În munții Eladei

Arachova este un sat pitoresc de pe versanții nordici ai Muntelui Parnas prinde viață în timpul iernii. Foto: Organizația Elenă de Turism

Pârtiile de schi sunt cel mai bine păstrat secret grecesc.

Text: Adina Brânciulescu

Primul gând la Grecia e la plaje, nu la schi. Câți dintre voi știu că muntele Parnas oferă cele mai bune condiții pentru amatorii de sporturi de iarnă? {i totuși, stațiuni precum Fterolaka, Kellaria și Yerodóvrahos au devenit tot mai populare în ultimii ani, datorită echipamentelor moderne și apropierii de Atena (numai 2-3 ore cu mașina). Pe lângă schi, zona montană oferă și alte atracții: renumitul sit arheologic Delfi, considerat de antici centrul Pământului, și sate tradiționale pitorești, precum Arachova.

Delfi – Unde munții ascund legende

în antichitate, Delfi a fost centrul lumii grecești. Profețiile Pitiei erau literă de lege și atrăgeau aici oameni din toată Mediterana. Pelerini, regi, țărani veneau să întrebe despre probleme politice, războaie, agricultură sau familie. Marea Preoteasă intra în transă, iar țipetele ei nearticulate erau interpretate și transcrise, în vremurile de început în versuri hexametrice și apoi în proza. Răspunsurile erau ambigue, iar interpretarea ­– adeseori dedusă, și formulată în așa fel încât să se potrivească mai multor interpretări. Profețiile Pitiei se făceau doar într-o zi din lună. Legenda spune că, pentru a afla unde este centrul lumii, Zeus a trimis doi vulturi care au ocolit Pământul și s-au întâlnit la Delfi. Piatra sacră Omfalos (buricul Pământului) marchează acest loc. Inițial, Omfalos era un meteorit, înlocuit din secolul al VII-lea d.H. cu stâncă pământeană împodobită cu doi vulturi. în perioada pre-apollonică, pe acest loc s-a aflat un sanctuar și oracol dedicat zeiței Pământului (Gea), despre care mitologia spune că era păzit de fiul ei, șarpele-monstru Phyton. Apollo l-a omorât și a luat în stăpânire oracolul. în cinstea victoriei sale, zeul a creat atunci jocurile pitiene care se desfășurau cu fast o dată la patru ani și adunau sportivi și artiști. Cultul lui Apollo a devenit popular în întreaga lume grecească; polisurile se întreceau în a aduce daruri dedicate zeului. Aflat la aproximativ 160 de kilometri de Atena, Delfi a fost construit în peisajul semeț al Munților Parnas. Complexul se află într-un amfiteatru natural, la 600 m altitudine, sub stânci, pe lângă valea Râului Pleistos. Cel mai important loc al sanctuarului este templul lui Apollo, iar într-o cavitate din centrul acestuia, în apropierea buricului Pământului, stătea preoteasa Pitia. Aici erau păstrate ofrandele, statuile aduse zeului. Tezaurul atenienilor este o clădire în stil doric construită de atenieni, care găzduia trofeele din victoriile importante dedicate zeului. Stoa Atenienilor adăpostea trofeele din bătăliile navale contra perșilor. Dacă mergi spre nord, găsești teatrul, unul dintre cele mai frumoase din Grecia, cu o capacitate de 5.000 de locuri și o acustică excelentă. De aici ai o panoramă foarte frumoasă a sanctuarului. Dacă urci mai departe pe o potecă, aproximativ 45 de minute, ajungi la stadion. Măsoară 200 m lungime, este parțial săpat în stâncă și încă mai poți vedea liniile de start și de sosire cu scobituri pentru vârful picioarelor alergătorilor. La gymnasium tinerii învățau diverse discipline, predate de poeți și filozofi din Delfi. Avea două zone de antrenament, apă și vestiare. Muzeul din apropiere oferă o excelentă selecție de obiecte de arhitectură, sculptură și obiecte de cult. Cele mai importante sunt: o copie a buricului Pământului, cariota din Delfi, sfinxul înaripat din Naxos.

Atracții& Experiențe

Gustă măslinele de Amfissa. Capitala municipalității Delfi este Amfissa, o așezare antică în munți, renumită pentru sortimentul de măsline care-i poartă numele. Plantația din Amfissa are aproximativ 1.200.000 de măslini.

Tăbăcăriile din Harmaina. Vizitează vechile tăbăcării din Harmaina (Amfissa); doar câteva mai sunt funcționale, iar lucrătorii încearcă să păstreze modul tradițional de lucru al pielii.

Panorama Delfiului. Admiră peisajul regiunii Delfi de la observatorul Cochrane de lângă Desfina și bucură-te de drumul până acolo.

PARNAS

 

Atracție hibernală

Al doilea munte al Greciei, după mărețul Olimp, Parnas este cea mai populară destinație de schi a țării. Cu o altitudine de 2.260 m, acesta se numără printre cei mai înalți munți ai Greciei; aici este amplasat un centru de schi de mare întindere, cu 23 de pârtii pentru toate nivelurile și 13 lifturi. Principalele stațiuni montane, Fterolaka, Kellaria și Yerodóvrahos, se află la doar 180 km de Atena (distanță comparabilă cu cea București – Brașov), ceea ce le face destinații ideale de weekend. Peisajul spectaculos și sălbatic al Muntelui Parnas, acoperit de păduri dese de pin și brad, în care trăiesc numeroase specii de păsări, poate fi descoperit prin plimbări în natură și prin reeditarea drumului de la Delfi la Coryceon Andro, supranumit Poteca Străveche (Archaio Monopati). Coryceon Andro este o peșteră sacră a Greciei, considerată casa mitologică a zeului Pan. De-a lungul istoriei, locul a fost refugiu în fața perșilor, eveniment notat de Strabo, a turcilor, în timpul războiului grec de independență, și a germanilor, în cel de-Al Doilea Război Mondial. în 1970, arheologii au descoperit aici statuete, vase, inele, monede și reprezentări ale lui Pan și Dyonisos, datând din secolele al  IV-lea î.H. și al VI-lea î.H. Drumul de acces, Archaio Monopati, este una dintre cele mai vechi poteci din lume, care în acest punct coincide cu celebrul drum european de picior E4, Gibraltar – Cipru. Este tăiată în stânca Muntelui Krokos, care se ridică în spatele sitului arheologic din Delfi, și suficient de largă pentru ca un măgar cu un coș în spinare să poată trece…O mare parte a Muntelui Parnas a fost declarată Parc Național, iar accesul turiștilor este permis doar în plimbări pe jos.

Atracții & experiențe

Drumeții prin Parcul Național Parnas

Plimbă-te prin Parcul Național Muntele Parnas, al doilea parc național al Greciei, ca mărime. Acesta poate fi străbătut pe două trasee și amândouă încep cu Poteca Străveche. Unul dintre ele merge spre vest, celălalt spre sud, iar la final ambele sunt conectate cu drumul european E4.

Sate pitorești

Mergi în Polidrosos, la poalele Muntelui Parnassos, sat construit în 1870, după ce un cutremur a distrus așezarea inițială, Ana Souvala. Admiră peisajele montane semețe, casele tradiționale din piatră și bucură-te de aer curat și de apa limpede, din abundență (în grecește, Polidrosos înseamnă apă). Alte sate pitorești sunt Chrisso, Drosochori, Elaionas, Eptalofos, Lilaia, Mariolata și Vargiani.

Cazare rurală

Prin politica locală de dezvoltare a întregii regiuni, și nu doar a stațiunilor de schi, cazarea se face în satele învecinate, și nu în centrul de schi Parnas.

ARACHOVA

Balconul Parnasului

Construit pe cinci dealuri din Munții Parnas, Arachova este un sat pitoresc care, deși s-a modernizat și s-a adaptat afluxului de turiști, se străduiește să-și păstreze specificul local, bucătăria și meșteșugurile tradiționale.

Pitorescul sat de pe versanții nordici ai Muntelui Parnas prinde viață în timpul iernii, când se umple de turiștii care vin la schi în apropiere. Dacă până nu demult era cunoscut doar de cei care mergeau la situl de la Delfi, Arachova arborează în prezent un aer cosmopolit și a devenit cel mai popular loc pentru cazare din regiune. El își întâmpină oaspeții cu numeroase cafenele, magazine, locuri care asigură o vie viață de noapte, dar și cu meșteșuguri și cu o bucătărie tradițională apreciată. Tavernele sunt foarte plăcute și te îmbie cu produse locale, printre care contosouvli (carne la gril), vin negru și brânză formaela. De-a lungul străzilor sunt înșiruite magazine care vând textile și produse de artizanat specifice locului, iar dacă mergi spre zona de sus din Aracho, descoperi viața cotidiană a satului, poți vizita biserica Sfântul Gheorghe, patronul așezării, sau să intri într-o cafenea și să admiri decorul montan spectaculos, pentru care Arachova a fost numit Balconul Parnasului. în plus, de aici poți cumpăra sau închiria cele mai noi modele de echipamente sportive. Deși în apropiere de situl arheologic de la Delfi și de stațiunile de schi din Parnas, așezarea și-a dezvoltat o economie proprie și reușește să-și pună în valoare propriile atracții. Arachova este renumit pentru produsele textile tradiționale create de femeile din partea locului, în special covoare și materiale din lână în culorii vii, obținute din vopseluri vegetale. Desigur, mai sunt strugurii din care se produce un vin negru foarte fin și brânzeturile gustoase, dintre care cea mai cunoscută este formaela, o brânză de capră sau de oaie, ori o combinație între acestea, preparată după metode transmise din generație în generație. Este o brânză tare, consumată ca atare sau pe grătar când se obține saganaki, iar laptele, exclusiv producție locală, provine de la animalele care trăiesc în zonele montane.

Atracții & experiențe

Încearcă brânzeturile locului. Pe lângă formaela, brânză cu denumire de origine controlată, în Arachova te mai ospătezi cu mizithra, o brânză moale, graviera, un ceddar și opsiomotyri, o brânză strined.

Suvenire. Deși nu tocmai ieftine, covoarele și produsele textile tradiționale sunt foarte rezistente, iar gențile, lucrate artizanal, sunt colorate și pitorești.

Viață religioasă. Mergi la Mănăstirea Osios Loukas, unde se spune că trupul călugărului Luca păstrat aici (nu are nicio legătură cu evanghelistul Luca) face minuni. Mănăstirea datează din secolul al X-lea, este construită în stil bizantin și este declarată monument UNESCO.

 

1 Comment

  1. Vreau sa plec in vacanta in grecia si sa ne cazam o seara la manastirea sf. Luca a eladei. Pentru aceasta am nevoie de un numar de telefon de la manastire. Va rog mult sa ma ajutati in a intra in posesia acestui numar de telefon. Multumesc anticipat Dobre Sandu Constanta.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*