11 tururi transilvane

Cina delicioasă în curte la Saschiz. Foto: www.cyclingromania.ro

 

 

Cele mai interesante circuite turistice care străbat Transilvania.

 

Text: Adina Branciulescu

 

Pe la jumătatea lui august am fost vizitați la țară, în Ibănești (Mureș), de niște prieteni din Franța care făceau turul Europei cu rulota, împreună cu copiii lor, de trei și șase ani. Sévérine și David erau în România deja de o săptămână și ne-au spus că s-au plimbat mai ales prin Transilvania, unde le plăceau satele, bisericile fortificate și căutau locurile în care se desfășurau încă activități tradiționale. I-am ospătat cu slănină fiartă cu boia, specialitate secuiască, pastă de jumări, lapte proaspăt muls, telemea de Ibănești, le-am dat să guste palincă de pere, am mers împreună la vâltoarea din sat unde am spălat niște preșuri, au pozat și au intrat în vorbă oamenii ieșiți la cosit. Călătoriseră mult și nu erau oameni ușor de impresionat – David făcuse timp de trei ani turul lumii pe bicicletă – dar au fost încântați de ce au văzut aici și de ce le puteau arăta copiilor lor. „Transilvania nu este cu nimic mai prejos decât cele mai frumoase locuri prin care am trecut”, mi-a spus David. Atunci, mi-am dat seama că, obișnuiți cu ceea ce avem deja, subestimăm frumusețea și bogăția locurilor noastre. De pildă, o uliță mai sus, o vecină coase costume populare și inventează superbe broderii tradiționale și a avut o clientă chiar din Japonia. Prințul Charles al Marii Britanii își viziteză anual proprietățile din Transilvania, actorul britanic Jeremy Irons a făcut recent un tur incognito pe motocicletă prin zonele săsești și secuiești. Cred că e nevoie să ne schimbăm puțin optica și să descoperim locurile acestea cu ochii cu care o fac turiștii străini. Câteva agenții de turism fac deja lucrul acesta și tururile lor, adesea dedicate exclusiv turiștilor străini, pot fi o inspirație pentru toți cei care vor să redescopere Transilvania.

 

  1. Pe bicicletă prin Transilvania săsească

Expediția pe două roți pe care o propune Cycling România îți permite să intri în contact direct cu locuitorii așezărilor prin care treci, să faci opriri, planificate sau nu, în locurile care stârnesc interesul, să discuți cu localnicii și să te familiarizezi cu meșteșugurile lor. Programul de opt zile este format din ture de dificultate medie care durează una-două zile, cu plecare și sosire la pensiune. Principalele obiective sunt: traseul prin pădure Prod-Senereuș, traseul marcat pentru biciclete Criț-Meșendorf, drumul prin pădure Ruja-Nou Săsesc, bisericile fortificate de la Biertan, Saschiz și Viscri, ferma de cai din Prod, vizitarea comunității din Stejărișu, Rezervația de Stejari Multiseculari de la Breite, sate săsești mai puțin știute precum Meșendorf, Daia, Ruja, Senereuș și Viișoara.

Circuit: Transilvania săsească, www.cyclingromania.ro; de la 495 Euro/pers. pentru grup de 6 clienți, până la 805 Euro/pers. pentru un singur client.

 

2. Tur prin Banat

Este un tur de șapte zile care străbate locuri rar vizitate și sate izolate. Printre atracțiile incluse se află Cazanele Dunării, trenul Anina-Oravița, bisericile din lemn din zona Făget, morile de apă de la Rudăria și Timișoara. Călătoria se încheie cu degustări de vinuri din podgoria Miniș-Măderat. în satul Eftimie Murgu (cunoscut ca și Rudăria) turiștii macină un sac de porumb cu localnicii care îngrijesc o moară de apă, din mălăi fac mămăligă și gazdele gătesc ceva tradițional. în zona Făgetului îi întâlnesc pe ultimii olari ai unui sat cu tradiție și pe unul dintre ultimii sculptori în lemn. Lângă Băile Herculane se vizitează un sat lipsit de electricitate, cocoțat pe-un munte, unde încă se practică trocul.

Circuit: Călătorie în Banatul uitat de lume, prin Via Transylvania Tours; www.viatransylvania.com; preț: de la 180 Euro/pers. pentru grup mai mare de zece persoane (maximum 15) până la 280 Euro/pers. pentru grup de 4 persoane.

 

3. Pe ape învolburate

Traseul propus de Outdoor Experience combină sporturile antrenante în aer liber (canotaj, drumeții, tras cu arcul, speologie) cu descoperirea naturii și a culturii acestor locuri. Vizitezi, pe apă sau pe uscat, sate săsești, secuiești și românești și înnoptezi în pensiunile localnicilor. Organizatorii atrag atenția că programul este destinat persoanelor cu o condiție fizică bună și care doresc să petreacă o vacanță în natură.

Circuit: Canoe, natură și cultură în Transilvania, prin Outdoor Experience; www.outdoorexperience.ro, www.whitewater.ro, 709 Euro/pers. pentru 8 zile; maximum 12 persoane.

 

4. Viața la țară, în Marmureș

Turul îmbină vizitarea celor mai cunoscute atracții turistice din zonă, precum bisericile din lemn, Cimitirul Vesel, Mocănița, Memorialul victimelor comunismului, cu descoperirea vieții rurale. Circuitul trece prin majoritatea zonelor etnografice ale Maramureșului și câteva porțiuni cu grad redus de dificultate din traseu sunt străbătute pedestru (maximum 5 km lungime). Timp de șase zile pătrunzi în viața satului, interacționezi cu meșterii populari și descoperi cultura rurală. în funcție de sezon, încerci diverse activități dintr-o gospodărie tradițională: torsul lânii, țesutul, făcutul plăcintelor, sculptatul în lemn, olăritul sau cositul fânului.

Circuit: Descoperă viața la țară, prin Discover Maramureș; 0757434097; www.discover-maramures.com; 230 Euro/pers.

 

5. Pe crestele munților

Traseul propus de Adventure Transylvania te aduce aproape de frumusețile montane ale Bucegilor și ale Parcului Național Piatra Craiului. Baza se stabilește la Moeciu, de unde se organizează plecările zilnice spre Castelul Bran, Brașov, Cetatea Râșnov și sate mai puțin cunoscute (Fundata, Măgura, Peștera). în turele anterioare, turiștii străini s-au îndrăgostit de deserturile și dulcețurile de casă, în special cea de cireșe, preparată de femeile din zonă.

Circuit: Hiking în România, prin Adventure Transylvania; www.AdventureTransylvania.com; 0762181664; 690 Euro/pers., 6 -7 zile; maximum 12 persoane.

 

6. Drumeții prin Apuseni

Este un circuit de 3-4 zile în inima Apusenilor, cu cazare la o pensiune din Arieșeni. Printre obiective: ghețarul Vârtop, peșterile Coiba Mare și Coiba Mica, Alba-Iulia, cătunul Casa de Piatră, unde localnicii te invită în atelierele lor și-ți explică tehnologia tradițională a prelucrării lemnului, groapa Ruginoasa, peștera Scărișoara, peștera Urșilor. Două puncte de interes special sunt peștera Cetățile Ponorului, pe care o traversezi în avalul torentului, și Circuitul Galbenei, un spectaculos traseu făcut în amonte prin defileul râului Galbena, cu traversări pe lanțuri și tuneluri înguste etc. La capătul cheilor se află cascada Evantai, de unde ajungi la izbucul Galbenei, locul în care-și are izvorul râul.

Circuit: Comorile munților Apuseni, prin Extrem Travel, www.extreme-travel.ro; 700 lei/ pers., 3 zile.

 

 

 

7. Experiență de familie

Englezii de la KE Adventure au conceput un program special care mizează pe pitorescul peisajului și pe descoperirea lumii rurale. „Modul de viață tradițional al oamenilor de la sate a rămas neschimbat de generații”, punctează Fiona Marshall, general manager al agenției, aspectul care i-a determinat să creeze acest tur. Experiența durează șase zile și începe în Bran, unde se vezi cum se face brânza, vizitezi castelul lui Dracula și Rezervația de Urși Liberty. Traseul mai include ca obiective: Viscri, Brașov, platoul Bucegilor și participanții își mai dezmorțesc oasele în ture de drumeții, ciclism și cățărări.

 

Contact: Minunile Transilvaniei, prin KE Adventure Travel; keadventure.com; 1.075 Euro/ adult, respectiv, 1.015 Euro/copil (8-11 ani).

 

8. Cultură și istorie

Un circuit complet de zece zile prin principalele centre istorice și culturale ardelene: Brașov, castelul Bran, cu participarea la răvășitul oilor, care reprezintă încheierea anului pastoral, Râșnov, Sighișoara și atelierele de olărit din Corund. Mai sunt incluse Biertan, Salina Turda, Câmpeni, unde asiști la o demonstrație de cântat la tulnice, Alba-Iulia, Arișeni, Mărginimea Sibiului și Sibiu.

Circuit: în căutarea bogățiilor culturale ale Transilvaniei, prin Faros Mayak Tur; www.faros.ro; 670 Euro/pers. în cameră dublă, 745 Euro/cameră single.

 

9. Pe urmele vampirului

Timp de patru zile vizitezi locurile care au legătură cu povestea voievodului Vlad Țepeș și a celebrului conte din romanul lui Bram Stoker. Pe drum se fac opriri la punctele de interes turistic. Obiective: castelul Peleș, Brașov, Bran, Sighișoara, Sibiu, Arefu, Cetatea Poenari, Sibiu, Curtea-de-Argeș.

Circuit: Pe urmele lui Dracula, prin Albatross Travel; www.albatros-travel.ro; prețuri de la 119 lei/pers.

 

10. Aventură medievală în Transilvania

Este un program de opt zile conceput pentru familii, la care pot participa și copii, cu un nivel de dificultate dat de cel mai tânăr participant. Pe lângă vizitele la muzee și la obiective turistice, traseul include drumeții de două-trei ore (până la șase ore), plimbări cu căruța, cu bicicleta, alpinism și escaladă, jocuri de orientare și de vânătoare de comori. Se fac opriri la atelierele sătești, la tâmplari, la fierari, se merge la stână și la stupari.

Contact: Active Holidays, www.activeholidays.ro; 0268 416545, 999 Euro/adult, 390 Euro/copil.

 

11. Prin Apuseni cu măgărușii

Este un traseu ideal pentru familiile cu copii, ce călăresc uneori măgărușii, în care se străbat zilnic etape de cca 12 km între pensiunile unde se înnoptează. La pornire primești o descriere și o hartă pentru traseele din fiecare zi, saci speciali croiți după măgari, în care poți să-ți iei lucrurile personale, mâncarea de drum, apa. Măgarii vor duce în spate bagajele, cu o limită de 20 de kilograme.

Circuit: Vacanță la Muntele Verde al lui Johan, prin Johan’s Green Mountain Holidays, www.greenmountainholidays.ro; 490 Euro, 650 Euro, 800 Euro/7, 9, respectiv, 14 zile.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*