Împreună pentru o Dunăre #fărăplastic

Foto: PR

Poluarea cu plastic a apelor reprezintă una dintre cele mai grave probleme de mediu la nivel global. România se confruntă zilnic cu o astfel de problemă.

În fiecare zi, Dunărea transportă în Marea Neagră 4,2 tone de plastic, arată un studiu al Universității din Viena. Într-un an, asta înseamnă 1.533 de tone de deșeuri, care provoacă efecte nocive atât asupra mediului acvatic, cât și asupra oamenilor. Pentru a combate această problemă, este nevoie de o schimbare, atât din partea comunităților dunărene, cât și din partea autorităților publice. Cu apele curate, derulat de MaiMultVerde și susținut de Lidl, reprezintă o soluție pe termen lung de reducere și prevenire a poluării cu plastic a apelor Dunării.

Foto: PR

Programul a început în luna mai, când un grup de voluntari, coordonat de Asociația MaiMultVerde, s-a adunat într-o tabără în Delta Dunării, și a pus în aplicare un plan local de colectare a deșeurilor de pe cursul Dunării. Acțiunea s-a extins mai târziu și în alte zone din Giurgiu, Drobeta-Turnu Severin, Cernavodă, Zimnicea, Turnu Măgurele, Oltenița, Brăila, Galați, Tulcea și Călărași. În total, s-au implicat 550 de voluntari, care au reușit să adune 6,5 tone de plastic.

Din octombrie, proiectul are un nou aliat – drona WasteShark, folosită pentru prima oară în România. Tehnologic, Waste Shark, una dintre cele mai avansate soluții de management al deșeurilor plutitoare, navighează la suprafața apei colectând până la 500 kg de deșeuri pe zi.

Pentru că nu e de ajuns să faci doar curățenie, în cadrul proiectului au fost organizate și acțiuni de amenajare și dezvoltare a infrastructurii de colectare a deșeurilor (care au colectat deja 90 de tone de plastic), dar și activități de educare, informare și organizare comunitară la care au participat peste 350 de persoane.

Foto: PR

În fiecare dintre cele zece orașe de pe Dunăre, grupuri de inițiativă ghidate de Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe) și sprijinite de autoritățile locale caută soluții palpabile pentru a reduce și preveni poluarea cu plastic – și le și pun în practică. Organizatorii comunitari au învățat, de exemplu, să scrie solicitări către primărie, să semnaleze nereguli legate de gestionarea deșeurilor și să organizeze întâlniri și ateliere cu grupurile de inițiativă.

În cadrul proiectului, Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) a lansat programul de granturi Lidl „Cu Apele Curate”, care va finanța în 2020, atât soluții propuse de ONG-uri, cât și de localnici. În plus, Bloc0, un festival de filme documentare despre drepturile omului, proiectează filme tematice în școli sau în curțile oamenilor, dându-le ocazia să discute despre mediu. Soluțiile sunt dezbătute și apoi puse în aplicare cu ajutorul comunității, al autorităților și al ONG-urilor locale.

Proiectul continuă cu campanii de advocacy derulate de grupurile de inițiativă din cele 10 orașe de pe Dunăre, implementarea proiectelor câștigătoare ale granturilor ”Cu Apele Curate” și cu evaluarea și revizuirea politicilor publice privind gestiunea deșeurilor din plastic, protejarea apelor și educația pentru mediu.

Contribuim la o Dunăre #fărăplastic

Cu Apele Curate este un proiect derulat la inițiativa Lidl România și MaiMultVerde, în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) și Bloc0. Proiectul se concentrează pe combaterea și prevenirea poluării cu plastic a Dunării și contribuie la șase dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă. (P)

Sursa, foto: PR

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*