(P) Recolamp, pe urmele deșeurilor periculoase

Foto: PR

Conform ultimelor calcule ale Asociației Recolamp, în cei 12 ani de activitate au fost colectate și reciclate peste 5.400 de tone de deșeuri periculoase prin intermediul rețelei de colectare ce dispune de 13.000 de puncte de colectare selectivă pe tot teritoriul României.

Este o cifră-record având în vedere cât se recicla în 2007 când asociația își începea aventura printre deșeurile periculoase. Cea mai mare provocare în tot acest timp, a fost și este schimbarea mentalității oamenilor în ceea ce privește colectarea selectivă, inclusiv a unor tipuri de deșeuri cu mult mai uzuale decât deșeurile din echipamente de iluminat, precum hârtia, sticla sau plasticul. Media internațională ne situează, an după an, printre țările codașe în UE și cu toate acestea lucrurile se schimbă prea puțin.

Foto: PR

România, sub amenințarea deșeurilor

Recolamp are ca misiune colectarea selectivă a deșeurilor din echipamente de iluminat care reprezinta deșeuri periculoase (becuri economice, tuburi de neon, corpuri de iluminat profesionale sau domestice) și îndeplinirea țintelor europene de reciclare. O misiune greu de îndeplinit în Romania unde principala problemă a gestiunii deșeurilor o reprezintă procesul de colectare selectivă. Pe termen scurt e mai simplu și mai ieftin sa arunci deșeurile fara sa le separi, în schimb pe termen lung  tone de deșeuri periculoase ajung la gropile de gunoi și poluează ireversibil mediul, afectându-ne sănătatea.

Dacă există dubii în ceea ce privește procesul de reciclare, deșeurile periculoase colectate selectiv sunt transportate la fabrica de reciclare de la Buzău, unde sunt tratate atent pentru a elimina componentele periculoase in conditii de maxima siguranță și pentru a recupera materialele cu valoare economică.

Poluarea și stresul ne afectează sănătatea în egală măsură

Stresul este principala cauză pe care o vor invoca cel mai des românii pentru diverse probleme de sănătate. Și, cu siguranță, stilul de viață – presiunea socială și programul extrem de încărcat – ne afectează sănătatea. Însă, stilul de viata include și grija, atât față de noi, cât și față de mediul în care trăim, iar colectarea selectivă ar trebui sa faca parte din rutina zilnică a oricăruia dintre noi.
Deșeurile periculoase contin metale grele, gaze cu efect de seră și materiale non-biodegradabile cu potential extrem de dăunător asupra sănătății și mediului. Expunerea pe termen lung la aceste substante poate duce la tulburari de memorie, afectiuni ale glandei tiroide,  dereglări în funcționarea ficatului, sistemului imunitar, sistemul nervos și rinichii (în cazul Mercurului – care se regăsește mai ales în becuri economice, neoane).

Dă energie înapoi naturii!

Staticile ne arataă că în 2020 populația planetei va ajunge la aproximativ 9 miliarde de locuitori. Jumătate din populația globală deja trăiește în orașe, iar până în 2050 două treimi din populația lumii va locui în zonele urbane. Urbanizarea accelerată duce la o poluare excesiva a mediului inconjurator, iar volumele mari de deșeuri necolectate vor creea multiple riscuri pentru sănătate. Poate suna a scenariu apocaliptic, dar luând în calcul rapiditatea cu care resursele Planetei sunt folosite, viitorul nostru depinde de implementarea unor acțiuni sustenabile pe termen mediu și lung.

Tot mai multe state sunt pregătite să adere la conceptul de economie circulară și prin dezvoltarea unor norme legislative și acțiuni sociale se încearcă educarea populației cu privire la folosirea resurselor într-o manieră echilibrată. Gradul de reciclabilitate al multor DEEE-uri este de până la 90%, unele conțin metale prețioase, aur, argint, platină și paladiu, dar și cupru, aluminiu și plastic. Dacă sunt reciclate corespunzător, aceste materiale valoroase sunt refolosite că materie prima secundară.

Aplicația ColtVerde

Într-o societate în care, potrivit Eurostat – din cele 272 de kilograme de deşeuri municipale generate intr-un an – doar 3%  se reciclează, Recolamp și-a propus să creeze un obicei din colectarea selectivă a becurilor și altor echipamente de iluminat arse. Cu acest obiectiv în minte, asociația a încheiat parteneriate cu marile lanțuri de retail, dar și magazinele de electrice,  ajungând anul acesta la peste 2.500 de puncte de colectare selectivă de la populație.

Foto: PR

Asociația a dezvoltat anul acesta o aplicație destinată identificării mai ușoare a punctelor de colectare pentru deșeurile din echipamente de iluminat. Aplicația se numește ColțVerde și se poate găsi pe Google Play și AppStore. În felul acesta accesarea unui punct de colectare selectivă în imediata apropiere nu mai reprezintă o problemă. Așadar… Dacă s-a ars, reciclează-l!

Sursa, foto: PR

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*