „Dealul berii“, croindu-i drum spre o fabricuta de bere afl ata langa manastirea Weihenstephan, unul dintre primele locuri din lume unde s-a produs bere. De jur-imprejur, sub jocul de lumini si umbre al soarelui, oamenii stau si beau bere. Fara fanfare galagioase, fara competitii de golit halbe, doar cu o profunda apreciere a primei dupa-amiezi calde de primavara. E ca si cum ne-am intors la o petrecere atemporala de pe vremea calugarilor benedictini care au infi intat beraria in jurul anului 1040.

Si pentru mine e un salt in timp, inapoi la mesele de duminica din copilarie: bere la halba, friptura de porc, galuste si sos, salata cu ulei si otet. Tatal meu, nascut la Hamburg, era un pasionat al berii, care stia sa aprecieze o bere buna, amara. O bea dupa serviciu, la mesele cu carnati, jocuri si cantece germane. Am simtit nevoia sa revin, chiar daca nu pentru mult timp, in lumea berii – nu cea produsa industrial, ci cea locala. Asa am ajuns sa pornesc in aceasta calatorie de o saptamana, pe un traseu ales de mine. Sunt peste 600 de fabrici de bere in Bavaria si inca o suta in Austria. Oricare dintre ele ar putea constitui punctul de plecare al unei Bierstrasse, un soi de pelerinaj de la o fabrica de bere la alta, de la un oras la altul.

Spre deosebire de faimosul Itinerar Romantic al Germaniei, care poarta turistii pe drumuri batute, prin orase de poveste, drumul berii ma duce in locuri de care n-am auzit niciodata. Pleaca din München, serpuind printre peisajul deluros al Bavariei, trece prin Austria si sfarseste langa granita ceha. N-am decat o idee vaga despre traseul meu. Dar inceputul e perfect. Berea Weihenstephan din care beau se dovedeste a fi facuta din grau. E o specialitate bavareza tulbure si aurie, fructata si imbietoare.

TEXT: P. F. KLUGE
FOTO: BROOKS WALKER

__________________________________________________________________________________

Citeste tot articolul in numarul 3 al revistei Traveler.

 



Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*