Florenta, pe urmele lui Michelangelo

Dacă mergi pe străzile Florenţei, simţi cum spiritul lui Michelangelo se iveşte de pretutindeni. Căutăm locurile marcate de acest fiu al oraşului, ale cărui opere – şi drame personale – fascinează oraşul şi astăzi.

Florenta va fi pentru totdeauna a lui Michelangelo. La mai bine de 400 de ani după moartea artistului, prezenţa lui încă învăluie acest oraş mult iubit din inima Italiei.

E imposibil să te plimbi prin piaţete sau pe străduţele înguste – pe lângă magazine cu firme celebre, care vând poşete din piele lucrate manual, costume la comandă şi încălţăminte din cureluţe împletite – fără să simţi că acest oraş este subjugat de omul pe care localnicii încă îl numesc „Divinul”. „Michelangelo a fost un florentin în cel mai pur sens al cuvântului”, spune Paolo Murino, un „michelangelofil” care a citit toate cărţile pe care le-a găsit despre el în italiană. „A fost mai mult decât un artist decis să îţi lase amprenta asupra operei şi epocii sale. Ca orice bun florentin, a fost şi un om de afaceri. A înţeles că metoda cea mai bună prin care îţi poţi face operele să dăinuie este să le vinzi şi să-ţi fie amplasate în cele mai vizibile zone din oraş. Lumea îl iubeşte pentru arta lui. Florentinii îl mai iubesc şi pentru ce a adus dintotdeauna oraşului lor: bani şi prestigiu.” Am rămas fascinat de Michelangelo Buonarroti încă din adolescenţă, când am vizitat Florenţa prima dată, aterizat direct de pe străzile din Bronx. De atunci, m-am întors aici de zeci de ori – suficient de des ca să consider acest oraş a doua mea casă. După fiecare vizită, am plecat şi mai impresionat de viaţa şi opera geniului introvertit care a influenţat profund acest oraş cu talentul şi capodoperele sale. Dar nu m-am mai gândit până acum să privesc oraţul prin ochii maestrului, să-l vizitez de parcă el ar fi cu mine, mi-ar călăuzi paşii, luminându-mă asupra frumuseţii dezordonate a acestui minunat exponat renascentist. Dacă vrei să-l vezi pe Michelangelo în Florenţa – de la tabloul liric Tondo Doni: Sfânta Familie, considerat prima sa capodoperă şi expus în Galleria degli Uffizi, până la Biblioteca Laurenţiană, îmbrăcată în lambriuri de lemn, pe care tot el a conceput-o pentru Basilica San Lorenzo – vei păţi pe urmele unui om extraordinar. Desigur, o parte dintre operele lui sunt întinate de intervenţii moderne. Dar lăsând deoparte maşinile, scuterele şi antenele, Florenţa seamănă foarte mult cu ceea ce era pe vremea când Michelangelo străbătea străzile.

_______________________________________________________________

Citeste tot articolul in numarul 4, Primavara 2010 al revistei National Geographic Traveler.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*