Africa surprinzătoare

Pe Insula Ibo, o femeie Makua şi-a pictat faţa cu o pastă albă tradiţională, ca să-şi facă pielea catifelată. Foto: Harry Hook

„Cine ar fi crezut?” ar putea fi refrenul norocoşilor care descoperă frumuseţea neaşteptată şi trecutul plin de poveşti al Arhipelagului Quirimbas din Mozambic.

”Nu poţi pleca fără să vizitezi Arhipelagul Quirimbas”, mi-a spus toată lumea când am început să lucrez în Mozambic, în 2006. În luna septembrie a aceluiaşi an, am urcat la bordul unui dhow din satul de coastă Tandanhangue, ca să ajung în Ilha do Ibo, giuvaierul coroanei acestui arhipelag păstrat intact, cu toate cele 32 de insule ale sale. Multe insule tropicale seamănă între ele – nisipuri albe, palmieri – dar Insulele Quirimbas sunt altfel. Plajele se termină în partea din spate cu tufişuri dese. Insulele şi apele care le înconjoară freamătă de viaţă. Ai şanse foarte mari să vezi balene-cu-cocoaşă, ţestoase-ochi-de-şoim, delfini-cu-bot-gros şi o întreagă diversitate de păsări, de la berze şi bufniţe pătate la stârci mâncători de crabi şi pescăreli. Am făcut plimbări lungi la vremea refluxului, când poţi chiar să mergi pe jos de la o insulă la alta. Zilele se împărţeau între plajă, scufundări printre recife de corali neatinse, mâncăruri de ton şi homari proaspeţi şi întâlniri cu localnicii, care sunt foarte înalţi şi zvelţi. Au pielea întunecată la culoare, dar şi trăsături arabe puternice, iar unii au chiar ochi verzi. Mi s-au părut a fi printre cei mai frumoşi oameni pe care i-am văzut vreodată. De atunci m-am întors acolo de două ori, vizitând alte insule, dar preferata mea rămâne Ibo, cândva un important centru comercial pentru mătăsuri, bumbac, fildeş şi, din păcate, trafic de sclavi. În Stone Town, principala aşezare de pe Ibo, culturile se amestecă – africană, arabă şi europeană. Stone Town are acum un aer de oraş-fantomă uitat, cu bulevarde largi mărginite de ruine. Într-unul dintre vechile forturi, artiştii locali meşteri în prelucrarea argintului îţi cer o monedă şi, în numai câteva ore, o transformă într-un colier filigranat sau în altă bijuterie de o frumuseţe aleasă. Arhipelagul Quirimbas te surprinde în permanenţă. Vizitatorii se aşteaptă la prea puţine în această parte a Africii – cunoscută pentru războaie civile şi probleme cumplite de sănătate – dar, în final, descoperă aici un paradis de neuitat, plin de bogăţiile cele mai neaşteptate.

Pe scurt

  • Aşezare: În Oceanul Indian, în largul coastelor de nord ale Mozambicului
  • Limba: Portugheză, swahili, limbi ale triburilor africane
  • Cea mai bună perioadă de vizitare: Mai-octombrie, când vremea e mai răcoroasă
  • Populaţie: 800
  • Notabil: Stone Town, de pe Ilha do Ibo, înfiinţat în secolul al XVII-lea, este unul dintre cele mai vechi oraşe din Mozambic. Aici se găsesc peste 55 de genuri de corali.

Text: Alexandra de Cadaval
Alexandra de Cadaval este organizatoarea unor festivaluri muzicale cunoscute în toată lumea. Lucrează pentru un ONG în Maputo, capitala Mozambicului.

(Articol publicat în ediţia revistei National Geographic Traveler, Vara 2010)

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*