Miezul golit al Tibetului

Iconografie tibetană. Foto: Danita Delimont

Simbol al credinţei, dar şi al luptelor politice, uriaşul Palat Potala din Tibet spune multe prin tăcerea lui.

Palatul Potala, de unde se vede întregul oraş Lhasa din Tibet (devenit Regiunea Autonomă Tibet din 1951), a fost cândva cea mai înaltă clădire locuită din lume. Construit în secolul al XVII-lea, prin munca a peste 8.000 de lucrători, artişti şi meşteşugari, avea să găzduiască zece Dalai Lama – dintre care, ultimul a fugit în exil în 1959. Potala a fost centrul spiritual şi politic al Tibetului, iar Mao a vrut să-l arunce în aer. Dar nu ar fi fost prea uşor. Palatul are 13 etaje şi o mie de camere, cu o suprafaţă totală de peste 130.000 metri pătraţi.
Astăzi, Potala simbolizează aspiraţiile din trecutul, prezentul şi viitorul Tibetului. Şi, la fel ca Marele Zid Chinezesc sau Vaticanul, este un simbol global. În cea mai recentă vizită la Potala, mi-am luat cu mine soţul şi cei doi fii. În centrul palatului-fortăreaţă am văzut peştera din secolul al XVII-lea, unde medita regele Songtsan Gampo, întemeietorul Imperiului Tibetan, şi am vizitat Arya Lokeshvara, cea mai venerată statuie din Potala.
Le-am arătat camerele lui Dalai Lama şi mormântul altor Dalai Lama din trecut, împărtăşind poveşti despre intrigi, otrăviri şi măreţie. Am zăbovit cu precădere asupra celui de-al cincilea Dalai Lama, care a început să construiască palatul în 1645, pe fundaţia făcută de regele Songtsan Gampo cu o mie de ani înainte.
Gărzile Roşii ale Chinei nu au jefuit Potala în timpul Revoluţiei Culturale, aşa cum au făcut cu alte mânăstiri şi monumente tibetane – se pare că datorită intervenţiei personale a premierului Zhou Enlai. Ca urmare, palatul este un tezaur foarte bine păstrat, care vorbeşte despre istoria, religia, cultura şi artele tibetane. Este cunoscut pentru preţioasele sale sculpturi, fresce, texte, statuete ale lui Buda, obiecte vechi şi bijuterii religioase.
Totuşi, ceea ce se simte cel mai mult în Potala este absenţa fostului său locatar, Dalai Lama. Acest palat, cândva plin de viaţă, a devenit acum o mumie – un muzeu în care tăcerea din încăperile prăfuite vorbeşte de la sine.

Un credincios se roagă în faţa Palatului Potala. Foto: Liu Jianfeng

Pe scurt

  • Aşezare: Lhasa, Regiunea Autonomă Tibet, în vestul Chinei
  • Altitudine: 3.763 metri
  • Suprafaţă: Peste 130.000 mp, incluzând peste 10.000 de altare şi 200.000 de statui. Zidurile au la bază o grosime de 4,8 metri.
  • Turism: În fiecare zi, în palat pot intra 2.300 de vizitatori.
  • Notabil: Palatul Alb conţine fostele apartamente în care locuia Dalai Lama. Palatul Roşu era dedicat studiului religios şi rugăciunilor. Guvernul chinez a început să restaureze palatul în 2002. Numele Potala vine de la un punct stâncos, aflat la Capul Comorin din sudul Indiei, un loc sacru pentru budişti.

Text: Carroll Dunham
Antropolog medical, Carroll Dunham trăieşte în Himalaya de mai bine de 20 de ani. Este directoarea organizaţiei Wild Earth, care ajută femeile din zona rurală să obţină venituri din produsele lucrate manual.

(Articol publicat în ediţia revistei National Geographic Traveler, Vara 2010)

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*