Marrakesh-ul povesteşte

marrakech3
Grădina Majorelle, în nuanţe de albastru şi verde, întruchipează seninătatea Marrakesh-ului. Foto: John Warburton-Lee

Opt metode prin care să ţii pasul cu acest oraş marocan dinamic şi absolut seducător.

Dacă stai în mijlocul Djemma el Fna, piaţa agitată care ancorează vechiul oraş medieval Marrakesh, lumea întreagă se adună în jurul tău: dresori de şerpi şi scribi, vânzători de henna şi artişti cu părul vopsit cu henna, toţi atraşi de exuberanţa oraşului marocan. Acest haos, abia controlat, nu are odihnă şi nu are vârstă, ca şi Marrakesh-ul însuşi, şi fostul loc de popas pentru caravane nu dă nici un semn că ar vrea s-o ia mai domol. Dovada: o scenă plină de însufleţire într-un club, un cartier industrial renovat şi o lume a modei tot mai vizibilă, care transformă casele din oraşul istoric, clădite în jurul curţilor centrale, în pensiuni riad foarte şic.

marrakech2
Un dans din piaţa Djemma el Fna surprinde gustul oraşului pentru spectacol. Foto: Danita Delimont Agency

Pe scurt:

Temperaturile pot depăşi 32 grade Celsius în intervalul iunie-septembrie; primăvara şi toamna sunt anotimpuri mai bune pentru o vizită aici. Unele restaurante se închid în timpul Ramadanului. În timp ce medina (oraşul vechi) este păzită de poliţişti vigilenţi şi rata criminalităţii e scăzută, Marocul a intrat de curând în alertă din cauza activităţii unor grupuri extremiste din Africa de Nord.

1. Vedere de sus. „Djemma el Fna este primul loc unde aduc turiştii după asfinţit; spectacolele, luminile şi mulţimile sunt fascinante“, spune Michel Durand-Meyrier, proprietarul pensiunii Riyad el Mezouar (www.mezouar.com). Dar dacă vrei să găseşti cel mai bun loc de unde să priveşti, dă-te puţin înapoi şi trage-ţi un scaun la masa uneia dintre cafenelele care împrejmuiesc piaţa, de pildă Cafe Argana (pe latura de nord a pieţei), care este cunoscută nu pentru mâncare, ci pentru vederea de pe acoperişul cocoţat deasupra vârtejului frenetic al pieţei de sub el.

2. Intră în suk-uri. Dacă labirintul de suk-uri (prăvălii) de bijuterii, piele, ceramică, pânzeturi şi mirodenii din medina ţi se pare copleşitor, „schimbă traseul şi mergi drept spre suk-ul de covoare, unde diversitatea şi calitatea sunt uimitoare“, te sfătuieşte Charlotte Barkowski, designer şi producător al unei linii globale de ceramică de inspiraţie marocană (disponibilă local la magazinul de design Akkal din cartierul Sidi Ghanem). Cel mai bun suk? „Încearcă Mustafa Blaoui (pe strada Bab Doukkala nr. 142-144), care are stocuri spectaculoase de mobilă, covoare, argintărie şi bijuterii, o adevărată introducere în diversele culturi şi triburi din Maroc.“

3. Stai într-o curte parfumată cu iasomie. „Muzeul din Marrakesh are exponate uluitoare, piese textile şi de ceramică marocană“, spune sculptoriţa Lori Park, al cărei atelier se află în Marrakesh, „dar cel mai mult îmi place să văd cum sosesc oamenii, copleşiţi de suk-uri, şi intră în uriaşa curte a muzeului, care îi absoarbe.“ Efectul, explică Park, simulează lumea privată a curţilor riadurilor din medina, „unde portocalii, fântânile răcoroase, palmierii umbroşi şi aroma de iasomie creează un spaţiu senzual.“

4. Plimbă-te printr-un harem. Construit de Marele Vizir Bou Ahmed la sfârşitul secolului al XIX-lea, ca un soi de „cuib amoros“ (cel puţin pentru vizir), Palatul Bahia este un labirint întins de stucatură, tavane pictate şi încăperi care diferă foarte mult între ele, ca dimensiuni. Camerele mai mari au fost concepute pentru consoartele preferate ale vizirului, iar competiţia era aprigă: vizirul avea patru neveste. Şi 24 de concubine.

De la cafenelele de pe acoperişuri se văd tarabele pieţei Djemma el Fna, în Marrakesh. Foto: Christian Heeb/ Laif/Redux
De la cafenelele de pe acoperişuri se văd tarabele pieţei Djemma el Fna, în Marrakesh. Foto: Christian Heeb/ Laif/Redux

5. Fă cumpărături într-un cartier industrial reînviat. Designer de interioare, Durand-Meyrier scotoceşte du-pă tot soiul de găselniţe şic prin Sidi Ghanem, un cartier industrial din nord-vestul medinei, recent revitalizat. „Acolo lucrează acum cei mai mulţi meşteri creatori“, spune el. „Încearcă Via Notti pentru pânze frumoase, de casă; Amira Bougies pentru lumânări şi Peau d’Ane pentru design inspirat din anii ’40.“

6. Cutreieră prin grădini pline de culoare. Designerul Nawal El Hriti, proprietarul magazinului Aya (Derb Jdid Bab Mellah nr. 11 bis), unde găseşti caftanele lui unice, din caşmir, are ca sursă de inspiraţie Grădina Majorelle. „Este celebră pentru amestecul său de albastru şi verde“, spune el, „splendidele bougainvillea şi palmierii săi.“ Unul dintre proprietarii actuali ai acestei grădini – create în anii 1920 de doi artişti francezi – este Yves Saint Laurent, care a abordat restaurarea grădinii ca şi cum ar fi fost vorba de una dintre colecţiile sale de primăvară.

7. Degustă mâncăruri autentice. „Dar Marjana (Derb Sidi Ali Tair nr. 15) se află într-un riad minunat, iar carnea de miel cu ceapă şi roşii sau clătitele cu porumbel sunt absolut excelente“, spune Christine Rio, proprietara căutatului restaurant Le Tobsil (Derb Moulay Abdallah Ben Hezzaien nr. 22), care a contribuit la recuperarea bucătăriei locale autentice. Poţi apoi să te distrezi până târziu, în noaptea arabă, prin cluburi marfă, ca Pacha (zona Hotelului L’Aguedal), Jad Mahal (Fântâna Mamounia) şi Theatro (Grădinile Es Saadi şi Resort, Bulevardul El Qua-dissia).

8. O abureală bună. Versiunea marocană a unei saune cu aburi, hammam-ul, oferă fie o simplă curăţare după o tranşă de transpiraţii abundente, fie ceva mai elaborat, cum ar fi pachetul oferit la Hammam Ziani (Riad Zitoune Jdid nr. 14): expunere la abur, curăţare cu peria, masaj corporal complet şi o împachetare cu alge marine, după care te simţi la fel de moale ca o meduză.

Text: Raphael Kadushin

marrakech4
Designul şic domneşte la Riad El Fenn. Foto: Viviana Gonzalez

Hoteluri din Marrakesh: cinci alegeri recomandate de cunoscători

 • Ksar Char-Bagh
  Situat în opulenta zonă turistică din oaza Palmeraie, Ksar Char-Bagh este o mini-Alhambra cu 12 apartamente uriaşe, fiecare putându-se lăuda cu propria grădină sau terasă.
 • Riad El Fenn
  Când Vanessa Branson a deschis acest riad în partea de vest a medinei, a fost un succes imediat. El Fenn are cinci piscine şi un home cinema. Curţile sunt pline de portocali şi lămâi înfloriţi, care dau locului un sentiment de autentic.
 • Riad Meriem
  Acest riad nou, cu cinci camere, menţine lucrurile la un nivel intim şi elegant, cu o selecţie atentă de antichităţi din toată lumea – şi una dintre cele mai liniştite terase de pe acoperişurile medinei.
 • Riad Al Massarah
  Unele dintre cele şase camere ale acestui riad recent renovat au şemineuri sau balcoane. Are o piscină micuţă, hammam şi o terasă pe acoperiş.
 • Le Gallia
  Deschis în 1929, acest hotel de pionierat încă oferă una dintre cele mai bune opţiuni locale ieftine. Curtea pavată cu dale are un anumit şic propriu, tipic unui riad.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*