Canotca

Foto: Victor Musat

Oferă satisfacție vizitatorului și sprijină economia locală și eforturile de conservare a naturii.

Text: Diana Lipcanu

Un val furios a alungat și ultimul cormoran de pe canal. Barca cu motor de 250 de cai-putere care l-a provocat gonește în încercarea de a-și atinge scopul: turul complet al Deltei în 5 ore. Era vitezei și a tehnologiei e pe cale să mai distrugă un colț de rai. Locuitorii Deltei privesc melancolici cum locul în care au copilărit se transformă într-un labirint de bulevarde pentru bărcile cu motor. Cu toate acestea, unii dintre ei încă se zbat pentru a păstra sălbăticia de odinioară.

O soluție a fost propusă de Ivan Patzaichin, multiplul campion olimpic la canoe, împreună  cu o echipă de oameni motivați chiar din cadrul Asociația Ivan Paitzaichin (www.rowmania.ro), care împreună cu Asociației de Ecoturism din România (www.eco-romania.ro). Centrul de Ecoturism Rowmania – Crișan (www.turismlent.ro), primul realizat în cadrul acestui proiect complex, este puntea de legătură între natură, comunitatea locală și vizitatorul dornic  de aventură și cunoaștere.

în centrul proiectului se află canotca, o recentă invenție în materie de bărci. Construită complet din lemn, canotca este un hibrid între canoe și lotcă, mijlocul tradițional de transport al Deltei.

Turistul este invitat să ia pagaia în mâini și să pătrundă în labirintul sălbatic al canalelor Deltei, putându-i astfel descoperi și înțelege comorile naturale și culturale.

Supranumită bicicleta apelor, canotca, promovează o formă de turism lent care oferă atât satisfacție vizitatorului,  cât și suport pentru economia locală și eforturile de conservare a naturii.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*