Weekend prelungit în Atena

Noul muzeu Acropole: Makrigianni nr. 2-4

Savurează capitala Greciei în extrasezon.

 

Există un oraș al atenienilor și altul al hoardelor de turiști. Iarna e anotimpul ideal să te bucuri de primul. Iarna, Atena respiră. Turiștii se răresc, zilele se micșorează și, odată cu ele, și prețurile. Tavernele își mută mesele înăuntru. Prețurile hotelurilor scad până la jumătate. Scapi de senzația ca orice ai face, stai la o coadă de oameni care privesc totul prin obiectivul foto. Poți în sfârșit să hoinărești în voie. Promenada străveche, locul cel mai aglomerat în timpul verii, devine pistă de jogging și plimbat câinii. Sunt și zile în care vremea e capricioasă, dar Atena e plină de muzee, cafenele, magazine și taverne în care să te refugiezi. Te invităm să descoperi Atena atenienilor, să te împrietenești cu localnicii și să profiți de super ofertele de shopping ale iernii.

Text: Adina Brânciulescu

Ce să vezi

Descoperă principalele atracții arheologice ale orașului într-o plimbare: o promenadă leagă Acropole, Agora, Kerameikis (cimitirul), Teatrul lui Dyonisos, Odeonul lui Herodes Atticus sau Templul lui Zeus Olimpianul. Să ne începem ziua și turul cu o reverență pentru Pericle, promotorul minunilor arhitectonice pe Acropole. Edificiile sediului Ligii Ateniene la jumătatea secolului al V-lea î.H. reflectă puterea Atenei la apogeu. Cei mai mari constructori și artiști ai vremii au ridicat Parthenonul, Propilee, Erechteion sau templul Atenei Nike cu cele mai bune și scumpe materiale. Urcușul abrupt te duce întâi la Propilee, poarta monumentală de la intrare, care combină stilurile doric și ionic. În stânga – elegantul templu ionic al Atenei Nike comemorează victoriile grecilor asupra perșilor și e decorat cu o friză ce prezintă scene de luptă. În acest mic templu atenienii aduceau omagii „fără aripi” Atenei Nike, pentru ca ea să nu poată zbura departe de oraș. Se spune că Erechteion a fost ridicat pe locul luptei dintre Atena și Poseidon. Îl recunoști ușor datorită cariatidelor sale.

Parthenonul este cel mai important monument din Grecia clasică, reprezentând culmea artistică al stilului doric. A fost construit integral din marmură și inițial găzduia o statuie a zeiței Atena din aur și fildeș, de 12 m (e dedicat zeiței Atena Parthenos). Sub directa îndrumare a lui Phidias, artiștii sculptori Agoracritos și Alcamenes au decorat frontoanele, metopele și frizele cu sculpturi tridimensionale ce redau scene din mitologia greacă: lupta dintre Atena și Poseidon pentru stăpânirea orașului și nașterea zeiței din capul lui Zeus. Metopele înfățișează lupta dintre zei și titani, lapiți și centauri, atenieni și amazoane.

De pe Acropole coboară spre Areopag, cel mai vechi tribunal din lume, și Pnyx, locul unde s-a născut democrația. Apoi, urmând drumul pietonal, ajungi în Agora, inima Atenei antice. Aici Socrate și-a expus filozofia și tot aici a venit, în anul 49, Sfântul Pavel pentru a propovădui creștinismul. Agora este dominată de templul lui Hefaistos, aflat în apropiere de Grădinile Naționale și Plaka. Lucrările la templu au început în 515 î.H. și s-au terminat 700 de ani mai târziu, în timpul împăratului roman Hadrian. Din cele 104 coloane de marmură, mai poți vedea 16 în forma originală. În apropiere se mai află Agora romană și biblioteca lui Hadrian. Coboară prin bătrâna agora spre Plaka, cel mai vechi cartier al Atenei, locuit fără întrerupere din Antichitate. Multe străduțe sunt închise traficului, așa că poți admira în liniște amalgamul de stiluri otomane, neoclasice, antice și bizantine. În apropiere este un alt punct de interes, Kerameikos, cel mai mare cimitir al orașului, cu impresionante morminte sculptate.

Fostul cartier al ceramiștilor (kerameikos este cuvântul vechi pentru ceramică), care s-au stabilit aici mulțumiți de lutul adus de râul Iridanos Kerameikos, a fost transformat în cimitir din cauza inundațiilor repetate și folosit din secolul al XII-lea î.H. până în epoca romană. Cimitirul – rezervat personalităților orașului – se află pe Calea Sacră și are sute de morminte marcate prin urne, stele și temple în miniatură. Cetățenii obișnuiți erau îngropați în zona care mărginea strada Mormintelor.

Urcă pe dealul Philopappou, unde în trecut era un sanctuar al muzelor. Este un loc minunat pentru a admira priveliștea Atenei, gândit și creat de arhitectul și filozoful Dimitris Pikionis. Dacă e duminică, începe-ți ziua pe Monastiraki; fii matinal și vizitează piața de vechituri. Mergi apoi în Piața Syntagma pentru a fi martor la schimbarea gărzii din fața Monumentului Eroului Necunoscut. Garda se schimbă în fiecare oră, iar gărzile (Evzone) poartă uniformele tradiționale: kilt roșu sau kaki în timpul săptămânii. Mai departe, mergi spre stadionul Panathenaic și Templul lui Zeus Olimpianul și, cu un mijloc de transport, ajungi la Muzeul Național de arheologie. Vizitează-l pe îndelete!

Ia o lecție de istorie a artei grecești la Muzeul Benakis. Colecția lui Antonio Benakis ilustrează evoluția artei grecești din epoca de piatră până în secolul al XX-lea, în bijuterii, ceramică, pictură, sculptură, vestimentație și mobilă. Continuă cu o imersiune în arta cicladică din 3000-2000 î.H. din Muzeul Artei Cicladice. Acesta oferă publicului o selecție excelentă de reproduceri. Odihnește-te și reflectează la impresiile adunate în luminoasa cafenea din muzeu.

 

 

Ce să mănânci

O seară la taverna Vlassis, binecuvântată cu mult ouzo și cu meze (platouri tradiționale care se servesc lângă băuturi), este plină de culoare: localnici înghesuiți, bine dispuși și dornici să intre-n vorbă cu tine, mese așezate alandala și peste 20 de feluri de tirokafteri, cremă picantă de brânză feta, sau gigantes, fasole într-un sos tomat ușor. Nu te mira dacă unii dintre ei te invită acasă să le cunoști familia și să mai mâncați ceva împreună! Mesele târzii (cina începe pe la ora nouă seara și se continuă până noaptea), între prieteni – fie acasă, fie la restaurant – sunt o veritabilă instituție ateniană.

În tavernele din Atena, ouzo și rudele lui, fără anason, raki, tsipouro și tsikoudia, se servesc cu meze care mai îndulcesc efectele alcoolului și te ajută să bei și să stai la taclale fără să te îmbeți (pentru că beau încet, vorbesc și alternează băutura cu meze, rareori o să vezi greci afumați). Meze se prepară din aproape orice. Găsești sardeles pastes – din sardine, sărate dimineața și consumate seara, crude, precum sushi. Gavros Marinatos sunt andive marinate în ulei, lămâie și oregano și le găsești peste tot, chiar și în supermarket. Lakerda este un ton marinat în ulei de măsline și servit cu lămâie. Caracatița are mulți fani și poți să mănânci meze din caracatiță în Naxis (Psirri) și în orice tavernă de pește de pe lângă Atena. Cârnații (loukaniko) fac un meze delicios, la fel pastrama de vită (pastourma) care devine o delicatesă cu măsline și bucăți de feta lângă ea. Ar mai fi și pita, umplută cu brânză feta, vită, spanac, ficat de miel sau pastourma.

Până la mijlocul secolului al XX-lea, Grecia a fost o țară preponderent agrară și inovațiile culinare, modalitățile originale de a folosi legumele sezonului au fost găsite de gospodine, nu de maeștrii bucătari. Chiar și azi mulți greci descriu restaurantele bune ca fiind cele care servesc mâncare gătită ca acasă. Populare sunt hasapotavernele, unde se servește carne la grătar, porc sau miel, mai greu de gătit acasă. Nu subestima locurile nepretențioase și neturistice (în cele scumpe plătești uneori mai mult decorul și amplasamentul decât mâncarea) și nici pe vânzătorii care vând koulouria (covrigi tradiționali, porumb și castane coapte). Pentru delicioasele plăcinte locale, tiropites, mergi la Ariston, afacerea familiei Lobotesis, un reper culinar al Atenei care din anul 1910 te îmbie cu plăcinte aromate și proaspete, cu tot felul de umpluturi (încearcă-le neapărat pe cele cu spanac și brânză) și cu loukanikopita, cu cârnat. Pentru souvlaki, gustarea favorită a localnicilor, o variațiune a frigăruilor, mergi la Kostas, în Monastiriki. Nu vei rezista combinației souvlakia de porc și sos condimentat de roșii!

Dacă vii dinspre piața de vechituri și-ți continui drumul pe strada Athinas până la Evripidou, ajungi în cel mai viu loc al Atenei. Piața Centrală este o scenă aglomerată unde găsești măcelari care se trag din familii cu tradiție, cu tarabe de secole. Chiar dacă piața s-a modernizat, iar carnea este ținută în frigidere, atmosfera este neschimbată. În piața de pește găsești pește din Marea Egee, China, Portugalia, afli sezonul fiecărui pește și ce e bine să comanzi la restaurant. Piața de pește este înconjurată de cea de carne și de fructe și legume. Cumpără neapărat măsline și încearcă sortimente pe care nu le găsești pe la noi, în special pe cele Agrinion și Amfissa. La magazinul Sabbas Psychogios (în partea acoperită a pieței, la carne, în apropiere de piața Omonia) găsești o selecție extinsă de măsline.

 

Viață de noapte

Un program de noapte atenian arată cam așa: începi cu o ouzerie în Psirri, de exemplu Café Evi, apoi mergi prin cluburile din zona Embros – Thirio, iar la final, dacă mai reziști, dă o raită și prin Gazi. Distracția în Atena se încinge după ora 22 în restaurante și taverne și după miezul nopții în cluburi și baruri. Pentru a gusta din plin viața de noapte, trebuie să înțelegi exuberanța și spiritul atenienilor, cu o explozivă dragoste de viață.

Pe harta vieții de noapte a Atenei se află, în primul rând, cartierul Gaza unde Technopolis, centrul cultural al municipalității Atenei, este o fostă fabrică ce producea gaz pentru iluminarea străzilor cu decenii în urmă. Aici au loc expoziții, concerte și festivaluri, iar din 2007, când s-a dat în folosință stația de metrou din apropiere (Kerameikos), Gaza a devenit cel mai important și interesant loc de distracție pentru tineretul atenian. Barurile, restaurantele, galeriile, cluburile afișează o arhitectură unitară din punct de vedere tematic, respectând designul industrial, și multe dintre ele se află în foste fabrici. În Psirri te poți afunda în barurile și cluburile cu muzică de toate genurile: rock, latino, jazz, grecească. Cartierul este mai liniștit și mai scump decât altele, dar adeseori chiar merită. Plaka – Monastiraki, cele două cartiere istorice, completează tabloul vieții nocturne cu locuri pline de nerv, autentice, care te familiarizează cu cultura locală.

Dacă vrei să asculți muzică grecească bună – rembetika (muzică tradițională grecească din mediul urban, asemănătoare blues-ului american) și laika (muzică tradițională) – mergi la Perivoli T Ouranou Club, în Plaka. Dacă vrei să afli cine și unde cântă, consultă revista Anthinorama. La Karabani Restaurant mănânci, bei și-i asculți pe Katerina Skordalaki și Antonis Ainitis, cântăreți de rembetika-laica și interpreți la bouzouki. Live rembetika și prețuri accesibile găsești și la Rembetiki Istoria, în cartierul Exarchia. Iarna este sezonul perfect să asculți artiștii, pentru că sezonul tavernelor este, în general, octombrie-aprilie.

 

 

SHOPPING

„Nimeni nu petrece mai mult timp uitându-se la picioare decât Pandelis Melissinos și vei fi uimit cu câtă grijă se asigură că clientul va fi mulțumit în sandalele lui”, spune Matt Barrett, autorul Ghidului de supraviețuire în Atena, pe Athensguide.com, care cumpără sandale Melissionos din 1969. Magazinul de sandale Melissinos nu este doar un magazin în care poți să admiri ore-n șir modele perfecte cu nume celebre (Cezar, Cleopatra, Aristotel, dar și Maria Callas, Jeremy Irons sau John Lennon). Melissinos este un loc legendar al Atenei, o afacere de familie moștenită de Pandelis de la tatăl lui Stavros, care, la rândul lui, a continuat munca tatălui său, George Melissinos. Locul este cunoscut, în special, datorită lui Stavros Melissinos, denumit poetul-sandalar. Numele acestuia este inclus în literatura contemporană a Greciei, având volume publicate și poeme care se studiază la universitate, iar renumele de creator de sandale a depășit granițele țării, având clienți celebri precum Beatles, Jackie Onassis, Sophia Loren, Maria Callas, Sarah Jessica Parker. Afacerea a fost continuată strălucit de Pandelis, scriitor, pictor și decorator. La rândul ei, fiica lui și-a deschis propriul magazin cu produse din piele, Olgianna Melissinos. Oferta diversă de shopping a Atenei satisface toate gusturile: poți să cutreieri templele brandurilor faimoase – mall-urile –, să vizitezi magazinele de firmă (locale și internaționale) de pe principalele artere de shopping sau, dacă dorești, să pornești în căutarea artizanilor locali și a atelierelor acestora, din care, slavă Domnului, Atena are din plin. Perioada ideală pentru aceste activități este de prin 15 ianuarie și până la sfârșitul lui februarie, când – pe lângă lipsa înghesuielii turistice care, în plin sezon, poate deveni agasantă – magazinele te îmbie cu reduceri spectaculoase, de până la 70%. Comercianții sunt obligați prin lege să afișeze în vitrine prețurile inițiale și cele reduse, așa că poți vedea imediat cu cât ieși în câștig. O sesiune serioasă de shopping începe negreșit pe pietonala Ermou, o înșiruire de magazine de modă de o parte și de alta, de la Piața Syntagma și până la Monastiraki. Pe Ermou găsești de toate: îmbrăcăminte, bijuterii, încălțăminte, cosmetice și cadouri. Este un fel de mall în aer liber, un bazar rafinat, în care oferta magazinelor locale concurează cu branduri faimoase precum Benetton sau Zara. (Dacă ai ajuns în capătul dinspre Monastiraki, vizitează magazinul Kaliviotis unde găsești materiale, pânză, flori de mătase, nasturi artistici și alte articole utile croitoriei). În Monastiraki, ca și în Plaka, o să dai peste numeroase magazine de suvenire și de îmbrăcăminte casual pe care merită să le vizitezi. Brandurile de top sunt în zona Syntagma, pe traseul mall-ul Attica – pietonala Voukourestiou (cu cele mai pretențioase magazine de bijuterii) – Kolonaki (cu boutique-uri șic, de designer, cu prețuri pe măsură). Sloganul magazinului de bijuterii Lalaounis este „fiecare bijuterie are o poveste de spus”. Micile capodopere filigranate, granulate, lucrate după vechi tehnici manufacturiere, create de Ilias Lalaounis, sunt rodul unei tradiții în artizanat de patru generații. Muzeul Ilias Lalounis, dedicat lor, reunește aceste colecții, ce au ca surse de inspirație diferite epoci și culturi: epoca bizantină, cea neolitică, arta miceniană și nu numai.

Sfatul nostru este sa te abați de la harta consacrată de shopping atenian, să rătăcești prin piața de vechituri și să-ți faci timp să descoperi magazinele și atelierele mici, ferite de ochii lumii. Mulți artizani atenieni preferă să fie discreți și au atelierele pitite, fie pentru că au un cerc de clienți care-i țin suficient de ocupați, fie pentru că sunt artiști care nu sunt interesați atât de comercializare, cât de latura creativă a activității lor.

 

 

 

La drum

Utile

Iarna este blândă în Atena, cu temperaturi medii de 6°C noaptea și 15° C ziua. Nu sunt excluse căderi ocazionale de zăpadă. Decembrie și ianuarie sunt luni ploioase, dar chiar și așa, soarele strălucește zilnic deasupra Atenei.

 

Atena atenienilor

„This is Athens” este un program turistic gratuit care te ajută să descoperi moștenirea istorică a Atenei alături de un localnic. Pentru a beneficia de acest program, trebuie să completezi un formular cu 72 de ore înainte de sosire, iar pe
e-mail vei primi toate informațiile necesare. Programul a fost creat de Compania de Dezvoltare Economică și Turistică a Atenei (ATEDCO). Informații găsești pe www.thisisathens.org

 

Ofertă

Pachetul special pentru a vizita siturile arheologice ale Atenei este 12 euro. În intervalul 1 noiembrie-31 martie, în zilele de duminică, intrarea este liberă.

 

Metrou

Metroul nu este doar un mijloc de transport în comun, ci și un muzeu subpământean, pentru că multe stații au expus piesele arheologice descoperite în timpul lucrărilor de construcție – aproximativ 50.000 de obiecte. În stația Syntagma au fost descoperite băile romane, apeductul Peisistratian, albia râului Iridanos, vechiul drum către municipalitățile din Messogia și două morminte comune care datează de la începutul războiului peloponesian. Stația de la Monastiraki expune artefacte din secolele al VIII-lea î.H. – al XIX-lea d.H. și de pe Acropole.

Stația Syntagma se află în inima orașului: aici se întâlnesc două linii de metrou și este punctul în care începe linia de tramvai. Are renumele celui mai aglomerat loc al Atenei, iar cererea de spațiu de închiriat este foarte mare: aici se promovează organizații publice și private, se cer donații, scriitorii citesc lucrări pentru Ministerul Culturii și sunt multe bazare (la un moment dat, Ministerul Economiei colecta zilnic taxe de la 30.000 de locuitori) – locul ideal dacă dorești să comunici cu rezidenții capitalei.

 

Cazare ieftină

O alternativă avantajoasă la hotelurile ateniene sunt studiourile și apartamentele puse la dispoziția turiștilor. Arată bine, multe sunt complet echipate și se află în zone centrale. Vezi: Athens Studios, aproape de Acropole www.athensstudios.gr, Athens Style, www.athenstyle.com în Psirri, și EP 16, www.boutiqueathens.com

 

Locuri menționate în articol

Ariston: Voulis nr. 10, Piața Sintagma

Café Adrianou: strada Plaka

Café Evi: Psirri

Karabani Rembetika Club: pe colț cu strada Zakynthou

Kostas: Pentelis nr. 5

Lalaounis: Panepistimiou nr. 6 și Voukourestiou

Muzeul de Bijuterii Ilias Lalaounis, Kallisperi nr. 12 și strada Karyatidon, Acropole 11742

Noul muzeu Acropole: Makrigianni nr. 2-4, http://www.newacropolismuseum.gr

Melissinos Art: Aghias Theklas nr. 2, Psirri, melissinos-art.com, www.lalaounis.com

Olgiana Melissinos: Normanou nr. 7, www.melissinos-sandals.gr, www.lalaounis-jewelrymuseum.gr

Muzeul Național de Arheologie: Patission nr. 44, http://www.namuseum.gr

Muzeul Artei Cicladice: Neofítou Dhouká nr. 4, http://www.cycladic-m.gr

Muzeul Benaki: Vassilissis Sofias & Koumbari nr. 1, http://www.benaki.gr

Perivoli T’ Ouranou Club: Lysikratous nr. 19

Rembetiki Istoria: Ippokratous nr. 181

Sabbas Psychogios: Piața Centrală

Vlassis: Meandrou 15, Ilisia

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*