Oraşul perfect al Indiei

O vizitatoare se plimbă pe lângă un paravan care reflectă stilul indo-islamic al oraşului de calcar. Foto: Lindsay Hebberd

Mult pus în umbră de Taj Mahalul vecin, Fatehpur Sikri este un monument la fel de remarcabil, ridicat în onoarea unei figuri sclipitoare din istoria Indiei.

În fiecare an, milioane de turişti vin în Agra ca să viziteze vestitul monument al iubirii, Taj Mahal, dar trec cu vederea Fatehpur Sikri, un complex de temple şi monumente aflat la numai 37 km distanţă. Însă pentru milioane de şcolari indieni, povestea lui Fatehpur Sikri este un basm splendid, la fel de cunoscut şi de iubit ca isprăvile lui Harry Potter.
Aici este locul unde Akbar, al treilea şi cel mai important dintre împăraţii Mughal, a comemorat naşterea moştenitorului pe care îl aşteptase multă vreme. Akbar a creat „oraşul perfect” în cinstea profetului sufist Salim Chisti, care profeţise naşterea acestuia. Oraşul avea să fie un monument închinat armoniei, iubirii de Dumnezeu şi puterii împăratului. Aici, Akbar a întreţesut numeroasele religii indiene într-o singură credinţă şi a creat politica unui stat se-cular, cu 350 de ani înainte de obţinerea independenţei.
Fatehpur Sikri este acum expresia viziunii împăratului, o perioadă minunată de toleranţă fără egal. Acesta este locul unde poveştile indiene şi persane se amestecă pentru a crea Dastan-e-Amir-Hamza, o capodoperă literară care descrie încercările prin care a trecut unchiul profetului.
S-ar părea că mereu ajung să vizitez Fatehpur Sikri în timpul verilor indiene necruţător de fierbinţi. În lumina care parcă sfârâie, e uşor să-ţi imaginezi suita de gentilomi galanţi a lui Akbar, navratna – sau „cele nouă giuvaieruri” – hoinărind pe aici. Marele muzician hindustani Miyan Tansen, de pildă, se pregăteşte să cânte o raga perfectă pentru curtea regală, iar Raja Birbal, vizirul, se retrage în apartamentele lui pentru a chibzui la următoarea cucerire militară.
În acest oraş de gresie strălucitoare, dantelării, pavilioane în stil „umbrelă” şi imagini hinduse stau alături de cupole şi arcade islamice. Marea arcadă care conduce spre moschee reflectă această diversitate religioasă, purtând o inscripţie atribuită lui Hristos. Dar punctul central de interes din Fatehpur Sikri este mausoleul sofisticat, din marmură albă ca perla, în cinstea lui Salim Chisti. Cohorte de vizitatori vin să-l vadă în fiecare an, îngreunându-i pereţii dantelaţi cu firele roşii pe care îşi pun câte o dorinţă, împletindu-şi propriile poveşti cu istoria.

Oraşul de calcar. Foto: Peter Horree

Pe scurt

  • Aşezare: Uttar Pradesh, în nordul Indiei
  • Suprafaţă: 53 ha
  • Populaţie: 28.000 (într-o comunitate din apropierea sitului istoric)
  • Limbă: hindi, urdu
  • Notabil: Construit în 1569, Fatehpur Sikri a abandonat titlul de capitală a Imperiului Mughal după numai 17 ani, din cauza secetei. Printre structurile de aici se numără: un spital, o imprimerie, o trezorerie, şcoala de fete, casa de oaspeţi, Poarta Victoriei  şi marea moschee, Jami Masjid, unde se află şi mormântul lui Salim Chisti. Nevestele fără copii care speră să-şi sporească fertilitatea vizitează Fatehpur Sikri şi leagă fire din straiele lor de pereţii filigranaţi ai mormântului lui Chisti.

Text: Amitabh Kant
Amitabh Kant a scris Branding India, An Incredible Story. A fost Secretar pentru Turism al Indiei şi Keralei.

(Articol publicat în ediţia revistei National Geographic Traveler, Vara 2010)

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*