Răsăritul de soare în al nouălea cer

Vedere de pe Rigi, inclusiv Muntele Pilatus. Foto: Remo Hediger

Un cuplu în luna de miere ajunge pe culmile iubirii, într-o călătorie pe Muntele Rigi din Elveţia.

În sfârşit, soarele devine vizibil. Încă palid pe orbita sa de iarnă, luminează totuşi tălăzuirea de nori care se învolburează mai jos, pictându-i în nuanţe trandafirii. Eu şi Tom, de cinci zile soţul meu, stăm înfofoliţi cu haine şi fulare pe terasa hotelului Rigi Kulm, făcând exact ceea ce zeci de călători – printre care Mark Twain şi Victor Hugo – au făcut, prin Grand Tour, într-o cu totul altă epocă. Trăim experienţa răsăritului din vârful Muntelui Rigi, un masiv ce se înalţă la aproape 2.000 metri, înconjurat de trei lacuri. Din acest motiv, primii geografi elveţieni l-au botezat pe Rigi „Muntele Insulă”. Dar noi nu vedem decât culorile pastel.
Ne-am spus că, dacă am merge pe urmele că-lătorilor din Grand Tour, ar fi un final romantic pentru luna noastră de miere, petrecută la schi. Poate că a fost un început cam rece pentru o căsnicie, dar paradisul e şi o viziune personală. La fel ca şi acei călători din trecut, urcaserăm pe munte cu o zi înainte, instalaţi confortabil în trenuleţul cu roţi dinţate. Încet şi constant, trenul a luat cu asalt panta abruptă, demonstrând încă o dată că o mare parte din toată distracţia e însuşi drumul până aici. Îl priveam pe Tom, în timp ce se uita pe fereastră la copacii încărcaţi de zăpadă. Acea imagine fixată de ochiul minţii rămâne mai clară decât orice fotografie din albumul nostru. Urcam pe Rigi, un munte mitic, magic, pentru a urmări un miracol zilnic. Începutul zilei, începutul căsniciei noastre.

Cei care cântă din aceste tulnice denumite alpenhorn pot fi ascultaţi în timpul festivalului anual de muzică populară elveţiană, organizat pe Rigi în fiecare vară. Foto: Mediacolor’s/Alamy

Pe scurt

  • Aşezare: În cantonul Schwyz, în zona central-nordică a Elveţiei
  • Turism: Aproximativ 1,1 milioane de vizitatori pe an
  • Limbă: Germană, franceză, italiană
  • Cele mai apropiate oraşe: Weggis, Vitznau, Locarno
  • Vizitatori celebri: Mark Twain, J.M.W. Turner, Regina Victoria
  • Notabil: Trenuleţul care duce vizitatorii până în vârful Mt. Rigi funcţionează din 1871. Călătorii pot ajunge în vârf şi cu telecabina sau pe jos. Un fort construit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial este acum deschis publicului.

Text: Sheila F. Buckmaster
Sheila F. Buckmaster, editor Traveler, şi Tom, şi-au sărbătorit, în februarie 2009, a 25-a aniversare a căsătoriei lor. Ea locuieşte pe Ţărmul de Est, în Maryland.

(Articol publicat în ediţia revistei National Geographic Traveler, Vara 2010)

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*