Noutăți din Zürich

Foto: Zürich Tourism

Cu peste 50 de muzee și 100 de galerii, Zürich-ul se află între primele zece centre artistice ale lumii.

Orașul nu se dezminte, și între 8 februarie și 12 mai 2013, găzduiește o expoziție specială dedicată lui Marc Chagall. Muzeul Kunsthaus, în colaborare cu Tate Liverpool, va prezenta lucrările lui Chagall dintre 1911 și 1922, inclusiv opere avangardiste care îmbină modernismul abstract cu influențe folclorice.

Sursa: Zürich Tourism

Dacă dai o fugă până în Zürich, fă-ți o listă cu locuri de văzut; te poți inspira și din articolul de Traveler de mai jos:
Foto: Zürich Tourism

Chic industrial în Zürich West
Ieri fost cartier industrial, azi, spațiu urban în vogă.

Zürich-ul (orașul cu cea mai bună calitatea vieții 7 ani consecutiv – între 2002 și 2008) nu te farmecă doar prin centrul istoric, străzile înguste sau oazele de verdeață. Ia-o de-a lungul Râului Limmat și descoperă Zürich-West sau fața reinventată a metropolei elvețiene. Aici noul se naște din vechi. Fabricile de săpun, bere sau motoare și-au închis porțile, dar moștenirea lor face loc unei revoluții creative: fostele hale industriale adăpostesc de la ateliere foto la restaurante, sub vechiul viaduct s-a născut o adevărată arteră comercială, iar locuitorii se bucură de un mediu inovativ, dar familiar. Lasă-ți simțurile și mintea îmbiate de artă și design, de cultură și arhitectură, învață lucruri noi și fii gurmand în acest loc care privește înainte fără a-și nega trecutul. Un traseu de 4 ore.

LANGSTRASSE
După o transformare radicală, Langstrasse a devenit cel mai viu și pestriț cartier al Zürich-ului. Multicultural, cosmopolit, plin de farmec, el găzduiește nu mai puțin de 110 naționalități. Aici, mulți tineri designeri elvețieni și-au deschis buticuri, oferind haine creative și neconvenționale.

JOSEFSTRASSE
Dacă vrei să descoperi în Zürich-West buticurile urbane și mărcile prezentului, atunci Josefstrasse e locul potrivit. Astfel, pe o singură stradă ai la îndemană cel puțin 10 mici magazine cu obiecte de artă, design sau modă. Și dacă cumpărăturile îți lasă gura apă, încearcă „Restaurant Josef”, cu bucătăria sa remarcabilă. Nu există un meniu fix, ci mai multe preparate din întreaga lume, un fel de bar cu gustări, dar cu ingrediente proaspete. www.josef.ch

JOSEFWIESE
În mijlocul unui district în plină dezvoltare, acest parc apare ca o oază de relaxare, cu locuri de joacă și piscină pentru copii, o plajă artificială pentru volei și un chioșc.

VIADUKTBOGEN
Deși construit în 1894, viaductul din Zürich-West (460 m lungime) n-a rămas doar o cale de transport, ci a devenit și un loc de întâlnire, pentru plimbare, cumpărături, distracție și mâncare. Sub cele 36 de arcade ale viaductului a luat naștere un adevărat paradis supraetajat al cumpărăturilor. În cele 16 ateliere și magazine dintre Heinrichstrasse și Josefstrasse poți alege haine, decorațiuni, echipamente de călătorie și încălțăminte, dar și mărci elvețiene interesante. Tot aici vei găsi o librărie, un bar-cafenea, dar și prima piață acoperită a Zürich-ului, unde vânzătorii te ademenesc cu pește, carne și legume proaspete. Nici că vei mai băga de seamă șuierul trenurilor.

TURNUL FREITAG
17 vechi containere de marfă stau cocoțate la 26 m înălțime în Zürich-Vest – un depozit ce adăpostește 1.600 de modele de genți unicat obținute prin reciclare (cea mai mare colecție din lume). Inspirați de specificul zonei, fabrica Freitag folosește cele mai curioase materiale, luate chiar de pe stradă: prelate de camioane, componente de biciclete, centuri de siguranță, airbaguri și nu numai. La final, urcă treptele metalice până pe acoperiș și trage-ți sufletul admirând panorama fostului cartier industrial.

LÖWENBRÄU
Dă o fugă până în Löwenbräu Areal ca să vezi de ce Muzeul Migros, Kunsthalle sau Galeria Hauser & Wirth ocupă primele poziții în arta contemporană. Löwenbräu-Areal, aflat acum în renovare, e unul dintre principalii magneți care atrag publicul spre Zürich-West. El își va păstra clădirile istorice și silozurile și va face loc apartamentelor, birourilor și spațiilor culturale.

STEINFELS
Ia-o pe Heinrichstrasse și admiră vechea fabrică de săpun, reconstruită în perioada 1993-1996. Etajele sale superioare au devenit primele apartamente cu mansardă din cartierul de vest al Zürich-ului. Barul de la ultimul etaj te invită să privești orașul de sus.

SCHIFFBAU
O hală pentru vapoare, devenită o lume în sine; pășește în clădirea din cărămidă și sticlă și ia o gustare la restaurantul LaSalle; încearcă un cocktail la Trendbar și lăfăie-te pe o canapea în lounge-ul Nietturm. Nu-i nevoie decât de câțiva pași ca să vezi o piesă la teatrul Box. Treci printre trupele care fac repetiții sub candelabrele opulente și delectează-te cu niște jazz în clubul Moods.

PULS 5
Vechea turnătorie găzduiește azi târguri, evenimente, restaurante, școli, magazine și chiar un centru de fitness. Pentru a degusta atmosfera industrială și nu numai, mergi la „Gnüsserei”, un restaurant care se remarcă atât prin delicatesele elvețiene, cât și prin furnalul vechi de aproape un secol ce tronează în mijloc. www.gnuesserei.ch

TECHNOPARK
Vizitează Technopark pentru o mostră de tehnologie și inovație. Locul fostei fabrici de mașini și turbine Esher Wyss s-a transformat într-un sediu pentru aproape 200 de companii, grupuri de cercetare și organizații. – Alexandra Popescu, Catalin Gruia

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*