Insula Eoliana Salina din Sicilia

Muntele Fossa delle Felci, unul dintre cei doi vulcani inactivi ai insulei, se înalţă peste Lingua, locul unui lac cu apă sărată, cândva de mare importanţă economică. Foto: Alessandro Saffo

Modelată de forţele vulcanice şi de puterea vântului, Insula Eoliană Salina ispiteşte cu plăceri dulci şi primare.

Chiar şi în paradis există podele care trebuie măturate. Eu trăiesc în largul coastei Siciliei, pe Salina, una dintre Insulele Eoliene denumite astfel după Eol, zeul vânturilor. Fiecare rafală de vânt aduce o altă ofrandă pe terasa mea. Nisip vulcanic negru şi fin, de pe plajă; rămurele parfumate de chimen şi crenguţe de pelin, din munţi; iar din desişurile de lămâi, frunze atât de aromate, încât le folosesc ca să înmiresmez peştele făcut la grătar. Ieri, sirocco, vântul fierbinte dinspre Sahara, mi-a umplut terasa de nisip roşu din Africa.
Scoarţa Pământului e subţire aici, ca urmare a erupţiilor vulcanice care creează, distrug şi apoi refac uscatul. Adâncul mării a transformat magma lichidă în piatră ponce şi obsidian – acea sticlă vulcanică, ascuţită ca o lamă, care i-a îmbogăţit pe locuitorii Insulelor Eoliene, în Epoca de Piatră. Vântul şi păsările în trecere au adus vegetaţia, de la cactuşi care fac fructe de culoarea apusului tropical până la macii-hotentoţi în nuanţe de roz aprins şi piña colada. Aşa au venit şi plantele verzi pe care locuitorii insulei le adună ca să le pună în supă, şi caperul, arbustul spinos cu stamine violet, ai cărui muguri sunt exportaţi în toată lumea.

Text: Ros Belford

 

PE SCURT

  • Aşezare: În largul coastei de nord-est a Siciliei
  • Suprafaţă: 126 km²
  • Populaţie: 2.400
  • Climă: Subtropicală şi mediteraneeană
  • Limbă: Italiană
  • Oraşul principal: Santa Maria Salina
  • Cel mai înalt punct: 960 m
  • Notabil: Salina este a doua insulă ca mărime din Insulele Eoliene (cunoscute şi ca Insulele Lipari); numele ei derivă de la un lac sărat; vinul malvasia e una dintre principalele mărfuri exportate. Filmul Italian premiat cu Oscar Il Postino (Poştaşul) a fost parţial filmat pe coasta de vest a Insulei Salina, în satul Pollara.

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*