Anul Gustav Klimt

Gustav Klimt cu pisica, 1911 Foto: Moriz Nähr; © Wien Museum

„Sunt sigur că nu sunt prea interesant ca persoană. Dacă cineva vrea să afle ceva despre mine – și numai ca artist merită deranjul – ar trebui să se uite cu atenție la picturile mele; acolo să încerce să descifreze cine sunt și ce vreau”– spunea despre sine pictorul care a revoluționat scena artistică vieneză de la începutul secolului al XIX-lea, când acest oraș devenise centrul vieții culturale din Europa.

Azi capodoperele lui sunt printre cele mai scumpe picturi din lume. În 2012, când celebrăm 150 de ani de la nașterea geniului, peste 800 din lucrările lui Klimt – picturi, desene, schițe, mai multe decât au putut fi văzute vreodată într-un singur oraș – sunt prezentate în Viena în diverse expoziții. Iată câteva locuri unde îl poți găsi pe Klimt la sfârșitul anului.

Până pe 6 ianuarie 2013, Belvedere (www.belvedere.at) prezintă într-o lumină nouă cea mai mare colecție din lume de picturi Klimt în expoziția „Capodopere în Focus: 150 de ani de Gustav Klimt”. Alături de capodopere faimoase precum Sărutul sau Judith, poți vedea Floarea Soarelui și Familia – cele două tablouri cumpărate de Muzeul Belvedere la începutul anului de la colecționarul de artă Peter Parzer.

În cadrul expoziției „Nuda Veritas și apărătorul ei Hermann Bahr” de la Muzeul Teatrului Austriac (www.theatermuseum.at) poți admira până pe 29 octombrie „Nuda Veritas” – o pictură pe cât de celebră, pe atât de rar expusă. Evenimentul își propune să recreeze atmosfera de scandal, critică și entuziasm din jurul mișcarii avangardiste din Viena anilor 1900.

Wien Museum are cea mai mare colecție din lume de desene și schițe Klimt. Până pe 7 octombrie ea este prezentată publicului pentru prima oară în întregime, în Expoziția Klimt. Colecția Wien Museum (www.wienmuseum.at)

Până pe 13 ianuarie 2013, poți vedea de aproape Friza lui Beethoven din clădirea Secesiunii din Viena (www.secession.at) – de pe o platformă creată de artistul Gerwald Rockenschaub. Din primăvara lui 2013, tot în camera frizei, instalația de sunet a artistei scoțiene Susan Philipsz va acompania muzical pictura. Tot cu ocazia anului Klimt, Muzeul de Istorie a Artei (www.khm.at ) a construit o platformă care te pune față în față cu 13 picturi magnifice create de tânărul Klimt la 20 m înlățime, integrate printre arcadele marelui hol de la intrare.

Klimt în vizită la Peleș

Castelul Peleș este cel mai important depozitar din România al creației lui Gustav Klimt în cadrul atelierului Künstler-Compagnie. Gustav Klimt, Ernst Klimt și Franz Matsch au pictat în perioada 1883-1886 pentru reședința de la Sinaia a Regelui Carol I. Le poți vedea lucrările până pe 15 decembrie la Castelul Peleș (http://peles.ro/) în cadrul expoziției „Gustav Klimt și Kunstlerkompanie”

Omul Klimt

Femeile și pictura, mâncarea și vinul bun – acestea au fost punctele cardinale ale vieții celui mai prețuit artist al Austriei. Omul Klimt trăia un program strict: se trezea dis-de-dimineață și făcea exerciții înainte de a lua un mic dejun copios. Picta până spre seară fără întrerupere. Apoi ieșea în oraș la teatru, petreceri, cârciumi sau cafenele. Băutura favorită: vin spumant. Îi plăcea mâncarea vieneză grea. „Mănâncă precum un dement”, spunea prietena lui, Alma Mahler-Werfel.

 

Articol aparut in numarul de toamnă 2012 al NGT Ro.
Text: Cătălin Gruia

1 Trackback / Pingback

  1. Klimt și lumea lui în formă feminină | Gabriela DOBOȘ

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*