Deconectat, în Insulele Grenadine

O masă îşi aşteaptă oaspeţii la Clubul Saltwhistle Bay, singura staţiune turistică din Mayreau, situată în extremitatea nordică a insulei. Foto: Macduff Everton

Pe insula estică Mayreau, dilemele de fiecare zi sună cam aşa: să înotăm sau să ieşim cu barca în larg? Să lenevim într-un hamac sau să mergem la scufundări?

Insulele tropicale sunt locuri neliniştitoare. Ori de câte ori vizitez una, viaţa mea obişnuită mi se pare impostură curată şi trebuie să lupt din greu cu imboldul de a renunţa la tot şi la toate pentru o colibă pe plajă, cu un hamac atârnat în faţă…

Exact aşa m-am simţit pe Mayreau, un loc plin de pace din Grenadine, un lanţ de insule lung de 96 km, împărţit între statele St. Vincent şi Grenada. Cuibărite în extremitatea sudică a Indiilor de Vest, Grenadinele despart Marea Caraibelor de Oceanul Atlantic. Barbados se întinde la est, iar următoarea oprire este Africa. Binecuvântate cu o bogăţie de locuri unde ambarcaţiunile pot ancora în siguranţă, dar şi cu brize aproape constante, Insulele Grenadine oferă unul dintre cele mai bune locuri pentru navigaţie din lume.

Pe Mayreau, cel mai alert ritm al zilei este o plimbare alene pe plajă. În acest refugiu de 300 de hectare, deciziile se reduc la câteva alternative elementare: să mă duc să înot chiar acum? Să mă întorc la romanul meu pătat  cu loţiune de plajă? Sau să mai zăbovesc puţin la umbra acestui palmier, ascultând susurul liniştitor al valurilor? Într-o parte, peisajul marin de un albastru luminos se întinde până la orizont. În cealaltă, păduri tropicale dese împestriţează dealurile înconjurătoare cu verdele ţipător din paleta unui impresionist.

Într-o dimineaţă, am navigat până la un ciorchine apropiat de insule, Tobago Cays. După ce am ancorat într-un golfuleţ puţin adânc şi limpede ca o piscină, protejat de reciful înconjurător, m-am strecurat într-un adevărat acvariu natural. Înotând de colo-colo cu labele şi masca, am văzut peşti de nenumărate feluri. Culori strălucitoare concurau cu forme bizare, pentru a-mi atrage atenţia. Detaşamente de peşti mici, aproape transparenţi, îşi făceau sârguincios manevrele, executând prompt întoarceri la stânga şi la dreapta, la numai câţiva centimetri de geamul vizorului.

Priveliştile de deasupra apelor sunt la fel de colorate. Într-o seară, am văzut un vas cu pânze plutind ca o fantomă, cu velele bine întinse, în timp ce soarele la asfinţit colora cerul în portocaliu – o viziune coborâtă din paradisul unde o colibă şi un hamac pe plajă sunt absolut de-ajuns.

Pe scurt

  • Aşezare: St. Vincent şi Insulele Grenadine, în estul Mării Caraibelor
  • Suprafaţă: 3,8 kmp
  • Populaţie: 300
  • Sezonul ploios: Din mai până în noiembrie
  • Anul independenţei: 1979
  • Limbă: Engleză, patois (un mix de limbi africane cu franceză)
  • Notabil: Mayreau e cea mai mică insulă locuită din Grenadine, accesibilă doar cu barca. Are un singur sat şi un singur drum. A fost conectată la o reţea centralizată de electricitate în 2002.

Text: Paul Martin
Paul Martin s-a pensionat recent, după 30 ani la National Geographic, timp în care misiunile lui l-au purtat prin numeroase insule din Caraibe şi Hawaii.

(Articol publicat în ediţia revistei National Geographic Traveler, Vara 2010)

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*