Atlanta? Absolut!

Case graţioase se ridică în centrul Atlantei. Foto: Krista Rossow

Tânăr şi neliniştit, cel mai mare oraş din Georgia îşi păstrează farmecul şi verva unui adolescent.

Trecutul te întâmpină peste tot în Atlanta, în special în Cimitirul Oakland – un loc istoric plin de pace, cu cavouri şi morminte ale confederaţilor care datează încă din 1850. Oraşul care le găzduieşte, întemeiat în 1837, le precede cu numai 13 ani.
Totuşi, Atlanta înseamnă mult mai mult decât un trecut stratificat, după cum arată clădirile de sticlă şi oţel care scânteiază la orizont. Acest oraş, cu înclinaţia lui pentru sloganuri şi cu ochii mereu la pândă după următoarea lovitură, pare să fi ştiut dintotdeauna că viitorul se întâmplă acum. Atlanta s-a reclădit în anii 1870, după distrugerile Războiului Civil, şi şi-a asumat porecla de „Capitala Noului Sud”. Un secol mai târziu, a devenit „Următorul mare oraş internaţional”. Ambele denumiri sunt adevărate şi astăzi. Cele cinci milioane de locuitori din zona metropolitană se pot amuza pe seama eternei poveşti de iubire dintre oraşul lor şi viitorul lui luminos, dar când înfloresc cornii de Florida, nu mai contează decât că răspunsul este „Da” la clasica întrebare din Atlanta: „Ce zi frumoasă, nu-i aşa?” E şi un oraş frumos, cu peisaje îngrijite cu drag, unde un rond de narcise mai deosebit încetineşte traficul pe Highland Street, în cartierul Virginia-Highlands. Pe cele 75 de hectare ale Parcului Piedmont, toată lumea vine să se joace printre azaleele în floare.
Dezbaterile pasionale despre locul unde se mănâncă cel mai bine sunt definitorii pentru oraş. La fel ca şi soarele sau fotbalul între echipele studenţeşti. Dar – lucru foarte potrivit pentru un loc care încearcă să placă – Atlanta este ceea ce îţi doreşti. După sufletul unora, Atlanta poate fi Turner Field, unde o a doua victorie în Campionatul Mondial de Baseball e mereu la numai 162 de meciuri distanţă. Pentru alţii e cartierul Buckhead, ostentativ şi ambiţios ca un fundaş, dar şi elegant – un loc unde se întâmplă multe.
Vino la Atlanta să cauţi trecutul-ca-prolog şi descoperă-l ascuns în oraşul modern, printre „ancorele” recentei revi-talizări a Atlantei: Georgia Aquarium, un proiect de înaltă performanţă, şi The World of Coca-Cola, unde toată lumea dă pe gât băutura reprezentativă a oraşului, ca pe un vin bun. Revino apoi în Cimitirul Oakland, unde vizitatorii lasă obiecte legate de golf pe mormântul campionului Bobby Jones, născut în Atlanta. La urma urmelor, marile oraşe americane sunt şi nişte mari poveşti.

Puiul fript e una dintre atracţiile de la South City Kitchen. Foto: Krista Rossow

Pe scurt

  • Aşezare: În nord-estul statului Georgia
  • Suprafaţă: 340 kmp (oraşul), 22.000 kmp (metropola)
  • Populaţie: 538.000 (oraşul); 5.200.000 (metropola)
  • Întemeiat: 1837
  • Notabil: Iniţial, Atlanta era capăt de cale ferată şi se numea Terminus. Se află la cea mai mare altitudine dintre toate marile oraşe de la est de Mississippi. Aici s-a născut Martin Luther King. Atlanta este singurul mare oraş din SUA distrus de incendiu, ca act de război, când generalul unionist William Tecumseh Sherman a ordonat să fie ars din temelii, în timpul Războiului Civil.

Text: Lynna Williams
Scriitoare de ficţiune şi profesor asociat de Engleză/Scriere creativă la Universitatea Emory, Lynna Williams trăieşte în Atlanta de două decenii.

(Articol publicat în ediţia revistei National Geographic Traveler, Vara 2010)

1 Comment

  1. Un oras foarte frumos mai ales primavara cu multa verdeata,flori multe.Imi place acest oras si il revad de fiecare data anual cu multa bucurie si placere

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*