O armată tăcută

Pigmenţii originali încă mai colorează unele statui, care se deosebesc prin expresii faciale unice. Foto: O. Louis Mazzatenta

Războinicii de teracotă păzesc de 2.200 de ani mormântul primului împărat al Chinei.

Când vizitezi locuri emblematice pentru China precum Marele Zid Chinezesc şi casa Omului de Peking, de la Zhoukoudian, trăieşti sentimentul că ai pătruns într-un templu. Întâlnirea cu armata de ceramică a dinastiei Qin, de la Xi’an, nu face excepţie. Această comoară veche de 2.200 de ani, care conţine peste 7.000 de figurine funerare, a fost descoperită în 1974, când ţăranii care săpau un puţ în apropiere de mormântul primului împărat al Chinei, Qin Shihuangdi, au dezgropat câteva piese antice de ceramică.
Am venit să văd aşa-numiţii Războinici de teracotă din Xi’an în 1977, ca membru al unei delegaţii de cercetători americani. Tradusesem şi publicasem deja unul dintre primele rapoarte asupra acestei remarcabile descoperiri. Soldaţii de lut în mărime naturală – toţi îndreptaţi cu faţa către est şi modelaţi cu un realism uluitor pentru acea perioadă din China (aproximativ 210 î.H.) – începeau să se bucure de faimă mondială. Înainte de descoperirea acestei armate de teracotă, singurele dovezi care atestau existenţa statuetelor funerare chinezeşti fuseseră figurinele mici şi rudimentare aşezate în morminte, ca să-i păzească pe cei morţi.
Delegaţia noastră a fost condusă în muzeul provinciei, pe atunci o clădire prăfuită şi dărăpănată. După un colţ, am văzut silueta unui arcaş pe care nu îl mai văzusem în nicio lucrare publicată. Am avut aşa un şoc privind acea siluetă uluitor de verosimilă, încât gazda noastră a insistat să stau o vreme să-mi revin.
Soldaţii de ceramică pe care îi mai văzusem până atunci stăteau ţepeni, parcă în poziţie de drepţi, însă acest arcaş părea atât de viu, încât aproape că se mişca. Silueta era îngenuncheată, pe jumătate răsucită, pri-vind în depărtare. M-am aşezat pur şi simplu şi m-am uitat la el, uluit. Am continuat să trăiesc acel sentiment de uluire şi minunare, indiferent cât de des m-am mai întors de atunci în Xi’an.
În total au fost descoperite trei gropi cu războinici, precum şi gropi mai mici, conţinând servitori, funcţionari, slujitori, muzicieni, acrobaţi şi animale – toţi meniţi să-l servească pe împărat în viaţa de dincolo. Şi cine ştie ce alte minuni ne mai aşteaptă, căci mormântul împăratului abia urmează să fie deschis.

Pe scurt

  • Aşezare: În centrul Chinei, la 1.093 km sud-vest de Beijing
  • Suprafaţă: Situl are 1,5 ha
  • Vechime: Războinicii datează din anul 210 î.H.
  • Turism: În acest sit s-a deschis în 1979 un muzeu care a primit peste 70 de milioane de vizitatori.
  • Notabil: Fiecare războinic cântăreşte între 135 şi 180 kg şi are 1,82-1,98 m înălţime. Fiecare soldat are uniformă, pieptănătură şi trăsături faciale unice. Arheologii consideră că există opt mulaje faciale din lut. Pe lângă cele 7.000 de figurine, mormântul mai conţine alte 50.000 de obiecte funerare.

Text: Albert Dien

Profesorul Albert Dien, acum la pensie, a fost fascinat de China pe tot parcursul carierei sale. A predat istoria Chinei, limba chineză şi istoria Asiei la Universităţile Hawaii, Columbia şi Stanford.

(Articol publicat în ediţia revistei National Geographic Traveler, Vara 2010)

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*