Incursiune prin belle époque

Băile de la Hotelul Gellert uimesc cu ceramica Zsolnay. Foto: Catherine Karnow

Cu o bogăţie de clădiri istorice şi un centru pulsând de viaţă, Budapesta este oraşul perfect pentru o plimbare pe jos.

Budapesta este formată din două oraşe: Pesta şi Buda; şi, deşi te-ai aştepta ca turiştii să prefere farmecul zonei castelului din Buda, de multe ori tocmai urbanismul Pestei lasă cea mai puternică impresie. Începe-ţi turul prin centrul Pestei din Deak Ter (piaţă), nod principal al reţelei de metrou a oraşului. În secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, această piaţă era locul unde făceau negoţ evreii. În cele din urmă, neguţătorii chiar au preluat un han de peste drum, care avea să devină inima cartierului evreiesc al oraşului. Pornind din Derek Ter într-o curbă arcuită spre sud, un bulevard larg, Karoly Korut, urmăreşte conturul zidurilor oraşului medieval.

Marea Sinagogă de pe Dohany Utca (stradă) a fost construită în 1859, în stil maur. Cea de-a doua sinagogă din lume ca mărime îşi deschide porţile pentru vizitatori zi de zi, mai puţin de Sabat. Mergi spre curtea din spate, unde Parcul Raoul Wallenberg adăposteşte monumentul în memoria Holocaustului. Wallenberg, un diplomat suedez, a împărţit permise de protecţie care se pare că au salvat de nazişti mii de evrei maghiari. Cele 22 de sinagogi active din Budapesta şi vechiul cartier evreiesc – cu restaurante, băcănii, măcelării şi patiserii kosher – au transformat oraşul într-un centru important al culturii iudaice mondiale.

La Marea Sinagogă, o placă memorială marchează locul de naştere al lui Theodore Herzi, părintele sionismului modern. Foto: Catherine KarnowLa Marea Sinagogă, o placă memorială marchează locul de naştere al lui Theodore Herzi, părintele sionismului modern. Foto: Catherine Karnow

Mergi mai departe pe bulevard către Muzeul Naţional, o clădire în stil neoclasic care adăposteşte obiecte de artă din epoca preistorică până în cea modernă. Fiind primul muzeu din ţară, reprezintă un adevărat punct de referinţă pentru sentimentul naţional. De pe treptele acestei clădiri, în 1848, studenţii şi membrii mişcării radicale au lansat revolta împotriva regimului habsburgic. Alături, datând aproximativ din 1885, Restaurantul Muzeului oferă o gamă completă de mâncăruri specific maghiare, de la cele „ca la mama acasă” (sarmale în foi de varză) până la cele mai rafinate (raţă sălbatică în sos de portocale, cu gogoşi de brânză turo şi migdale), într-un decor cu fresce murale şi plăci de faianţă.

Peste drum de muzeu, găseşti opt vânzători de carte rară, înşiraţi unul lângă altul. La numărul 13, Kozponti Antikvarium are o colecţie amplă de documente şi hărţi de demult, pe care merită să le preferi în căutarea unui peisaj vechi cu Castelul Buda sau a unei hărţi a Ungariei, într-una din primele sale
reprezentări geografice.

Strecoară-te apoi în jos pe o străduţă lăturalnică, Ferenczy Istvan Utca – remarcând cele câteva rămăşiţe care au supravieţuit din zidurile cetăţii medie-vale, – şi în scurtă vreme vei ajunge într-o piaţă bucolică a oraşului, Karolyi Kert, fosta grădină a familiei aristocrate Karolyi. Mergi mai departe pe Karolyi Mihaly Utca, o iei la dreapta şi, în intersecţia aglomerată cu Iranyi Utca, vei găsi H Central Kavehaz (cafenea), cel mai bun exemplu de cafenea în stil habsburgic din Budapesta. În prima jumătate a secolului al XX-lea, era un loc de adunare important pentru intelectuali, dar chiar şi acum, dacă te uiţi în jur, o să zăreşti probabil câţiva poeţi cu plete ondulate, discutând despre operele lor.

O atmosferă de fin-de-siècle domneşte la cafeneaua Central Kavehaz. Foto: Catherine KarnowO atmosferă de fin-de-siècle domneşte la cafeneaua Central Kavehaz. Foto: Catherine Karnow

Ieşi din cafenea direct spre pasajul Ferenciek Tere, ca să vizitezi Parisi Udvar, un splendid memento pentru belle époque. Construit ca bancă şi complex comercial, un shopping mall pretenţios al acelor vremuri, are acum un aer de glorie obosită. Merită totuşi să te plimbi prin complex, o adevărată cutie orientală de bijuterii din vitralii, mozaic, faianţă Zsolnay şi sculpturi. Celebrele plăci ceramice porţelanate ale firmei Zsolnay sunt inseparabil legate de moştenirea arhitecturală a Ungariei.

Mergi mai departe pe Petofi Sandor Utca, până ajungi la o piaţă mică şi triunghiulară, Szervita Ter, cu capodopere arhitectonice de la începutul secolului al XX-lea. Clădirea de la numărul 3 are un mozaic conceput de Miksa Roth, răspunsul Ungariei pentru Louis Comfort Tiffany.

Ieşi din piaţetă pe Regiposta Utca şi mergi pe principala arteră pietonală din Pesta, Vaci Utca. Sentimentul turistic pe care ţi-l dă această stradă dezminte rolul profund pe care l-a jucat în anii comunismului. Birocraţi de partid din Bulgaria până în Kazahstan se înviorau brusc dacă prindeau o deplasare în interes de serviciu la Budapesta, unde puteau să cumpere articole de lux, cum ar fi pantofi cu toc înalt sau parfumuri. Restaurantul McDonald’s de pe Regiposta Utca nr. 10 a fost primul care s-a deschis (în 1988) într-o ţară din blocul est-european.

Mergând mai departe pe Vaci Utca, găseşti oferte tot mai bune şi vânzători de antichităţi autentice. Millennium Antik, la numărul 67, este locul de unde poţi să cumperi vaze şi figurine Zsolnay pentru acasă. La capătul acestei străzi nu ai cum să ratezi acoperişul din ţigle Zsolnay multicolore al Marii Hale. Ai de ales aici între nenumărate varietăţi de mezeluri ungureşti, inclusiv kolbasz, un cârnat ţărănesc foarte picant, cu ardei iute. La etaj sunt tarabele meşteşugarilor care vând broderii ţărăneşti şi ouă pictate sau chioşcuri unde găseşti mâncăruri tipice pentru piaţă, cum ar fi langos, gogoşi prăjite, servite cu smântână, brânză şi usturoi.

În final, traversează Dunărea spre Buda, pe Podul Szabadsag, şi opreşte-te la clădirea art nouveau a N Hotelului Gellert. Răsfaţă-te cu o baie în celebrele sale ape termale – finalul perfect pentru o zi întreagă de hoinăreală prin belle époque.

Text: Jeff Taylos

(Articol publicat în ediţia revistei National Geographic Traveler, Nr. 2/2009)

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*