Munţii unde eşti acasă

Schiorii de fond se bucură de tăcerea învăluită în zăpezi şi peisajul alpin de o frumuseţe plină de seninătate, în Zona Naţională de Recreere Sawtooth. Foto: Gary Brettnacher

Poartă către sălbăticia din Idaho, zimţaţii Munţi Sawtooth (Dinţi de Ferăstrău) constituie visul oricărui iubitor de natură.

Prima mea experienţă cu Munţii Sawtooth a fost într-o vacanţă cu familia, când aveam doar patru ani. În spatele camerei noastre de hotel curgea Valley Creek, un afluent al Râului Salmon. Tata ne-a trimis pe mine şi pe sora mea chiuind, pe râu în jos, cu mânuţele strânse pe un aligator gonflabil. „De ce li se spune Dinţi de ferăstrău?”, l-am întrebat pe tata, în timp ce ne uitam la silueta conturată în apus. „Arată ca lama unui ferăstrău”, mi-a spus el. Ani la rând aveam să privesc acele vârfuri ca fiind ascuţite şi periculoase.
Munţii Sawtooth îi impresionează atât pe vizitatori, cât şi pe localnici. Când mergi cu maşina peste Vârful Galena, valea se deschide larg, iar lanţul Sawtooth se întinde în depărtare. Pentru aceia dintre noi care locuiesc în Stanley (populaţie: 100), în valea de sub Vârful Galena, Sawtooth sunt munţii care domnesc asupra noastră. Pentru ei am venit aici. Pentru ei am rămas. Sawtooth reprezintă legătura noastră comună. Miile de vizitatori vin aici pentru a se recrea – fac fotografii, rafting, merg cu canoele, pescuiesc şi merg în drumeţii.
Ca să experimentezi lanţul muntos, trebuie să intri în inima Sălbăticiei Sawtooth. Celor care vin aici pentru prima dată le recomand să meargă până la Lacul Sawtooth. Acolo se vor bucura de privelişti memorabile cu granituri sclipitoare, covoare de flori sălbatice şi un lac cu apă limpede, albastră, ce reflectă perfect munţii înzăpeziţi.
Ce mai caracterizează Munţii Sawtooth? Oamenii de aici. Ca şi zona, şi ei sunt aspri. Iernile în Stanley – unul dintre cele mai reci oraşe din SUA – nu sunt pentru cei slabi de înger. Ca să rezişti, trebuie să iubeşti zona şi viaţa pe care o oferă. Răsplata noastră: privelişti largi, susţinute de legislaţia care a creat Zona Naţională de Recreere Sawtooth. Tot datorită acesteia, guvernul federal a putut să cumpere drepturi de trecere pe terenuri private, care să asigure accesul către puncte panoramice spectaculoase. Aceste drepturi garantează că majoritatea pământurilor noastre neîngrădite şi necultivate vor rămâne aşa pentru generaţiile viitoare.

Text: Hannah Stauts
Hannah Stauts este primarul oraşului Stanley din Idaho, situat în extremitatea nord-estică a Văii Sawtooth. La 24 de ani, este una dintre cele mai tinere doamne primar din Statele Unite.

Pe scurt

  • Aşezare: În centrul statului american Idaho. Printre oraşele din zonă se numără: Hailey, Ketchum şi Bellevue
  • Suprafaţă: 305.942 ha
  • Climă: Vara, în Stanley, temperaturile medii ajung la 12°C, iar iarna, la -10°C.
  • Cel mai înalt vârf: Vârful Thompson, 3.276 metri
  • Activităţi de vară: Drumeţii, pescuit, mountain biking, rafting, călărie, camping
  • Activităţi de iarnă: Schi fond, drumeţii prin zăpadă, săniuş, pescuit de păstrăv-curcubeu.

(Articol publicat în ediţia revistei National Geographic Traveler, Vara 2010)

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*