Micul Muntenegru

Un miniatural peisaj de vis, Insula Sveti Stefan, accesibilă pe jos la reflux, se înalţă lângă ţărmul Muntenegrului. Satul de pe insulă, vechi de câteva secole, a fost transformat în staţiune turistică. Foto: Johanna Huber

Unul dintre cele mai noi state ale lumii, micul Muntenegru, îşi dovedeşte forţa printr-o diversitate remarcabilă de atracţii turistice. Această țărișoară balcanică numără aproximativ 680.000 de locuitori – şi, cum spun localnicii, la fel de multe minunăţii.

Situată imediat la sud de Croaţia şi vecină cu Bosnia, Albania şi Serbia – de care s-a desprins în 2006 – patria mea e un loc unde imposibilul devine posibil. DeşI la 1.600 km distanţă de Scandinavia, ne mândrim cu propriul fiord. Avem măslini bătrâni de 800 de ani, din ale căror fructe se produc unele dintre cele mai bune uleiuri de măsline din Europa. Și zânele încă păşesc pe aici, printre colinele noastre înce- ţoşate şi văioagele înţesate de lacuri.

Mai mic decât statul Connecticut, Muntenegru are câte o minunăţie pentru fiecare. Zone sălbatice? Descoperă Parcul Naţional Durmitor, sit din Patrimoniul UNESCO, cu lacuri negre şi păduri şi mai negre, situat pe masivul Munte Durmitor. |mi place să plec la drum prin canionul abrupt al Râului Tara – cel mai lung canion european, unde pasionaţii de căţărări pe stânci şi rafting de orice nivel îşi pot testa forţele – a cărui apă curată e bună de băut. Tradiţia spune că acesta e un loc vrăjit: se zice că prin acest regat muntos hoinăreşte Starpanja, părintele tuturor zânelor.

Minuni sacre? Avem multe biserici de valoare, dar niciuna nu întrece magnifica Mânăstire Ostrog. Construcţie de referinţă din secolul al XVII-lea, ridicată direct în stânca muntelui, este locul unde se odihneşte Sfântul Vasile – şi un important loc de pelerinaj, deschis vizitatorilor de orice credinţă. Spre sud se află o altă minunăţie, pe care nici măcar unii muntenegreni nu o cunosc: întinse desişuri de măslini – cel puţin 74.000 de pomi – între oraşele de coastă Bar şi Ulcinj. Datând încă din epoca romană, aceasta este una dintre cele mai mari concentrări de măslini de pe ţărmurile Adriaticii. În trecut, uleiul de măsline era atât de important, încât tradiţia locală spunea că niciun bărbat nu se putea însura înainte să fi plantat un măslin.

Cât despre numeroasele minunăţii de pe ţărm, titlul suprem îi revine Golfului Kotor, sit din Patrimoniul UNESCO asemănător unui fiord; în realitate, el este un canion scufundat, ce se varsă în Marea Adriatică. Pe malul său se ridică străvechiul orăşel Perast, înfiinţat pe ruinele unei aşezări neolitice şi cu o bogată istorie maritimă. Între 1420 şi 1797, în timpul Republicii Veneţiene, aici s-au ridicat patru şantiere navale şi mai bine de 15 palate şi biserici în stil baroc.

Dar cel mai fotografiat loc din Muntenegru trebuie să fie micuţa insulă Sveti Stefan. Sătucul ei are case cu acoperişuri roşii, vechi de secole – o minune liliputană, un capitol din lunga poveste a Muntenegrului.

Text: Milisav Popovic

PE SCURT

  • Aşezare: În Peninsula Balcanică, de-a lungul ţărmului estic al Mării Adriatice
  • Suprafaţă: 13.809 km2
  • Populaţie: 680.000
  • Climă: Mediteraneeană – uscată, cu veri calde şi blânde, ierni ploioase (cu zăpezi sus, în munţi)
  • Activităţi: Sporturi de apă, drumeţii, alpinism
  • Notabil: Muntenegru înseamnă „Muntele Negru”, referindu-se la pădurile dese şi întunecoase ce acoperă un pisc local. Conform unui raport recent al Consiliului Mondial al Turismului şi Comerţului, ţara se numără printre destinaţiile turistice cu cea mai mare creştere din lume.

Articol publicat în ediţia revistei National Geographic Traveler, Vara 2010

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*