Romantism în Pacificul de Sud

O adevărată Nirvana a iubitorilor de snorkeling, laguna Aitutaki adăposteşte peştii-albaştri crom, peştele-fluture mascat şi multe alte specii marine pline de culoare. Foto: Steve Allen

 Imaginaţi-vă insula perfectă. Ape turcoaz, mărginite de palmieri, plaje imaculate, ce respiră nemărginirea. Da, Aitutaki este cu siguranţă o vedetă a genului.

Nu aveam intenţia să ajung pe Aitutaki. Mă instalasem bucuros într-un bungalow de pe o altă insulă din Arhipelagul Cook, singur cu o carte bună, un sac de banane şi un locşor de plajă care îmi oferea o privelişte minunată, cu bucăţele mici de recif care franjurau linia orizontului. Dar insulele mă fac să-mi pierd răbdarea. Într-o dimineaţă m-am trezit, m-am dus în oraş şi mi-am cumpărat bilet pentru un avion care pleca spre Aitutaki chiar a doua zi.

Dintr-un avion cu elice dublă şi zece locuri, Oceanul Pacific se vede nesfârşit, o întindere pustie de albastru-închis, aparent furioasă, terifiantă. Brusc, pustiul e spart de un triunghi turcoaz de mare liniştită – celebra lagună Aitutaki. Mai multe motus – insuliţe mici – sunt presărate în zonă, iar în mijlocul lagunei se află o insuliţă ceva mai mare, în formă de virgulă. Mai jos se întinde tot ce v-aţi imaginat vreodată că ar putea desemna Pacificul de Sud: ape de smarald, pline cu grădini de corali şi peşti cu tot soiul de dungi şi puncte, apusuri perfecte, cu fâşii întregi de cer colorate în nuanţe de portocaliu şi roz-aprins. Şi asta nu e totul: dansuri nocturne cu formaţia tradiţională, dar şi foarte cool, de la Ralphie’s Bar and Grill, sau duminicile petrecute alături de membrii Bisericii Creştine Aitutaki, care ţes cu vocile lor noi armonii parcă nepământene, răscolindu-ţi sufletul – toate aceste minunăţii se găsesc pe o insuliţă înconjurată de un ocean nesfârşit şi teribil. Ne place să ne gândim că romantismul e un sentiment minunat, dar asta e doar jumătate din poveste, desigur. În numele romantismului, plecăm departe de prieteni, iubiţi sau iubite şi locurile familiare, fără un cuvânt de scuză sau de explicaţie. Cel mai romantic loc pe care îl ştiu e unul ce conţine toată dulceaţa romantismului şi toată neliniştea turbată care fac acest sentiment posibil.

Pe scurt

  • Aşezare: Insulele Cook, Oceanul Pacific de Sud
  • Suprafaţă: 114 kmp
  • Populaţie: 1.985
  • Temperaturi medii: 24-27°C
  • Oraş principal: Arutanga
  • Limbă: Dialectul Maori din Insulele Cook, engleză
  • Primul contact cu europenii: 1789, prin căpitanul vasului Bounty
  • Notabil: Aitutaki este a doua insulă din Arhipelagul Cook ca număr de vizitatori.

Text: Daisann Mclane
Editor colaborator, Daisann McLane a mai vizitat Tahiti, Tonga şi Fiji.

(Articol publicat în ediţia revistei National Geographic Traveler, Vara 2010)

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*