,,Născuţi pentru a alerga” – o carte despre viaţă şi secretele ei

,,Născuţi pentru a alerga” este una dintre acele cărţi motivaţionale care ne poate face ne schimbăm cu totul părerea despre propriul corp şi despre limitele pe care am crezut vreodată le avem. Şi avem şi de ce, având în vedere multitudinea de informaţii şi personajele impresionante prezentate. Izolaţi de America de Nord printr-un relief cu totul şi cu totul deosebit, indienii Tarahumara, populaţie solitară din Canionul Cuprului, Mexic, sunt păstrătorii unei arte pierdute. Atleţii Tarahumara

sunt cunoscuţi pentru abilităţile lor legendare de a alerga distanţe incredibil de mari, în condiţii nefavorabile, fără se rănească sau depună un efort prea mare. Sunt atleţi ai căror dietă şi metode de alergare ar putea -i poziţioneze printre sportivii de elită de astăzi, cu toate societatea şi tehnologiile lor sunt cu peste 500 de ani în urmă.

,,Născuţi pentru a alergatratează un subiect fascinant, iar paginile acestei cărţi motivaţionale cuprind exemple impresionante, multe dintre ele din experienţa personală a autorului. Atletismul este religia sa (McDougall a fost corespondent de război pentru Associated Press, redactor la Men’s Health, de trei ori finalist în competiţia Naţional Magazine Award şi a scris pentru Esquire, The New York Times Magazine, Outside, Men’s Journal şi New York Magazine.) şi se apropie de sport cu reverenţa şi uimirea unui ucenic care se confruntă cu zeul sau. În cazul acesta, zeul este Tarahumara.

 

Cartea nu este prezentată ca o cursa, ci ca o luptă într-o cursă de obstacole. Autorul acestei cărţi impresionante îşi croieşte drum prin istoria şi filozofia alergării, iar prin ocazionalele digresiuni prezintă mini profilele unor sportivi şi doctori de top şi vorbeşte despre curse legendare, precum Ultramaratonul Leadville de 160 km. Înapoi la firul narativ al cărţii ,,Născuţi pentru a alerga”, autorul descrie modul în care diverşi exploratori au încercat studieze timida populaţie Tarahumara pentru a le afla secretele, precum şi legătura puţin probabilă cu un gringo excentric, Caballo Blanco, care devine parte a tribului. Acesta reprezintă cheia lui McDougall de a comunica cu indienii. La schimb, Caballo Blanco primeşte posibilitatea de a-şi realiza visul, acela de a pune faţă în faţă maratonistii americani sponsorizaţi de marile corporaţii şi aproape primitivii indieni, într-un ultramaraton organizat în Canionul Cuprului. Cursa curselor, supremă bătălie între nou şi vechi.

,,Născuţi pentru a alerga” este una dintre acele cărţi pe care nu le poţi lăsa din mâna până nu simţi ai savurat fiecare pagină în parte. Vorbim despre una dintre cele mai bune cărţi de citit, care a reuşit schimbe mentalităţi, prejudecăţi, stiluri de viaţă. La finalul lecturii, vei realiza fericirea se află la picioarele noastre şi noi toţi suntem născuţi alergăm şi ne depăşim orice limita pe care ne-am impus-o vreodată. ” fi surprins dacă ar există o carte mai bună despre spiritul sportului şi ştiinţă rezistenţei decât <<Născuţi pentru a alerga>> de Christopher McDougall” – David Fleming, ESPN.com

În 2015, câştigătorul premiului Oscar Matthew McConaughey a anunţat va juca rolul principal în adaptarea cinematografică a acestei cărţi fascinante.
,,Născuţi pentru a alerga” a fost vândută în peste 3 milioane de exemplare şi este disponibilă şi în limba română, la Editura Preda Publishing. Cartea poate fi comandată online de pe site-ul predapublishing.ro.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*