Grecia pentru cunoscători

Vilegiaturişti şi pescari împart nisipul pietros de pe această mică plajă – una dintre numeroasele plaje din partea estică a insulei, adăpostită de vânt – unde vizitatorii pot întâlni localnici care îşi iau micul dejun la micile cafenele de pe plajă. Foto: Tino Soriano

6 insule clasice îşi dezvăluie secretele.

Grecia are peste 2.000 de insule – fiecare unică. Folegan- dros, balconul de la Marea Egee, este o insuliţă cu numai 600 de suflete care trăiesc pe buza unei stânci. Portul din Sikinos, cu pescarii săi bătuţi de vânturi şi cu plasele lor aurii, nu s-a schimbat din anii 1950.
Dealurile acoperite cu cimbru din Serifos sunt presărate cu chilii. Coniferele de un verde luminos de pe Insula Skopelos ajung până la mal. Skiathos, insula de alături, are o plajă cu pietre mari, rotunde. Plaja se numeşte Lalaria, după cum mi-a spus un localnic, pentru că, atunci când apa scaldă pietrele, acestea răspund „La, la, la”.

Locuitorii Insulei Chios sunt unici. Ei vorbesc cu grijă şi îşi măsoară cuvintele. „O, da, e o fată bună”, ar spune un localnic, dar dacă îşi modulează vocea la ultimul cuvânt şi dă din cap în sus şi în jos, asta înseamnă exact opusul: nu e deloc o fată bună.
Memoria mea e plină de clipe petrecute pe insulele greceşti. Într-o noapte, pe Insula Patmos, am şezut pe o bancă din oraş până dimineaţa devreme şi am privit jos, spre port. Am simţit că plutesc, cu bărcile luminate de lună la picioarele mele. În spate, mănăstirea fremăta în întuneric ca o iubită respinsă.

Pe luxurianta Insulă Zakynthos am dat cândva trei felii de fitoura (plăcinte) la schimb pentru trei poezii recitate de copii. Tilos, aproape de Turcia, are cei mai înalţi nuci pe care i-am văzut vreodată şi îmi aminteşte de Jurassic Park. Primarul, medic, spune că insula este „o farmacie naturală”. El îngenunchează şi scoate din pământ salvie, rozmarin şi ceva care miroase a coriandru.
Se spune că Insula Nisyros, nu departe de Rodos, a apărut când Poseidon s-a luptat cu gigantul Polivotis. Poseidon l-a lovit în cap pe gigant cu o bucată de pământ ruptă din insula vecină, Kos. Bucata aceea a căzut în mare şi aşa s-a născut Nisyros. Localnicii o numesc „insula care respiră” pentru că are un vulcan care uneori mugeşte.

Multe insule, multe amintiri. În aceste pagini, pentru a vă oferi o idee despre sărbătoarea care vă aşteaptă, vă prezentăm şase insule greceşti, selectate cu ajutorul colegilor de la ediţiile greceşti ale revistelor NATIONAL GEOGRAPHIC şi TRAVELER, de la Atena. Vă vom prezenta trei insule foarte vizitate – Rodos, Corfu şi Santorini (care sunt chiar prea populare în iulie şi august) – şi trei insule mai puţin cunoscute – Zakynthos, Patmos şi Chios. În toate cazurile, localnicii ne-au recomandat restaurante, hoteluri şi activităţi care să vă ajute să profitaţi din plin de pe urma momentelor petre- cute pe insule.

O capelă mică domină satul medieval Elata, situat pe un deal de-a lungul pitorescului drum ce duce de la Mesta la capitală. Sătenii produc valorosul mastic de generaţii, încă de când stăpânii genovezi pedepseau furtul unui singur cristal cu moartea. Foto: Tino SorianoO capelă mică domină satul medieval Elata, situat pe un deal de-a lungul pitorescului drum ce duce de la Mesta la capitală. Sătenii produc valorosul mastic de generaţii, încă de când stăpânii genovezi pedepseau furtul unui singur cristal cu moartea. Foto: Tino Soriano

Patmos

Dar Insula Patmos atrage şi designeri exclusivişti, şi staruri rock retrase. În timp ce pescarii cu caiacuri colorate îi gonesc pe adoratorii soarelui spre plaje îndepărtate, călugări cu robe negre îşi văd de rugăciunile lor. Această combinaţie de strălucire şi spiritualitate îi fidelizează pe cei care iubesc insula.
„Este o insulă foarte mică, ceea ce e şi bine, şi rău”, spune Kostas Fosteris, designer de obiecte metalice, care e un obişnuit la Patmos de când se ştie. „Dai peste aceiaşi oameni, deci e o atmosferă de familie, dar plină de bârfă.”

Atracţii
Mănăstirea Sf. Ioan este principala atracţie a insulei. „Mă-năstirea a devenit un obiectiv turistic şi un loc de rugăciune”, spune Sutton. „Partea bună e că Biserica a acţionat cu o mână de fier în privinţa barurilor şi discotecilor, astfel că Patmos rămâne relativ intactă.” Faceţi o excursie pe jos pe cărarea veche de 400 de ani de la Skala la Sfânta Mănăstire a Apocalipsei (program neregulat), construită deasupra peşterii unde a avut loc revelaţia Sfântului Ioan. Aprindeţi o lumânare şi rugaţi-vă ca sfârşitul lumii să nu fie aproape. „Purtaţi pantofi solizi când vă plimbaţi, căci pietrele sunt foarte ascuţite”, avertizează Fosteris. „Şi conduceţi întotdeauna cu atenţie – atmosfera îmbătătoare a insulei îi predispune pe şoferi la visare.”

Provoacă un localnic la o partidă de table la Houston (preţul mediu, 5 $), ultima kafeneion (cafenea) tradiţională din Skala. „Este condusă de două surori, care fac o cafea grecească senza- ţională”, spune Fosteris, care îi mai îndeamnă pe nou-veniţii suficient de îndrăzneţi să guste dulciurile lor servite în lingură care-ţi pun dentiţia la încercare (fructe conservate în sirop). Chiar şi îndepărtatul Patmos poate deveni aglomerat. Localnicii se refugiază la Marathi, o insulă cu o singură plajă, aflată la o oră cu barca de Skala. Pâinea de casă, salatele proaspete delicioase şi peştele de curând prins de la restaurantul Pandelis (iunie – octombrie) sunt suficiente pentru a vă face să rataţi ultima barcă spre casă şi să dormiţi sub cerul liber.
Cazare
Fosteris îşi reaminteşte: „Trebuie să fi petrecut 15 veri la Hotelul Skala”. „Este în miezul acţiunii, dar vă puteţi relaxa în jurul piscinei.” Fosteris locuieşte acum în oraşul Patmos, care are case de închiriat, dar nu şi hoteluri. „Preţurile variază între 38 $ pentru o cameră dublă şi 506 $ pentru cele mai alese vile, preferate de aristocraţii veniţi în vizită”, spune el. Luaţi legătura cu Biroul turistic din Skala (deschis iunie-august, 9:00-22:00).
Atenţia faţă de detalii a proprietarei Elina Scoutari i-a adus o clientelă regulată la Porto Scoutari. Bungalow-urile sale spaţioase emană o eleganţă discretă.

Text: Rachel Howard

Vezi articolul integral în revistă

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*