Efervescenţă pe coasta Pacificului

Amurgul se lasă peste canalul False Creek, înţesat de bărci, dar strălucirea centrului Vancouverului luminează o nouă seară de distracţii şi festinuri în capitala poliglotă a vestului canadian. Foto: Michele Falzone

Flancat de ape, dinamicul Vancouver oferă o explozie de frumuseţe naturală.

De câte ori spun cuiva că sunt din Vancouver, de obicei primesc un zâmbet şi un „Ce frumos e acolo!” şi chiar este, numai că e mai mult de atât. Vancouverul este cel mai atipic oraş nord-american, oferind o multitudine de atracţii şi activităţi: plaje pentru nudişti, schi motorizat, urmăriri de balene, festinuri cu dim sum, parasailing. Aici, într-o singură zi, poţi să faci căţărări pe stânci şi scufundări la mare adâncime în ocean, să cumperi sari-uri indiene şi să culegi afine.
Vancouverul e înconjurat din toate părţile – de Strâmtoarea Georgia, de Munţii de Coastă şi de graniţa cu Statele Unite – deci nu se poate extinde. În schimb, construieşte înăuntru – şi arhitectura extraordinară nu a reprezentat niciodată o prioritate. Dezvoltatorii locali tind să se zgârcească, pornind de la idei de genul „N-aş vrea să distrag atenţia oamenilor de la priveliştile minunate.” Aduc vorba despre asta pentru că, dacă încerci să găseşti ţipenie de om în centrul oraşului, probabil nu vei reuşi.
Sufletul oraşului este dincolo de centru, în peisajele înconjurătoare – ocean, parcuri, munţi, plaje, gheţari şi cer. Combină tot acest magnific decor natural cu uimitoarea revărsare de bani veniţi din toată lumea şi cheltuiţi aici şi vei obţine un loc trăsnit, sclipitor, perfect pentru ieşiri în aer liber, tehnologizat, meticulos întreţinut, hipiot şi îmbrăcat în sticlă.
Vancouverul nu are autostrăzi şi, deci, nici un centru de bază. Are, în schimb, vreo 10-15 centre – ceea ce se potriveşte perfect cu multitudinea limbilor vorbite şi tradiţiilor respectate în Vancouver – coreeană, indoneziană, thailandeză, japoneză – şi, în consecinţă, cu diversitatea mâncărurilor şi restaurantelor, foarte apreciate de o populaţie cunoscătoare, care cere tot ce e mai bun din abundentele merinde locale.

Dacă în secolul următor un oraş nord-american ar fi să devină oraş-stat independent, Vancouverul ar sparge gheaţa. Peste 50 de ani, majoritatea oraşelor vor avea cam aceeaşi aură ca şi astăzi. Însă transformarea oraşului de lângă ocean nu s-a terminat. Poţi spune cu mâna pe inimă că, dacă n-ai vizitat Vancouverul de curând, nu l-ai vizitat deloc.

Pe scurt

  • Aşezare: Pe coasta de vest a Canadei, la aproximativ 50 km nord de graniţa cu Statul Washington.
  • Suprafaţă: 114,73 kmp
  • Populaţie: 578.000 (în oraş); 2,2 milioane (în metropolă)
  • Întemeiat: 1827
  • Notabil: Vancouverul este al treilea oraş ca mărime din Canada, după Toronto şi Montreal. Se poate lăuda cu cel mai mare port canadian, după tonaj şi dimensiuni. Este un important centru de producţie de filme nord-americane. Aici a fost înfiinţată Greenpeace. Vancouverul are al doilea Chinatown din America de Nord.

Text: Douglas Coupland
Autor, artist, actor şi blogger canadian, Douglas Coupland trăieşte în Vancouver din 1965. Printre numeroasele lui cărţi se numără Generaţia X, Life after God şi, de curând, The Gum Thief.

(Articol publicat în ediţia revistei National Geographic Traveler, Vara 2010)

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*