Bellissima Firenze

Inima Renaşterii, Florenţa, se mândreşte cu un patrimoniu artistic nepreţuit, care include şi Domul. Foto: Atlantide Phototravel/Corbis

Romantică, dar capricioasă şi mereu magnetică, Florenţa continuă să-şi vrăjească legiunile de vizitatori.

Santo Spirito, un cartier din Florenţa care oferă perspective generoase asupra unei lumi aproape încremenite în timp, e de secole întregi casa familiei mele. Cel mai fericit sunt când trecutul se
întrepătrunde cu prezentul, iar acesta e cartierul unde respir atmosfera tradiţională cea mai autentică din oraş. La apus, îmi place nespus să traversez podul Santa Trinita, construit prima dată în 1252, de un alt Lamberto Frescobaldi, pentru a uni Santo Spirito cu San Giovanni, aşa-numitul centru al Florenţei. Contemplu toate celelalte poduri peste Arno, care par să simbolizeze legătura dintre trecut şi prezent.
Anumite lucruri nu se schimbă niciodată. Florenţa a fost dintotdeauna romantică, temperamentală, puţin snoabă. Locuitorii ei se bucură de unicitatea locului – şi o protejează în consecinţă. Florentinii nu se grăbesc să primească noul, dar încet, încet, de obicei ne îndrăgostim de el.
Duminica mergeţi la Basilica Santo Spirito, concepută de marele arhitect florentin Filippo Brunelleschi, autorul multor capele şi biserici din oraş. Puternică şi solidă, Santo Spirito se ridică aidoma unui maestru renascentist în mijlocul oraşului. Bisericuţa de alături e locul unde ne botezăm noi copiii. Ceva mai încolo se întind Grădinile Boboli, pline în fiecare dimineaţă de jocurile copiilor, iar seara, de sărutările pe furiş ale îndrăgostiţilor care se întrec să surprindă cele mai romantice panorame ale oraşului.
Deşi Florenţa e leagănul artelor, ea este şi un oraş al artei de a trăi bine. Aici poţi să faci cumpărături la cele mai elegante magazine, ca apoi să te bucuri de o gelato de casă, în timp ce priveşti – preferabil la apus – vâslaşii de pe Arno. Florenţa, atât de încântătoare şi de dispreţuitoare: nu găseşti niciodată taxiuri, dar, dacă totuşi reuşeşti, ai sigur parte de o cursă memorabilă – de la privelişti până la trăncăneala nesfârşită a şoferului.
Viitorul Florenţei e plin de trecutul ei, pe care îl apăr cu străşnicie, în speranţa că şi copiii mei vor moşteni cândva eleganţa, istoria, cultura şi minunata simplitate a acestui oraş extraordinar.

Pe scurt

  • Aşezare: În Toscana, în partea nord-centrală a Italiei
  • Suprafaţă: 103 kmp
  • Populaţie: 367.000
  • Întemeiat: 59 î.H.
  • Limba: Italiană
  • Notabil: Ponte Vechio, cel mai vechi pod al Florenţei, a fost construit în 1345 şi a fost singurul care a supravieţuit celui de-al Doilea Război Mondial. Printre florentinii celebri se numără Dante Alighieri, scriitorul Giovanni Boccaccio, Lisa del Giocondo (modelul pentru Mona Lisa), Lorenzo de’ Medici, patron al artelor, şi Machiavelli.

Text: Lamberto Frescobaldi.

Dintr-a 30-a generaţie a familiei Frescobaldi, este director de producţie al casei de vinuri Marchesi de Frescobaldi.

(Articol publicat în ediţia revistei National Geographic Traveler, Vara 2010)

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*