Turism alternativ: Sibiul are singurul Tur de Artă Stradală ce cuprinde peste 3.500 metri pătrați de picturi murale pe școli și licee

Sibiul, mereu pionier: și la frumusețe, și la cultură. Acum, orașul din centrul țării marchează încă o premieră, care îl plasează pe harta mondială a street art-ului. Totul se datorează unui festival care recent și-a încheiat a III-a ediție – Sibiu International Street ART Festival, lăsând în urmă încă 1.400 metri pătrați de picturi murale.

Street Art-ul este un curent popular în alte țări, atât de răspândit în unele dintre ele încât reușește să însuflețească locuri și să te facă să le vezi cu alți ochi. După primele lucrări care te-au fermecat, s-ar putea chiar să te găsești în situația de a lua orașul la pas, în căutarea și mai multor murale. Unele dintre ele doar completează ceea ce oferă orașul, altele schimbă radical modul în care acesta vibrează. Oricum ar fi, toate aduc un plus, atât pentru comunitate, cât și pentru turism.

În România, arta stradală este încă timidă, dar începe de câțiva ani să prindă curaj. Murale există, dar prea puține sunt integrate într-un demers mare și ambițios. Festivalul de Street Art de la Sibiu este însă unul dintre proiectele care nu doar că oferă artiștilor o platformă de creație, dar încearcă să educe și să schimbe atât cât se poate percepțiile negative ale celor care, din păcate, asimilează vandalismului această formă de artă.

 

Arta stradală de la Sibiu – făcută să inspire generații

În acest an, timp de 7 zile, 27 de artiști din România, printre care Kitră, The Orion, Kero Zen sau membrii de la Sweet Damage Crew, alături de străinii Urka din Italia, Wasp Elder din UK și Camilo din Portugalia, au muncit zeci de ore la transformarea în lucrări de mari dimensiuni a schițelor alese în urma unei selecții de proiecte street art.

Elementul care diferențiază festivalul de oricare altul din întreaga lume este caracterul locațiilor în care lucrările sunt realizate. La Sibiu, zidurile gri ale școlilor și liceelor din oraș găzduiesc cea mai mare parte dintre murale, inspirând elevii și întreaga comunitate. În total, artiștii invitați în cadrul festivalului au reușit să revitalizeze 12 unități de învățământ, acoperind cu culoare peste 3.500 metri pătrați.

Turul de Street Art – o altfel de atracție turistică

Cele 31 de lucrări din primele două ediții au fost completate acum de 17 noi murale, incluse în Turul de Artă Stradală de la Sibiu, singurul din lume de acest gen și de o asemenea amploare. La fel ca în fiecare an, circuitul a fost reinaugurat în ultima zi de festival, în prezența celor aproximativ 100 de persoane care l-au parcurs pe bicicletă, trotinetă și alte mijloace urbane de deplasare.

 

Turul cuprinde 12 școli și licee, dar și „Ziar Orizontal” – Perjovschi+FITS, platforma pe care renumitul artist Dan Perjovschi o completează în fiecare an la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

Sibiu Street Art Tour reprezintă un nou mod de a valorifica o plimbare în oraș, în care poți bifa atât zone din afara centrului istoric al Sibiului, cât și lucrări de artă în aer liber. Mai mult decât atât, este o alternativă la turismul obișnuit, fiind o atracție în sine pe care nici un alt oraș din România, cel puțin, nu o are.

Circuitul este promovat printr-o hartă distribuită gratuit turiștilor sau sibienilor în diferite locații din oraș, fiind tipărită într-o primă serie de 1000 de exemplare. În acest moment, harta poate fi găsită la Centrul de Informare Turistică Sibiu și la centrul de închirieri de biciclete iVelo. În completarea suportului de ghidare în tur pe care acest material îl oferă unui participant, harta prezintă și o serie de informații despre artiști și lucrări.

Premiere și noi direcții ale festivalului

La această ediție, pe lângă lucrările pe școli și licee, artistul Pisica Pătrată a realizat în premieră o lucrare pe o clădire privată din Sibiu, mai exact pe un bloc de locuințe. O altă noutate marcată la SISAF 2017 este activarea Pieței Huet – zona 0 a festivalului, care a găzduit o săptămână întreagă momente de Live-Painting pe panouri.

În completarea muralelor și a panourilor, artistul Ștefan Radu Crețu din Sibiu, ale cărui lucrări au ajuns în muzee din multe colțuri ale lumii, a realizat o instalație deosebita, plasată pe clădirile dintre Piața Mare, strada Arhivelor și de-a lungul străzii Cetății. „Heliostones” este o instalație care nu afectează fizic clădirea, elementele componete fiind atașate clădirii de cuiele sau suporturile de cabluri deja existente pe pereți și este “un scenariu urban, care atrage atenția într-un  mod subtil și ludic asupra unor clădiri cu probleme de integrare vizuală.

Exemplele de clădiri vizate sunt în mare parte cele care au nevoie de restaurare sau sunt puse într-un context nefavorabil prin asocierea lor cu pubele de gunoi sau pereți vandalizați. Este un mod de a arăta că suntem cu toții preocupați de felul în care arată orașul nostru”, declară artistul.

Credite foto: Sergiu Pavala, Cynthia Loris, Ciprian Giurgiu

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*