(P) Amenzi mari pentru autorizații de mediu nerespectate

autorizatii de mediu

Protecția mediului în țara noastră nu a constituit o prioritate pentru autoritățile statului, care fie nu au emis acte normative care să reglementeze acest sector, fie măsurile adoptate nu au avut puterea de a schimba ceva în modul de desfășurare a diverselor acțiuni și activități ale unor societăți comerciale sau chiar persoane fizice.

Ordonanța de Urgență nr. 195 din 2005 privind protecția mediului, aprobată prin Legea nr. 265 din 2006, cu modificările și completările ulterioare, a stabilit un cadru legal prin care persoanele juridice, dar și persoanele fizice sunt obligate, în anumite situații, să obțină autorizații de mediu pentru a-și desfășura activitatea. Autorizația de mediu reprezintă actul administrativ emis de autoritatea competentă pentru protecția mediului, prin care sunt stabilite condițiile și/sau parametrii de funcționare ai unei activități existente sau ai unei activități noi cu posibil impact semnificativ asupra mediului, obligatoriu la punerea în funcțiune.

În cazul persoanelor fizice, aceste autorizații pot fi necesare dacă se are în plan construirea, modificarea sau demolarea unor construcții. Astfel, în momentul în care o persoană solicită aprobare de la primăria de pe raza căreia se află amplasamentul respectiv pentru a interveni asupra situației curente, aceasta va primi un Certificat de Urbanism, în care sunt menționate toate autorizațiile, acordurile și avizele pe care este obligată să le obțină pentru a primi Autorizația de construire/demolare. Dacă acest certificat nu este respectat, dacă demolarea, spre exemplu, se face fără autorizație de la primărie sau dacă autorizația de construire nu este respectată, atunci persoana fizică în cauză riscă amendă din partea Gărzii de Mediu, ce poate ajunge la 15.000 lei.

Situația este și mai complicată în cazul societăților comerciale care desfășoară activități ce pot afecta mediul. În functie de specificul firmelor, reprezentanții legali sunt obligați să solicite autorizații de mediu. Emise de catre Agenția pentru Protecția Mediului, aceste documente necesită un dosar de avizare care poate fi destul de complex. Pentru că amenzile în cazul în care nu este obținută această autorizație sau nu este respectată pot ajunge până la 100.000 lei, cele mai multe societăți aleg să opteze pentru serviciile unor firme de consultanță în domeniu, care au know-how ul și oameni pregătiți pentru a completa toate documentele și pentru a se asigura că prevederile trecute în autorizația de mediu sunt respectate pe deplin. Spre exemplu, solutiidemediu.ro preia întreaga responsabilitate a completării formularelor, stângerii tuturor documentelor și depunerii în timp util a dosarului de autorizare, urmând ca apoi să facă și raportările periodice, precum și toate demersurile necesare în timpul funcționării societății.

 

Sursă foto: Pixabay

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*