Fiica Anzilor

O scară către ceruri? Treptele vinăriei Septima din Mendoza, Argentina – proiectate de firma autoarei – par să urce până în Anzii îndepărtaţi. Foto: Garcia & Betancourt/Courtesy Bormida & Yanzon Architects

Faimoasă pentru vinurile sale, provincia argentiniană Mendoza oferă o diversitate de atracţii remarcabile.

Spune-i „Mendoza” unui localnic şi va adăuga automat: „ţinutul soarelui şi al vinului bun”. Acest vers din imnul statului nostru, Imnul recoltei de struguri, surprinde esenţa acestei regiuni cu munţi falnici, câmpii întinse, lacuri scânteietoare şi podgorii premiate din zona central-vestică a Argentinei. Provincia poartă numele exploratorului spaniol Pedro de Mendoza.

M-am născut în Mendoza şi am trăit aici aproape toată viaţa. După cum ne place să spunem, sunt „Mendocina de pura cepa” – mendozan de rasă pură.

Mendoza, supranumită fiica Anzilor, stă cuibărită la poalele acestui uriaş lanţ muntos dominat de Aconcagua, cel mai înalt pisc andin, cu cei 6.959 de metri ai lui. Această zonă vestică muntoasă a provinciei se aplatizează înspre est, într-o întinsă câmpie sedimentară numită pampas, un teritoriu arid, brăzdat de la vest la est de mari albii de râuri ce se umflă vara din cauza topirii gheţarilor şi troienelor din Anzi. Gheaţa topită dă naştere unor oaze naturale luxuriante, cu papură şi stuf. Aici, natura se exprimă pe căi neaşteptate: oazele sunt fiicele deşertului şi ştiu cum să convieţuiască cu el.

De-a lungul secolelor, aici s-a dezvoltat o cultură regională care a alimentat o arhitectură peisagistică distinctivă – construcţii din chirpici, piatră şi quinchas – ziduri din lut şi trestie. Hectar după hectar, regiunea a fost cultivată cu plante indigene – cartof şi porumb.

În secolul al XVI-lea, coloniştii spanioli au început să sosească şi să se stabilească aici şi în scurtă vreme culturilor locale li s-au adăugat fructe din Spania – în special struguri albi, care au devenit un adevărat pilon de susţinere economică. Astăzi, provincia Mendoza se numără printre cele opt mari capitale mondiale ale vinului. Firma de arhitectură înfiinţată de mine şi partenerul meu, Mario Yanzón, a proiectat majoritatea marilor vinării din regiune, decisă să ofere fiecăreia o reprezentare memorabilă specifică – culturală şi locală – a terenului, vinului şi oamenilor. În Mendoza, cultura vinului este mai mult decât o afacere. Ea se exprimă prin activităţile, tradiţiile, festivalurile noastre şi chiar prin modul în care măsurăm trecerea timpului. Aici, culesul viilor, sărbătorit în cadrul unui eveniment de renume internaţional, Fiesta National de la Vendimia – Festivalul Recoltei – este la fel de important ca şi Anul Nou: trecerea lunilor se măsoară în funcţie de el.

Fiecare mendozan este pasionat de vin, se bucură de vremea recoltei şi se mândreşte cu numeroasele noastre podgorii. Ca să faci vin, e nevoie de mult efort, pasiune, răbdare, perseverenţă, disciplină, respect, muncă în echipă şi creativitate din belşug. Cred că aceste valori au devenit parte a societăţii noastre. Am străbătut regiunile andine în toată diversitatea lor, de la piscurile împădurite şi junglele verzi ale Columbiei până la gheţarii şi câmpurile îngheţate din Patagonia. Am călătorit mult prin toată lumea, concentrându-mă pe locurile şi culturile acestora. Dar cele mai profunde experienţe ale mele s-au produs întotdeauna în această regiune magnifică, complexă, a Anzilor. Şi punctul meu central de referinţă a fost întotdeauna aici, în Mendoza mea.

Regiuni de şes se întind înspre est. Foto: Kieran Scott

 

Pe scurt

  • Aşezare: În zona central-vestică a Argentinei, de-a lungul graniţei cu Chile
  • Populaţie: 1.692.000 locuitori
  • Climă: Vara (decembrie-martie) temperaturile ajung la 32°C, iarna (iunie-august) scad până la -1°C
  • Activităţi: Traseul Căii Vinului, drumeţii, golf, rafting, schi, biciclete, călărie
  • Notabil: Mendoza se află mai aproape de Santiago de Chile decât de Buenos Aires, capitala Argentinei. Provincia se poate lăuda cu 1.500 de vinării.

Text: Eliana Bormida
Arhitect premiat, Eliana Bormida se specializează în proiecte de vinării. Ea şi Mario Yanzon sunt parteneri la firma de design Bormida & Yanzon.

(Articol publicat în ediţia revistei National Geographic Traveler, Vara 2010)

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*