Cât poți mânca într-o oră?

Foto: Catalin Gruia

Shabushi Concept din Hat Yai: pentru 10 $ mănânci oricât, timp de o oră.

Text și foto: Cătălin Gruia

Un tovarăș de huzur, un pensionar sudez rafinat, pe care l-am cunoscut pe o plajă din sudul Thailandei mi-a spus că dacă ajung în Hat Yai e musai să intru la Shabushi. Purtat de poveștile lui mi-am imaginat un restaurant-grădină a tuturor plăcerilor culinare unde un Sf Petru japonez te taxează cu 10 dolari la intrare și te lasă să te înfrupți cât poți.

Venise și ultima mea dimineață în Hat Yai și nu căutasem încă Shabushi. Continuam să mă întreb suspicios: cât poți mânca într-o oră? În plus, nu mai călcasem într-un restaurant japonez și mi-era puțin teamă că iar o să fiu elefant în magazinul de porțelan. Până la urmă m-am dus la prânz. Probabil mai nimic  –  mă temeam, în timp ce am intrat nedumirit (mi-a luat nițel să îmi dau seamă cum se învârte treaba). Și îmi bătea inima ca la orice examen, când ai impresia că nu o să poți termina la timp. Restaurantul Shabushi, fotografiat din tavan seamănă, cu burtă unei uzine SF mâncătoarești: o mătăraie de meșe lungi, prin față cărora defilează, pe o bandă rulantă sute de feluri de mâncare crudă. Pe masă, fiecare client are o plită mică pe care își gătește ce poftește. Mâncarea curge literalmente pe bandă ralantă.

Deci, cât poți mânca într-o oră?

Grație conceptului japonez Shabushi, pentru 300 THB, poți  să te înfrupți  mult și de variat  –  de la aperitive, la supe, sushi și înghețată, cât să nu te mai poți ridica de pe scaun. Eu n-am reușit să stau  toată ora. În fața mea se ridicase un turnuleț de 18 farfurioare de toate culorile. Le-am biruit pe toate, cu o excepție: deși nu mai văzuse înghețată de cinci luni, n-am putut să termin ultimul bol (în care pusesem înghețată)

Dar acum că entuziasmul mi s-a mai temperat, cred că pot fi obiectiv: Shabushi este un compromis între două concepte opuse: bucătăria japoneză și ideea de bufet sudez pe bandă rulantă. Mâncarea nu-i tocmai strălucită ca în orice loc dedicat cantității, nu al calității.

Restaurantul Shabushi din Hat Yai se află la parterul clădirii care adăpostește hotelul Lee Gardens Plaza (îl găsiți aici pe hartă), în apropierea unui McDonalds și a unui KFC. Acesta oferă două stiluri de bucătărie japoneză: Shabu Shabu și Sushi.

Concluzie: La pomul lăudat nu te duci cu sacul. La Shabushi  –  da.

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*