Orașele pierdute de pe Ruta Maya

Un excursionist privește două turnuri în stilul Rio Bec. Foto: Tony Preciado

Vizitați regate străvechi și priviți temple și piramide seculare ascunse în jungle rar atinse de om.

Text: Elaine Glusac

În peninsula Yucatán din Mexic, turiștii au tocit cărările spre ruinele maya de la Chichén Itzá și Tulum, vestigii importante ale civilizației pre-Conquista, clădite de astronomi, matematicieni, arhitecți și războinici pricepuți. Dar cei care vor să intre în pielea lui Indiana Jones și să descopere orașe în ruină, ascunse încă de junglă, urmează șoseaua 186. Acest coridor puțin frecventat, care acoperă extremitatea sudică a peninsulei, e presărat cu ruine neîngrijite și fără restricțiile de la Chichén Itzá, unde vizitatorii n-au voie să urce pe marele templu. În plus, spre deosebire de Tulum, nu au magazine la intrare și la ieșire. Dimpotrivă, natura și cultura își dau mâna în aceste situri aproape pustii, mai cunoscute de maimuțele urlătoare și tucani decât de turiști.

Atracții pe traseu Cei mai mulți turiști încep călătoria închiriind o mașină de la aeroportul Cancún. Drumul se poate împărți în două secțiuni mari: șoseaua 307, de la Cancún la Chetumal, aproape de granița cu Belize, apoi circa 160 km pe șoseaua 186, până la Escárcega, în statul mexican Campeche.

După pădurea întunecată tăiată de șoseaua 307, vă apropiați de Laguna Bacalar, numită de populația maya Lacul cu Șapte Culori. Legată de mare prin canale de mangrove, suprafața de apă de forma unei panglici lungi de 56 km trece de la bleu-palid la albastru-închis. Ca apărare împotriva piraților de coastă care se ascundeau aici în secolul al XVIII-lea, spaniolii au construit fortul San Felipe în Bacalar, cel mai mare sat de pe lac. Surprinzător însă, locul preferat de înot al localnicilor din Bacalar nu e lacul, ci Cenote Azul (kilometrul 34), o dolină de 90 m adâncime umplută cu apă dulce, cu un restaurant al cărui acoperiș e folosit ca trambulină de înotători.

Puteți face planuri pentru explorarea siturilor maya de la extremitatea estică a șoselei 186 pornind de la Rancho Encantado, o așezare eco izolată și liniștită, pe malul lacului, la doar 2 km de oraș, cu 12 cabane acoperite cu frunze de palmier, cu hamace pe verandă și pe chei.

Temple și ruine Înainte de turul ruinelor, studiați cultura maya antică la Museo de la Cultura Maya din Chetumal, la 41 km sud de Bacalar. Exponatele ilustrează cultul maya al naturii, evoluția arhitecturii templelor și explică ideogramele și numerele maya pe ecrane interactive. Curtea muzeului găzduiește expoziții temporare ale artiștilor mexicani.

De la Chetumal, parcurgeți circa 56 km pe șoseaua 186 spre vest, prin câmpurile de trestie de zahăr, până unde virează spre Dzibanché și Kinichná. Drumul sinuos, pe care îl veți împărți uneori cu căruțe trase de măgari, trece pe lângă livezi de portocali până la Dzibanché, fost centru social și religios în perioada clasică maya (300-900 d.H.). Numele orașului înseamnă „scris pe lemn”, iar principala sa atracție arheologică e pragul de lemn pe care sunt cioplite opt ideograme din 618 d.H., în clădirea masivă a templului nr. 6. La ruina mai mică din Kinichná, la 1,5 km distanță, puteți urca până în vârful piramidei cu trei niveluri numită Casa Soarelui, de unde se vede jungla până în depărtare.

La Kohunlich, la aproximativ 10 km distanță pe șoseaua 186, piramida Templului Soarelui e acoperită de măști de stuc înalte de 1,5 m, cu ochi în formă de stea.

Dacă sunteți cu mașina în colțul acesta al lumii maya, profitați de orice ocazie să opriți la o benzinărie sau un restaurant curat. Explorean Kohunlich, o stațiune de lux între ruine și șosea, oferă o ședere liniștită peste noapte într-un bungalou cu toate condițiile, cu grădină proprie, sau o oprire la îndemână pentru o limonadă răcoritoare și un prânz.

Continuând spre vest, 186 traversează pășuni și dealuri care ascund, poate, temple și palate. Vegetația a fost tunsă în zona templelor mari de la Becán, pentru a permite accesul public. Situl, înconjurat odinioară de un șanț cu apă lung de 2 km lungime, acum secat, e o enciclopedie vizuală a stilului local clasic numit Río Bec, care se distinge prin scări false, temple cu turnuri și măști ale lui Itzamná, monstrul pământului. O frânghie de 8 cm grosime, atașată la vârful templului, îi ajută pe vizitatori să urce treptele înguste pentru a se bucura de priveliștea de deasupra frunzișului, împreună cu papagalii, tucanii și păsările-motmot.

Orașul pierdut Aproape de mai multe ruine, Río Bec Dreams, o pensiune-restaurant rustică, servește quesadillas, guacamole și cervezas la barul pe care stau teancuri de cărți despre civilizația maya, păsări și cultură mexicană. Proprietarii, doi imigranți americani prietenoși, Diane Lalonde și Rick Bertram, oferă șapte cabane confortabile și servicii de ghid în cel mai mare sit din zonă, Calakmul.

Pentru a ajunge la Calakmul, care avea odinioară 60.000 de locuitori, aveți de condus peste 60 km la viteză mică, pe șoseaua Chetumal în direcția sud, de la intersecția de la kilometrul 98, prin rezervația biosferei Calakmul, întinsă pe aproape 730 ha – o pădure tropicală cât jumătate din Bahamas. Calakmul, adesea în război cu Tikal, aflat la circa 145 km, în Guatemala de azi, a fost cucerit în cele din urmă în 695 d.H., intrând într-un declin ireversibil. „Tikal era vechea nobilime. Calakmul era parvenitul”, spune Bertram. „Construiau palate și temple cu care-și cumpărau intrarea în rai.”

Calakmul a rămas un oraș abandonat cu circa 7.000 de clădiri – dintre care, aproximativ 100 excavate – în care arbori-banyan cresc pe treptele palatului, lianele se strecoară în fundații de piatră, iar maimuțele urlătoare își fac de cap în frunzișul care umbrește un teren de joc cu mingea, piețe și piramide. Numai mărimea lui e de ajuns ca să uimească – include Structura II, cu 17 niveluri, cel mai mare templu maya descoperit, cu o bază de două hectare.

Puteți vizita complexul pornind de la hotelul Puerta Calakmul, aproape de intrarea în rezervația biosferei Calakmul (kilometrul 98). Deși departe de civilizație, cele 15 „casitas” cu acoperiș de stuf sunt surprinzător de stilate, cu fresce și paturi cu plasă de țânțari. Mica piscină e un lux după o ascensiune până pe vârful Structurii II. Restaurantul oferă prânzuri la pachet pentru oaspeții care pleacă în excursie la Calakmul și alte ruine din zonă, ca Chicanná, fost centru spiritual, 40 km mai la vest, unde masca detaliată a monstrului maya al pământului de pe ușa templului principal te primește – cu un avertisment – în lumea de dincolo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*