Templul faraonilor

Gravuri în piatră ce înfăţişează cuceririle şi alte fapte eroice ale faraonilor acoperă zidurile şi coloanele Sălii Hypostyle din Karnak. Foto: Jose Fuste Raga

Luxor, în Egipt, unde cândva era venerat zeul Amon, conţine cel mai mare sit religios antic: Karnak.

Am ajuns prima dată în Egipt în vara lui 1997, când mă pregăteam să devin co-scenarist şi regizor al filmului IMAX, Misterele Egiptului. Înainte să poată începe lucrul la scenariu, era important ca eu şi producătorii să vedem locurile. Evident, am început cu marile piramide şi alte situri antice de lângă Cairo. Dar abia când grupul nostru a ajuns la Luxor am început cu adevărat să simt ce înseamnă Egiptul. Aflat pe locul străvechii Tebe, Luxorul şi împrejurimile includ câteva dintre cele mai mari comori ale ţării: Valea Regilor, Valea Reginelor, Templul din Luxor şi marele Templu din Karnak.
Am fost uluit când am intrat în complexul Karnak, o structură cu coloane până la cer şi statui eroice, situată pe malul „viu”, de est, al Nilului (necropola regală se află pe malul celălalt). Cu greu se poate descrie cât de gigantic este templul, iar zidurile, coloanele şi obeliscurile pline de hieroglife încă mai au secrete de dezvăluit.
Însă experienţa pe care mi-o amintesc cel mai bine din Luxor este cum am fost conduşi de ghidul nostru pe o cărăruie nepietruită, către o capelă micuţă de lângă Karnak. Înăuntru se afla o singură statuie, splendidă: Sekhmer, zeiţa războinică a Egiptului de Sus şi protectoarea faraonilor. Era luminată dramatic de razele soarelui care se strecurau printr-o mică fantă din tavanul de piatră. Era un loc care impunea reverenţă. Instinctiv, după ce am intrat, am început cu toţii să vorbim încet.
Capela nu prea e vizitată de grupurile de turişti. Nu e deloc măreaţă – şi multora li s-ar putea părea chiar dezamăgitoare. Dar mie mi s-a părut minunată şi cu adevărat misterioasă.
În Karnak, vizitatorul se simte mărunt pe lângă orice edificiu – ceea ce îi aşază la o oarecare distanţă pe cei care au construit aceste monumente şi le-au venerat. Dar în micuţa capelă a lui Sekhmet, vizitatorul aproape că poate să simtă răsuflarea vechilor egipteni care îşi rosteau rugăciunile cu glas şoptit, sperând să primească binecuvântarea zeilor.
A fost unul dintre primele locuri pe care le-am văzut şi am ştiut imediat că trebuie să apară în film. Şi a şi apărut.

Pe scurt

  • Aşezare: Complexul Templului din Karnak este situat la 2,5 km nord de Luxor şi 500 km sud de Cairo.
  • Suprafaţă: Complexul templului acoperă 100 ha. 12 dintre coloanele sale sunt înalte de 24 de metri.
  • Vechime: Lucrările de construcţie au început în jurul anului 1975 î.H. şi au continuat timp de 2.000 de ani, cu contribuţiile succesive a 30 de faraoni.
  • Turism: 1,1 milioane de turişti.
  • Notabil: Complexul templului include săli uriaşe, capele şi basoreliefuri. Inundaţiile Nilului erodează fundaţiile de calcar ale construcţiilor din Karnak.

Text: Bruce Neibaur
Născut în Idaho, Bruce Neibaur este un scenarist şi regizor laureat al Premiilor Emmy, care a lucrat la filme artistice, scurtmetraje şi filme de televiziune. Cele mai recente filme ale lui sunt Journey to Mecca şi Beyond the Horizon, cu Stephen Hawking.

(Articol publicat în ediţia revistei National Geographic Traveler, Vara 2010)

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*