Munţii Rif din Maroc

Clădiri tradiţionale, vopsite în albăstrui, se ridică în străvechiul oraş Chefchaouen. Foto: Andre Hoffman

Îndepărtaţii Munţi Rif din Maroc reprezintă un loc neatins, plin de piscuri calcaroase, pante acoperite cu flori sălbatice şi sate berbere uitate de timp.

Una dintre primele mele amintiri este a unui deal din Masivul Rif, din nordul Marocului: o fabuloasă întindere de flori sălbatice, luminate de uluitorul soare de primăvară. Închid ochii şi pot simţi mireasma proaspătă a pajiştii, întrezărind fiecare detaliu. Roua încarcă firele lungi de iarbă.

Inima ţinutului berber din Maroc, un loc de o linişte uluitoare, e una din marile surprize ale Africii de Nord. Colindă acest uriaş peisaj parcă neatins şi vei simţi cum trebuie să fi fost cândva în alte părţi. Câmpurile lucrate au o frumuseţe aspră, o seninătate absolută, de parcă oamenii care cultivă pământul de culoarea nucii ar păşi mai uşor, înţelegând ce noroc extraordinar au.

Ei trăiesc într-o lume blândă, cumva izolată de realitatea ora[elor imperiale marocane, ca Meknès şi Fès. E o lume modelată de delicateţe în toate aspectele ei. Bucătăria locală e cunoscută pentru aromele subtile de şofran şi mărar, muzica – pentru armoniile ei blânde, bijuteriile – pentru aplicaţiile elegante din argint. Dar ceea ce impresionează cel mai mult vizitatorul este inocenţa, senzaţia că păşeşti pe un pământ aflat într-un echilibru perfect – un loc unde omul se mişcă în ritmul naturii.

Text: Tahir Shah

PE SCURT

  • Aşezare: În nordul Marocului, urmând coasta Mediteranei, de la Ceuta până la Melilla, în apropiere de graniţa cu Algeria
  • Lungimea lanţului muntos Rif: 290 de kilometri
  • Altitudine: Cel mai înalt vârf este Muntele Tidirhine, 2.456 m
  • Climă: Însorită şi caldă din mai până în septembrie, în restul anului zilele calde alternând cu perioade de ploaie
  • Activităţi: Drumeţii pe bicicletă din sat în sat, înot în Marea Mediterană
  • Notabil: Munţii Rif reprezintă o secţiune a Cordiliere Bética, ce include şi munţii din sudul Spaniei.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*