Berlinul renăscut

Zidul Berlinului, foto: 123rf

Spiritul de nedomolit al noii şi vechii capitale a Germaniei include totul, de la ultima modă la amintirile dureroase ale trecutului.

De când am fost trimis corespondent la Berlin, oraşul a fost o a doua casă pentru mine. Mai târziu, plecat în misiune în Saigon, Chicago sau Washington, mi-a fost dor de Berlin şi de aerul lui înviorător, de bulevardele mărginite de arbori, cafenelele în aer liber şi cărările din Tiergarten, unul dintre cele mai mari parcuri urbane din lume. Dar cel mai mult mi-a lipsit atmosfera electrică a Berlinului.

Chiar şi în perioada de depresiune a Războiului Rece, simţeai că oraşul e viu. Berlinul e doldora de istorie politică. A fost, pe rând, capitala Regatului Prusiei, a Imperiului German, a Republicii de la Weimar şi a celui de-al Treilea Reich, pentru a deveni apoi un oraş divizat de Războiul Rece.

Această istorie e vizibilă astăzi în palatele prusace, în clădirea modernizată a Reichstagului şi în rămăşiţele Zidului Berlinului care, în timpul Războiului Rece, împărţea oraşul în Berlinul de Est, comunist, şi Berlinul de Vest, susţinut de Aliaţi. La vremea când trimiteam eu corespondenţe din Berlin, istoria părea la un pas de a se produce din nou. Tancurile sovietice şi americane stăteau faţă în faţă la punctul de trecere Charlie. Studenţii conduceau revoluţia culturală din 1968, care avea să schimbe fundamental Germania. Apoi, în sfârşit, s-a produs cel mai mare moment istoric dintre toate: Zidul Berlinului a căzut în 1989.

Acum altceva e senzaţional: pot să mă duc în est sau în vest, după cum am chef. Stau în partea de vest a oraşului şi iau cina cu prietenii la Cafe Einstein, în est. Mitte, districtul central, care se reface după anii cumpliţi de comunism, e doldora de galerii şi restaurante îndrăzneţe. După colţ, într-un cartier neconvenţional, Hackesche Höfe, cumpăr covrigi şi somon afumat dintr-o fostă zonă evreiască, acum readusă la viaţă. Şi tot mai simt cum mă trece un fior când traversez locul unde cândva se ridica Zidul, amintindu-mi cum mi-a fost percheziţionată maşina la punctul Charlie. Ce se ridică azi în locul lui? Un complex de birouri. O ripostă foarte potrivită.

Simbol al Berlinului: Tiergarten. Foto: Günter GräfenhainSimbol al Berlinului: Tiergarten. Foto: Günter Gräfenhain

Noul chip al Reichstagului din Berlin, bombardat în al Doilea Război Mondial, include o coloană de oglinzi în interiorul domului de sticlă. Foto: Oliver Hartung
Noul chip al Reichstagului din Berlin, bombardat în al Doilea Război Mondial, include o coloană de oglinzi în interiorul domului de sticlă. Foto: Oliver Hartung

Berlin, pe scurt

  • Aşezare: În nord-estul Germaniei
  • Suprafaţă: 890 km2
  • Populaţie: 3,4 milioane (oraş), 4,9 milioane (zona metropolitană)
  • Întemeiat: 1237
  • Limba: Germană
  • Notabil: Berlinul este unul dintre cele trei oraşe-cetăţi rămase în Germania (alături de Bremen şi Hamburg). Turcii formează cea mai numeroasă minoritate. Zidul Berlinului a fost ridicat de Germania comunistă –  RDG, în 1961, pentru a-i împiedica pe est-germani să mai fugă în Vest. Grădina Zoologică din Berlin e prima din lume ca număr de animale individuale (aproximativ 15.000).

Text: Peter Ross Range
Peter Ross Range, fost corespondent al revistei Time în Germania, revine adesea la Berlin.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*