Insula Regală

Doi albatroşi se „împrietenesc” în Golful Elsehul, unde mai trăiesc foci Kerguelen şi pinguini regali. Foto: John Eastcott şi Yva Momatiuk

Muntoasă şi bătută de vânturi, Insula Georgia de Sud e un adevărat paradis pentru tot felul de specii sălbatice, sub domnia pinguinului regal.

Cel mai mult pe lumea asta îmi place să navighez în Oceanul de Sud, însoţit de sute de mii de păsări marine. În scurtul lor sezon de împerechere, primăvara, aceste păsări de toate formele şi culorile se ghiftuiesc lacome, dornice să fie în cea mai bună formă pentru a se curta, a-şi etala penajul, a se reproduce şi a-şi creşte puii. Masculi sau femele, tinere sau bătrâne, toate scanează valurile în căutare de hrană.
Apele din jurul Insulei Georgia de Sud sunt printre cele mai productive din lume. Curenţii reci, ascendenţi, oferă un bufet nutritiv şi atât de abundent, încât păsările, balenele şi focile migrează până aici de la mari distanţe. Aşa fac şi eu, de fiecare dată când am ocazia.
Am fost pe Georgia de Sud de 30 de ori, cercetând golfurile ascunse şi fiordurile acestei insule muntoase, cu o lungime de 160 km, pe care niciun om nu locuieşte permanent. Ador Alaska, zona arctică, Insulele Galapagos şi Baja California, dar Georgia de Sud este superlativul absolut în materie de privelişti spectaculoase, imaculate, şi de specii sălbatice pe care le întâlneşti la tot pasul. E ca în Peninsula Antarctică, dar tivită cu ierburi şi cu plaje care gem de foci şi păsări marine – inclusiv albatroşi uriaşi şi pinguini regali – cât vezi cu ochii.
Oamenii sunt uimiţi când văd pentru prima dată o colonie de pinguini regali. Unora nici nu le vine să creadă. Toţi rămân marcaţi. Eu am o vorbă: „Dacă doctorii mi-ar spune că mai am de trăit doar două săptămâni, mi-aş petrece o săptămână pe Insula Georgia de Sud, iar cealaltă – în drum spre ea.”

Pe scurt

  • Aşezare: În Oceanul Atlantic de Sud, la aproximativ 1.280 km sud-est de Insulele Falkland
  • Suprafaţă: 3.750 kmp
  • Specii sălbatice: Pinguini regali, gentoo şi de alte specii, albatroşi, petreli, lupi-de-mare, pescăruşi, chire, foci de Kerguelen, reni (introduşi aici la începutul anilor 1900)
  • Notabil: Trei sferturi din această insulă muntoasă sunt permanent acoperite de zăpezi sau gheţuri.

Text: Brent Houston
Naturalistul Brent Houston trăieşte şi lucrează în Oceanul de Sud de 20 de ani, organizând şi coordonând – printre altele – cercetări în Antarctica timp de şapte sezoane sau lucrând ca expert în păsări marine pe diverse vase ale unor expediţii.

(Articol publicat în ediţia revistei National Geographic Traveler, Vara 2010)

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*