Inima ţinutului berber din Maroc

Clădiri tradiţionale, vopsite în albăstrui, se ridică în străvechiul oraş Chefchaouen. Foto: Andre Hoffman

Îndepărtaţii Munţi Rif din Maroc reprezintă un loc neatins, plin de piscuri calcaroase, pante acoperite cu flori sălbatice şi sate berbere uitate de timp.

Una dintre primele mele amintiri este a unui deal din Masivul Rif, din nordul Marocului: o fabuloasă întindere de flori sălbatice, luminate de uluitorul soare de primăvară. Închid ochii şi pot simţi mireasma proaspătă a pajiştii, întrezărind fiecare detaliu. Roua încarcă firele lungi de iarbă.
Măgarii pasc. O adiere uşoară trece printre crăpăturile muntelui. Şi în mijlocul acestui tablou, două femei înţelepte şi bătrâne, cu bărbiile tatuate şi smocuri de lână colorată prinse de borurile largi ale pălăriilor de paie, adună maci roşii în coşurile lor, cântând încetişor. Cuvintele li se pierd în vânt.
Inima ţinutului berber din Maroc, un loc de o linişte uluitoare, e una din marile surprize ale Africii de Nord. Colindă acest uriaş peisaj parcă neatins şi vei simţi cum trebuie să fi fost cândva în alte părţi. Câmpurile lucrate au o frumuseţe aspră, o seninătate absolută, de parcă oamenii care cultivă pământul de culoarea nucii ar păşi mai uşor, înţelegând ce noroc extraordinar au.
Ei trăiesc într-o lume blândă, cumva izolată de realitatea oraşelor imperiale marocane, ca Meknès şi Fès. E o lume modelată de delicateţe în toate aspectele ei. Bucătăria locală e cunoscută pentru aromele subtile de şofran şi mărar, muzica – pentru armoniile ei blânde, bijuteriile – pentru aplicaţiile elegante din argint. Dar ceea ce impresionează cel mai mult vizitatorul este inocenţa, senzaţia că păşeşti pe un pământ aflat într-un echilibru perfect – un loc unde omul se mişcă în ritmul naturii.

Femei berbere culeg maci pe un câmp. Foto: Christian Heeb

Pe scurt

Aşezare: În nordul Marocului, urmând coasta Mediteranei, de la Ceuta până la Melilla, în apropiere de graniţa cu Algeria
Lungimea lanţului muntos Rif: 290 de kilometri
Altitudine: Cel mai înalt vârf este Muntele Tidirhine, 2.456 m
Climă: Însorită şi caldă din mai până în septembrie, în restul anului zilele calde alternând cu perioade de ploaie
Activităţi: Drumeţii pe bicicletă din sat în sat, înot în Marea Mediterană
Notabil: Munţii Rif reprezintă o secţiune a Cordilierei Bética, ce include şi munţii din sudul Spaniei.

Text: Tahir Shah
Tahir Shah este autorul a 12 cărţi. Cea mai recentă este In Arabian Nights. Locuieşte la Casablanca.

(Articol publicat în ediţia revistei National Geographic Traveler, Vara 2010)

1 Comment

  1. Este greu de crezut ca in nordul Africii a mai a ramas un loc linistit, unde femeile culeg maci cantand. Anul acesta putini europeni s-au bucurat de linistea din nordul continentului negru. Marocul si mai ales tinutul berber, este plin de surprize! Cred ca se doreste mai mult publicitate turistica decat realitate. Dar pentru cei care au fost in Maroc, vraja acelor locuri ii va atrage in continuare. Trecerea Gibraltarului in Tanger, pe o mare futunoasa, vama marocana, agentii de turism care doresc sa ti goleasca buzunarele nu sa ti arate frumusetea orasului, …In portul Tanger am o fotografie cu o urare de bun venit, in limba franceza care suna asa< Fiti bine veniti in tara dumneavoastra. Cu alte cuvinte , salutul este adresat doar marocanilor care au fost plecati si s au intors , nu si strainilor carora ar fi trebuit sa li se spuna Fiti bineveniti in tara noastra. ..Si totusi per ansamblu, se poate considera o aventura marocana o vizita in aceste locuri, unde privirea vamesilor si a insotitorilor de la agentiile de turism numai bine ati venit nu inseamna.De la fiecare dugheana unde intra grupul, ghidul primea cite un mic pesches...Bine inteles ca i am facut si lui citeva fotografii iar acest lucru nu i a placut, ..Copiii sunt exploatati de mici, invatati sa profite de pe urma turistilor...Acea atmosfera din filmul Casa Blanca nu a disparut, ea dainuie peste ani, ...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*