Wiener Adventzauber

Vino să colinzi targurile de Crăciun dinViena între 14 noiembrie – 24 decembrie. Foto: Luiza Puiu

 

Vino să colinzi Viena între 14 noiembrie – 24 decembrie

 

Text: Cătălin Gruia

Ninge frumos ca dintr-o lume într-alta; ninge cu fulgi mari și rari ce cad dintre stelele și aripile de înger care împodobesc strada și se aștern pe drum, pe haine și pe nasuri înghețate. Se apropie Crăciunul și Viena se pregătește de sărbătoare. Mă plimb și savurez castane coapte pe o Mariahilferstrasse invadată de pietoni înfofoliți care se plimbă printre valuri de arome care îți lasă gura apă. Gheretele cu cartofi fierbinți și castane coapte, dar mai ales cele cu gluehmost, gluehwein sau punsch, în care înoată peștișori de fructe, creează ambuteiaje pe trotuar. S-a înnoptat. Ploaia de lumini care cade din cerul întunecat și decorează vesel străzile se ia la întrecere cu vitrinele magazinelor de firmă. Candelabrele galbene de pe Graben transformă eleganta arteră de shopping într-o sală de bal. Pe Spiegelgasse strălucesc stele aurii, iar Rotenturmstrasse a devenit o cascadă roșie de lumină. Clădirea Primăriei se profilează, sobră și măreață, după imensul brad de Crăciun, care veghează cel mai popular târg de Crăciun din Viena. La cei 100 de ani și 27 de metri înălțime, bradul este impresionant ziua și spectaculos noaptea când este luminat cu 1000 de leduri care eclipsează temporar stilul gotic al Primăriei. După Sărbători, din lemnul lui se vor face bănci pentru parc și cuiburi pentru păsări. La poalele lui, în piața și parcul Primăriei, micii comercianți cu standurile numerotate, aliniate nemțește, creează o aglomerație perfect ordonată (la hotel am primit un ghid detaliat al târgului care indică amplasarea celor 140 de căbănuțe și specificul acestora: mâncare, băutură, ornamente pentru brad, jucării, dulciuri, articole de îmbrăcăminte și de artizanat). Sunt ca în povestea cu Hänsel și Gretel în mijlocul acestor căbănuțe care par făcute din turtă dulce, înconjurată de o grămadă de mărunțișuri de care nu aveam nevoie… până acum. Dulciurile, în special, arată extraordinar. Sunt expuse sortimente de ciocolată de casă cu multe mirodenii, acadele colorate, tradiționala turtă cu ghimbir, dulciuri învelite în marțipan și turte dulci decorate artistic. Orașul îmi pare o scenă cu decoruri reale în care coboară oameni din toate colțurile lumii-teatru numai pentru sentimentul de a fi pe scenă.

Scurt istoric

Viena are probabil cel mai vechi târg de Crăciun din lume. In 1296, împăratul Albrecht I i-a acordat privilegiu înființării unei „Dezembermarkt” pentru a asigura aprovizionarea populației urbane. In secolul al XVI-lea, Târgul de Crăciun se numea „Thomasmarkt” și avea loc în preajma Sărbătorilor de iarnă. Pe lângă aprovizionarea cu textile și alimente, au apărut la vânzare pentru prima oară produsele de patiserie, deja la modă. 200 de ani mai târziu, în secolul al XVIII-lea, târgul se numea Nikolomarkt și, din nou, se adresa exclusiv micilor comercianți care se aflau în dificultate. Crăciunul, așa cum este sărbătorit azi, a fost celebrat pentru prima oară în epoca Biedermeier (1815-1848) când înalta aristocrație a început să împodobească brazi de Crăciun urmând exemplul statelor germane din nord. Abia la „Wiener Kongress”, prin 1814, a apărut obiceiul oferirii cadourilor de Crăciun. In această perioadă târgul se ținea la „Am Hof”, și cu excepția câtorva produse cumpărate înainte de Crăciun (după cum știm din chitanțele vremii) – lumânări, nuci învelite în foiță de argint, beteală – nu avea nimic specific.

Din 1975 scena s-a mutat la Piața Primăriei (Rathausplatz). Târgul are loc în fiecare an şi atrage peste trei milioane de vizitatori. Cum de se strâng atâţia oameni, într-o perioadă financiară grea? Mai ales că aici nu prețul (care nu e neapărat mic), ci calitatea este cea care contează. Plimbându-mă prin parcul din fața primăriei îmi dau seama de secretul succesului: acest târg de Crăciun nu este doar loc de unde cumperi, ci loc de întâlnire, loc unde să te simți bine. Si asta de vreo 7 secole încoace…

Sub arcadele primăriei dau peste o expoziţie de iesle care redă scene biblice ale nașterii lui Iisus. Figurinele sunt în dimensiuni naturale. Interiorul este dedicat atelierelor tematice. Mă întâmpină un miros de bunătăți proaspăt coapte. Cel mai apetisant colț este atelierul micilor bucătari unde, roșii în obraji, cu șorțulețe și cu mâneci suflecate, micuții frământă cu seriozitate bucăți de aluat. Peisajul mă fură, greșesc direcția și pornesc pe contrasens. Mă redresez cu greu, după mai mulți schuldigung și câteva zâmbete stânjenite. Mai simt mirosul de scorțișoară și aluat copt și după ce ies din clădire.

 

 

 

Alte 5  târguri de văzut neapărat

Mai mari sau mai mici, târgurile de Crăciun împânzesc Viena. Nu rata:

 

Weihnachtsdorf Maria-Theresien-Platz

17 noiembrie – 24 decembrie

Aproape de Hofburg și Museumquartier găsești idei originale de cadouri, obiecte tradiționale și multe dulciuri. Pe fundal se aude muzica instrumentală și colinde interpretate de ansambluri corale.

www.weihnachtsdorf.at

 

Schonbrünn: Kultur-und Weihnachtsmarkt

20 noiembrie – 26 decembrie

La fosta reședință de vară a habsburgilor găsești bijuterii, ornamente rustice pentru bradul de Crăciun, obiecte artizanat și o expoziție dedicată obiceiurilor de Crăciun.

www.weihnachtsdorf.at

 

Spittelberger Adventmarkt

16 noiembrie – 23 decembrie

Târgul de la Spittelberg pune accentul pe diversitate și calitate: de la produse culinare tradiționale, la obiecte de artizanat și ateliere ale Moșului unde copiii își pot confecționa propriile cadouri.

În Spittelbergasse se află un târg gustat mai degrabă de localnici. E un labirint de străzi înguste, între Burggasse și Siebensterngasse, mai puțin cunoscut de turiști, dar foarte pitoresc, cu case cu ferestre joase, împodobite cu decorații de Crăciun. Neapărat de încercat aici: untura cu ceapă pe pâine neagră.

www.spittelberg.at

 

„Natürlich Christkindl” am Cobenzl

|n weekendurile din postul Crăciunului, în târgul de pe dealul Cobenzl găsești delicatese regionale și produse bio. Ai de ales între sortimente de brânză, băuturi fine, vinuri, punsch, castane, păstrăvi, miere ecologică, fructe uscate, iar cei mai mici pot vizita ferma municipală din apropiere.

.www.natuerlich.wien.at

Weinachtsschau in den Blumengarten Hirschtetten

18 noiembrie – 19 decembrie

Expoziția de Crăciun din grădinile Hirschtetten este dedicată țărilor dunărene. Poți admira peisaje și obiceiuri de Crăciun în teritoriul cuprins între Pădurea Neagră și Marea Neagră.

www.wien.gv.at

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*