Un nou sezon expozițional la MNAC

Julian Mereuță, Tools [16], fotografie color, 2004 (© arhiva Julian Mereuță)

Muzeul Național de Artă Contemporană din București anunță noul sezon expozițional care cuprinde patru expoziții noi desfășurate pe patru etaje.

Foto: prin amabilitatea MNAC

Parter
Donația Margareta Sterian (1897-1992)
Opere târzii
31.10.2019 – 12.01.2020

Una dintre marile artiste erudite ale secolului al XX-lea românesc și o donație generoasă de lucrări, proaspăt intrate în colecția muzeului.

Nostalgia operelor târzii, portrete misterioase, mirese și saltimbanci, prieteni și străini, reverii și locuri râvnite, figuri marginale și figuri de autoritate, locuri accesibile și locuri inaccesibile reprezentate prin metafore vizuale și simbolismul obiectelor.

Pictura Margaretei Sterian este doar un fragment dintr-un univers umanist dezvoltat de-a lungul deceniilor în care a desenat, a scris poezie și proză, a tradus din alte limbi, a imaginat o lume paralelă și a anulat granițele dintre realitate și fantezie, în spiritul manifestelor suprarealiste.

Parter. Sala de marmură
Peisaj infinit / Endless Lanscape. Ioan Sbârciu
31.10.2019 – 29.03.2020

O instalație fără precedent în România, o pânză monumentală (lungă de 28 metri și înaltă de 5m) care umple emblematica Sală de Marmură a muzeului, devenind astfel un obiect sincretic, ce aparține deopotrivă picturii și sculpturii.

Etajul 1
Văzând Istoria 1947-2007 | Colecția MNAC. Expoziția permanentă.

Istoria artei contemporane din România (1947, anul abolirii monarhiei – 2007, anul intrării României în UE), revizitată printr-un discurs expozițional care pune pe același plan dimensiunea documentară și pe cea artistică, producția de obiect cultural și contextul în care aceasta a avut loc.

Echipa curatorială: Cristina Cojocaru, Călin Dan, Sandra Demetrescu, Mălina Ionescu, Adriana Oprea, Magda Predescu, Irina Radu

+ Urban Steps

20 de ani de artă urbană în România, tot atâtea voci ale street art-ului românesc și un graffitti de 500 de metri pătrați pe scările interioare ale MNAC-ului.

Etajul 3
Metamorfozele lui Julian. O retospectivă-laborator Iulian Mereuță
31.10.2019 – 29.03.2020

Recuperări. Prima retrospectivă a unui artist dispărut înainte de a primi recunoașterea binemeritată. Iulian (Julian) Mereuță (1943 – 2015) s-a format în cercurile celui de-al treilea val de suprarealism românesc, ca membru al echipei Revistei Arta și exponent al mișcării artei conceptuale de la finalul anilor ‘60, înainte de emigrarea în Franța, în 1978. O expoziție vie, cu un concept dinamic, ce se va transforma de mai multe ori pe perioada expunerii.

Etajul 4
Mariana Christoforides. Days in Between
31.10.2019 – 15.12.2019

Una dintre cele mai renumite artiste contemporane din Cipru și prima ei expoziție personală în România. Relația dintre retorica metaforică, dar și politică, ce caracterizează „natura socială” a regiunii balcanice ca falie seismică și epicentru al unor cutremure (istorice) majore, precum și aspectul seismologic propriu-zis sunt cuprinse în instalația multimedia “Days In Between”, ce conține proiecții pe peliculă de 16 mm, într-o punere în scenă complexă.

Artista combină materiale filmate anterior cu unele recente, realizate la București în primăvara anului 2019, concentrate în jurul mai multor cutremure devastatoare din România. Expoziția este o colaborare exclusivă cu Programul de Rezidențe pentru Artă și Teorie al Künstlerhaus Büchsenhausen, Innsbruck/Austria.

Vernisajul are loc joi, 31 octombrie, ora 19:00, MNAC
Intrarea este gratuită, iar accesul se face liber cu mașina pe la poarta B3 din Calea 13 Septembrie.

Sursa, foto: MNAC

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*