Super-piețele

Vânzătorii își laudă cele mai proaspete produse în Cours Saleya și în piețele din Rialto, apărute în secolul al XI-lea. Foto: Sandra Raccanello

Bazarurile de mâncare seculare ale Europei reflectă aromele locale.

Text: Raphael Kadushin

În ziua de azi, nici un bucătar care se respectă n-ar pune la cale meniul zilei fără o vizită pe la furnizorii locali și o vânătoare după cele mai coapte produse regionale. Dar nu-i nimic nou în asta. Gospodinele europene procedează așa de sute de ani. I se spune „a face piața”. Iar piețele alimentare, încă înfloritoare în multe orașe europene mari și mici, merită o vizită chiar dacă n-aveți nevoie să aprovizionați cămara. Mai mult, oferă călătorului experiențe locale autentice și lecții de tradiție culinară și culturală.

Naschmarkt
Viena, Austria

Această piață în aer liber din Viena, întinsă pe o alee șerpuită, era inițial o mare tarabă „mittel-europeană”, dar azi varietatea de bunuri și delicatese vândute aici reflectă populația multiculturală a orașului. Se găsesc și azi butoaie din lemn, în care ai putea să faci și baie, pline cu atâta varză murată că n-ar termina-o într-un an nici un vânzător stradal de hot-dogi. Dar se găsesc și smochine din Iran, ardei iuți din Java, ulei de măsline din Tunisia și prosciutto din Italia. Iar tarabele înconjurătoare, care fac din piață un mare bufet în aer liber, oferă de toate, de la gyros la chifteluțe Shanghai. Dar, dacă aveți poftă de un vals culinar mai clasic și mai austriac, veți găsi șnițele la tot pasul.

Cours Saleya
Nisa, Franța

Nu e chiar cea mai mare piață în aer liber din Europa, dar e printre cele mai fotografiate locuri din Nisa și un candidat principal la titlul de cea mai însorită și primitoare piață, începând de la prelatele în dungi multicolore care acoperă tarabele și până la multitudinea de flori proaspete. Bucătarii din zonă vin aici la vânătoare de bunătăți provensale, printre care sparanghelul alb, măslinele și vinetele. Dar dacă preferați să mâncați la fața locului, luați o felie de socca, un fel de clătită din făină de năut cu unt, tăiată în fâșii și servită în cornete de hârtie. Oprire obligatorie: casa în care a trăit Matisse, zugrăvită într-un galben exuberant, emblemă a piațetei din orașul vechi în care vânzătorii stradali vând delicatesele tipice ale Nisei.

La piață prin Rialto
Veneția, Italia

Înainte ca gondolele să umple până la refuz Canal Grande cu recolta zilnică de vizitatori, apa e ocupată, în zori, de o flotilă mai umilă de barje încărcate cu bunuri proaspete și tot felul de pești prinși zilnic. Procesiunea alimentează piața din Rialto, deschisă doar dimineața, la doi pași de podul cu același nume, cu piramidele ei de fructe și legume. Cu nimic mai prejos, pescăriile din piața de fructe de mare de alături atrag de secole localnicii cu crabii cu carapace moale și razor clams, folosite în cele mai bune risottos din trattorias, care evocă aroma sărată tipică Veneției.

Mercat de la Boqueria
Barcelona, Spania

Hala din fier forjat a pieței Boqueria, destinație principală de pe bulevardul central La Rambla din Barcelona, e un edificiu emblematic pentru oraș, inaugurat în 1840. Acest loc de întâlnire a gastronomiilor variate e printre cele mai mari piețe alimentare acoperite din Europa și oferă un adevărat curcubeu de produse catalane, printre care șunca Ibérico, ciupercile de pădure și o secțiune dedicată fructelor de mare, numită Insula Peștelui. Aglomerația de baruri și cafenele din piață etalează felul cum pun în valoare localnicii bogăția pieței: un mic dejun obligatoriu la barul de tapas Pinotxo, de lângă intrarea principală în Boqueria, începe cu crochete pufoase de cod sărat și un cortado – espresso cu spumă de lapte.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*